2019. április 25. csütörtökMárk
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bűnözési hullám és gazdasági válság

B. D. T. B. D. T. 2009. március 19. 13:38, utolsó frissítés: 2009. március 20. 09:44

Etnikai színezetű drogbanda-háborúk, zsebmetsző kisnyugdíjasok, gyökértelen vándormunkások, fehérgalléros csalók, kínzás, nemi erőszak, emberkereskedelem.Amire senki sem számít, de ami fenyegetően valószínű: a közeljövő legváratlanabb bűnözési hullámai. A Foreign Policy listát készített a globális válság bűnözésre gyakorolt hatásairól.

A globalizációnak és az egyre súlyosbodó gazdasági válságnak köszönhetően olyan meglepő helyeken és társadalmi csoportokban terjed el a bűnözés, amit a hatóságok nem láthatnak előre – véli Joshua Keating, a külpolitikai magazin szerkesztője, aki összeállítást közölt ezekről a várható bűnözési hullámokról.

Valami rothad és bűzlik még Európa legfejlettebb és legbiztonságosabb országaiban is. A hatóságok egyelőre eredménytelenül küzdenek a droggal kapcsolatos erőszakos cselekmények ellen. Koppenhága valamikori hippi művésznegyedében, a Christianiában kezdődtek a gondok, amely mostanra kemény drogosok rezidenciájává vált; 2004 óta a drogkereskedelem a város többi részében is elterjedt.

Az utóbbi fél évben a dán fővárosban 60 lövöldözés volt, a legtöbb esetben rivális drogkereskedő bandák vagy kábítószerkereskedelemmel kapcsolatba hozható bűnözők állnak a háttérben. A kormány szigorított a kiszabható börtönbüntetéseken, és megerősítette a rendőri felügyeletet.


Bár az erőszak más országokban tapasztaltakhoz képest jelentéktelen mértékűnek tűnik, hiszen a bandaháborúkban “csupán” három személy halt meg, illetve 25-en sebesültek meg, Dániában mindez átlagon felüli bűnözési tevékenységre utal. A kormány attól tart, az etnikai feszültségek is erősödhetnek a drogbandák háborúja nyomán, ugyanis a két legnagyobb banda egyike dánokból (Hells Angels), a másik közel-keleti bevándorlókból (Black Cobras) áll.

A bevándorlók jogaiért küzdő csoportok már most amiatt panaszkodnak, hogy a rendőrség és a bíróság diszkriminatórikus büntetéseket szab ki a külföldi származású elkövetőkre.

Japánban az elszegényedő idős korosztály körében nőtt meg szignifikánsan a bűncselekményeket elkövetők száma. Tavaly minden hetedik bűncselekményt idősek követtek el; esetükben a zsebmetszés és a rablás a leggyakoribb. Japán társadalomtudósok a gazdaság stagnálását és a tradicionális családi kötelékek felbomlását nevezték meg a jelenség lehetséges okaiként.

<i>Fotó: Ko Sasaki/The New York Times</i>Fotó: Ko Sasaki/The New York Times


Az alacsony nyugdíjakból nehéz megélni, és azok, akiknek nincsenek hozzátartozóik, könnyen sarokba szorulnak gazdaságilag, nincs akitől segítséget kérniük, elmagányosodnak – magyarázta egy kiotói kriminológus a The Age című ausztráliai lapnak.

A japán kormány 8,3 milliárd jent szán olyan börtönkórtermek építésére, amelyeket az öreg és mozgáskorlátozott foglyok számára fogózókorlátokkal, feljárókkal látnak el.

<i>Fotó: Greg Baker/AP</i>Fotó: Greg Baker/AP


Kínában a drákói szigorú jogszabályoknak köszönhetően mindeddig a bűnözés nem öltött nagy méreteket, ám ez manapság megváltozni látszik. Okai a pénzügyi válság és az intenzív belső migráció okozta társadalmi instabilitás. 1990-hez viszonyítva a bűnesetek száma több mint kétszerese az utóbbi évben.

Ami még riasztóbb, hogy a fiatalkorú bűnözés az utóbbi évtizedben megduplázódott; a bíróságokon kiszabott ítéletek tíz százalékában kiskorú az elítélt. Az elkövetők többsége falusi fiatal, akinek szülei városra költöztek, hogy munkát kapjanak.

Még 2007-ben kimutatható a rendőrségi statisztikákból, hogy megnőtt a vidéken elkövetett bűncselekmények száma, és mindez a globális gazdasági válság kitörése előtt. Azóta gyárak zártak be, munkahelyeket számoltak fel Kínában, így a kriminológusok ahhoz hasonló bűnözési hullámra számítanak, ami az 1997-es ázsiai pénzügyi válságkor következett be. Ennek máris vannak látható jelei, például a betörések számának növekedése a munkanélküliséggel küszködő ipari centrumokban. Miután a munka nélkül maradt vándormunkások hazatérnek, nagyon valószínű a társadalmi felfordulás és a bűnözés növekedése.

<i>Fotó: abovethelaw.com</i>Fotó: abovethelaw.com
Nagy-Britanniában a fehérgalléros bűnözés növekedése várható, elsősorban az adócsalás lesz egyre gyakoribb.

Idén márciusban 63 százalékkal nőtt a gazdasági bűncselekmények aránya a tavaly ilyenkor mérthez képest. Az esetek egy részét azzal lehet magyarázni, hogy több év engedékenyebb politikája után most nőtt a társadalmi felelősségvállalás, több a bejelentés, ám ahogy a gazdasági mélyrepülés rosszabbodik, várhatóan nőni fog a kisebb csalások száma a szigetországban.

A londoni rendőrség gazdasági nyomozócsoportja jelenleg 689 gyanúsítottat vizsgál.

Az Egyesült Államok délnyugati határán lévő Arizonába a szomszédos Mexikó brutális drogháborúja terjedt át. Az illegális bevándorlással és kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatba hozható bűnözés eddig sem volt ismeretlen a határvidék rendőrsége előtt, ám most példátlan kegyetlenségű bűnesetek felderítésével küszködnek. Emberrablások, gyilkosságok, családi házak lerohanása, és a demonstratív, elborzasztó hullahegyek – megkínzott emberek holttestei – az arizonai sivatagban: a mexikói Sinaloa drogkartell műve.

<i>Fotó: noworldsystem.com</i>Fotó: noworldsystem.com


Tavaly több mint 340 személyt raboltak el otthonából Phoenixben. A rendőrség a városban különleges egységet hozott létre az emberrablások megfékezésére. A Sinaloa emberei állig fel vannak fegyverezve, géppuskájuk, sőt gránátvetőik is vannak. A kartell illegális bevándorlók csempészésével is foglalkozik, több mint ezer búvóhelyük van Phoenix körzetében. Kínzással, nemi erőszakkal fenyegetik a menekülőket, hogy pénzt csikarjanak ki tőlük. Az erőszak soha nem látott méreteket öltött a régióban – ismerte el az állam szenátusának tagja, Jonathan Paton az AFP francia hírügynökségnek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS