2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az első halálos áldozatok a 22 napos gázai háború óta

2009. január 27. 18:10, utolsó frissítés: 17:40

Robbantásra válaszul az izraeli hadsereg légicsapást mért az övezetre. Az EU Abbász mögé felsorakozva szeretné látni a palesztinokat, de a Hamász és a Fatah sem békél.A 22 napos háború és a tűzszünet óta első alkalommal halálos áldozattal járó incidens történt a Gázai övezet határán. Egy izraeli katona meghalt és három megsebesült egy robbanásban – közölte kedden az al-Arabíja hírtelevízió. Nem sokkal később az arab televíziók orvosi forrásokra hivatkozva arról számoltak be, hogy ugyancsak Kiszufim körzetében izraeli katonák lelőttek egy palesztint.Az izraeli légierő néhány órával ezután légicsapást hajtott végre, amely során megsebesült két ember, köztük egy Hamász-aktivista.

Izrael az összetűzés miatt újra lezárta a határokat, megállítva az 1,5 millió gázai palesztin ellátását biztosító segélyszállítmányokat – írja a BBC honlapján. A segélyszervezetek több tízezer hontalan, sebesült vagy kitelepített rászorulón próbálnak segíteni a térségben. Hamarosan Izraelbe érkezik Barack Obama közel-keleti megbízottja, George Mitchell is, aki a felek között közvetíteni próbáló egyiptomi hatóságokkal tárgyal majd.Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben találkoztak; közös állásfoglalásukban azt szorgalmazták, hogy a palesztinok békéljenek meg egymással, mégpedig Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke mögött felsorakozva. A miniszterek közölték: az EU, amint azt a körülmények megengedik,


kész felújítani gázai határellenőrzési misszióját.

Az unió elsődlegesnek tartja, hogy a humanitárius segélyszállítmányok bejuthassanak a Gázai övezetbe.

Az állásfoglalás a palesztin belső megbékélést kulcsfontosságúnak minősítette a közel-keleti térség békéje és stabilitása szempontjából, valamint támogatásáról biztosította Egyiptom és az Arab Liga erre irányuló közvetítő szerepét.

Az EU arra nem vállalkozik, hogy gondoskodjék a csempészalagutak felszámolásáról és a tengeri fegyverszállítási útvonal lezárásáról, de a határátkelők megnyitása esetén szívesen ellenőrizné ezek normális működését. Ahhoz azonban, hogy ezt megtehesse, Egyiptomnak előbb engedményekre kellene rávennie a Gázai övezetet ténylegesen befolyása alatt tartó Hamászt.

Az Európai Unió fejlesztéspolitikai biztosa, Louis Michel látogatást tett a lerombolt övezetben.


"A felelősség túlnyomó része a Hamászt terheli

a gázai övezeti háborúért" – jelentette ki Dzsabalíjában. A Hamásznak el kell fogadnia két "apró" feltételt ahhoz, hogy a majdani béke érdekében az EU újraindíthassa a politikai párbeszédet: az egyik Izrael joga a létezéshez, a másik az, hogy lemond a fegyveres harcról, "hozzáállásának terrorista dimenziójáról".

Michel leszögezte ugyanakkor, hogy az EU nem tárgyal az "ártatlan civileket" gyilkoló Hamásszal. "Nem folytathatunk párbeszédet egy olyan mozgalommal, amely a terrorizmust eszközként használja. Nem fogadhatjuk el, hogy a Hamász magatartását összekeverik az ellenállással" – húzta alá.A nemzetközi nyomás hatására a kibékülés lehetőségeiről az Abbász vezette Fatah és a Hamász képviselői Kairóban megbeszélést kezdtek. A feleknek ez volt az első közvetlen találkozója az elmúlt tíz hónapban.


Megállapodás nem született,

csak annyit tudni: a résztvevők konzultálnak vezetőikkel a folytatásról. A Hamász palesztin mozgalom addig nem tárgyal a rivális Fatahhal, amíg nem engedik szabadon a Hamász bebörtönzött tagjait – idézte a Gázai övezetet uraló radikális szervezet egyik képviselőjét keddi számában egy egyiptomi napilap. A két szervezetnek február 22-én kellene tárgyalóasztalhoz ülnie Kairóban, de a Hamász nem megy el, ha tagjait a Fatah továbbra is fogva tartja.

Gilád Salit, a 2006-ban a Gázai övezetben foglyul ejtett izraeli katona szabadon bocsátása nem lehet része az Izraellel kötendő tűzszüneti megállapodásnak – közölte hétfőn Kairóban a Hamász egyik vezetője. Ajman Taha, a Hamász gázai szóvivője a Mena egyiptomi hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Salit ügye "külön kérdés, és csakis egy fogolycsere-megállapodás keretében lehet róla tárgyalni".

Forrás: BBC az MTI a Reuters, AFP, AP alapján

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS