2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kit érdekel az ENSZ? Folytatja az offenzívát az izraeli hadsereg

hírösszefoglaló 2009. január 13. 17:36, utolsó frissítés: 16:55

A Hamász lenyúlja az érkező segélyeket. A nagy politikai vesztes mégis Mahmúd Abbász: saját népe úgy látja, hogy se képviselni, se megvédeni nem tudja őket.Az izraeli hadsereg keddre virradóra is folytatta az előrenyomulást Gáza városban. Az offenzívának eddig 900-nál is több halálos áldozata van, és egyre szorosabb a hurok a város körül.

"Izrael közelít céljaihoz,

de további türelemre, elszántságra és erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy elérje a biztonsági helyzet megváltozását Izrael déli részén, és azt, hogy állampolgárai tartósan biztonságban éljenek" – mondta Ehud Olmert kormányfő vasárnap.

Leszögezte: csak Izrael döntheti el, hogyan védheti meg leghatékonyabban állampolgárait. "A világ egyetlen országa sem tanúsított olyan önmérsékletet, mint mi, azok sem, akik erkölcsi prédikációt tartanak nekünk" – idézte szavait az Ynet izraeli internetes újság.


Sem korábbi, sem jövőbeli ENSZ-határozatok

nem foszthatják meg Izraelt attól az alapvető jogától, hogy megvédje állampolgárait – tette hozzá, és Izraellel szembeni elfogultsággal vádolta meg a világszervezetet. Cipi Livni külügyminiszter hasonlóan nyilatkozott: hazája maga akarja meghatározni a gázai övezeti fegyvernyugvás kezdetének időpontját. "Nem fogadom el, hogy az ENSZ döntse el, mikor kell befejezni egy terror elleni háborút" – mondta az izraeli rádiónak adott nyilatkozatában az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) pénteken elfogadott, 1860-as számú határozatára utalva.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök hétfőn tárgyalt Kairóban Tony Blairrel, a közel-keleti "kvartett" különmegbízottjával a gázai övezeti tűzszünet elérését célzó erőfeszítésekről. "Megvannak egy tűzszüneti megállapodás egyes elemei" – mondta Mubarakkal folytatott megbeszélése után a különmegbízott, Nagy-Britannia volt miniszterelnöke. Szavai szerint


"kényes szakaszukba érkeztek" a közvetítők erőfeszítései.

Elvként leszögezte: a tervezett tűzszüneti megállapodásnak garanciákat kell tartalmaznia arra nézve, hogy megszűnik az Izraelre veszélyes fegyverek becsempészése a Gázai övezetbe. A gázai övezeti határátkelők megnyitását is elő kell írnia a megállapodásnak. Úgy vélekedett, ha létrejön a tűzszünet, a közvetítőknek olyan új stratégiát kell alkalmazniuk, amely képes visszavezetni a palesztin területek, Ciszjordánia és a Gázai övezet egységéhez.

Vezető brit zsidó közéleti személyiségek kérték vasárnap megjelent nyílt levelükben az izraeli kormányt a gázai hadműveletek azonnali leállítására. A hadművelet, és a polgári áldozatok számának növekedése – csakúgy, mint a 2006-os libanoni háború esetében – Izrael nemzetközi támogatottságát is fenyegeti – áll a vasárnap megjelent felhívásban.

Az aláírók azonnali és állandó tűzszünet kihirdetését és minden rakétatámadás leállítását sürgetik, az övezet zárlatának teljes és végleges feloldását, és a majdani tűzszüneti egyezség nemzetközi ellenőrzését.


Tizennégy napi fogdára ítéltek egy tartalékos katonát

Izraelben, mert megtagadta a Gázai övezetben végzendő katonai szolgálatot – közölte hétfőn egy izraeli szervezet, amely ellenzi a palesztin területek megszállását.

Több mint kilencven, javarészt franciaországi civil szervezet keresetet nyújt be háborús bűncselekmények címén Izrael ellen a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC).

A gázai izraeli hadműveletek kezdete óta több mint nyolcszáz kamionnyi, összesen mintegy húszezer tonna humanitárius segélykészletet küldtek Gázába. Egyes jelentések szerint azonban


a Hamász lefoglalja a Gázába juttatott ételkészletek

egy részét, majd az elkobzott árut rendkívül magas áron értékesíti. Az Európai Unió cseh elnöksége hétfőn bejelentette, hogy Gáza lakosságának megsegítését célzó nemzetközi adományozó konferencia megszervezését tervezi.

Izraeli diplomaták szerint a palesztinok segélyezésével foglalkozó ENSZ-szervezet (UNRWA) soraiban a Hamász emberei ügyködnek, akik olyanok között osztják el a segélyszállítmányokat, akik hűségesek a Hamászhoz. Az UNRWA szóvivője felháborodottan utasította vissza a vádat. Az izraeli kormány titkára hírszerzési értesülésekre hivatkozva azt állította, hogy a Hamász vezetői külképviseleteken és kórházakban bujkálnak a Gázai övezetben, hogy elkerüljék az izraeli támadásokat.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa hétfői genfi határozatában erélyesen elítélte a Gázai övezet ellen indított izraeli hadműveletet. A döntés nem volt egységes; a nyugati államok küldöttei kifogásolták, hogy a határozattervezet szövege nem domborította ki kellőképpen a Gázát igazgató Hamász palesztin szervezet Izrael-ellenes rakétatámadásainak szerepét a válságban.

A múlt héten az ENSZ által működtetett egyik gázai iskolára dobott izraeli bomba 42 áldozatot követelt; az izraeli hadsereg belső vizsgálata arra a megállapításra jutott, hogy egy


célt tévesztett aknagránát találta el az épületet.

A gázai offenzíva tovább gyengíti Mahmúd Abbász palesztin elnök politikai vezető szerepét: a mérsékelt elnök, aki megegyezésre törekszik Izraellel, láthatóan rosszul mérte fel, miként is viszonyul saját népe a gázai háborúhoz. Az offenzíva kitörésekor Abbász részben a Hamászt is felelőssé tette, mert rakétatámadásaival kiprovokálta az izraeli hadműveletet. Ugyanakkor Ciszjordániában még azok is, akik különben elutasítják a Hamász radikális nézeteit, az egész palesztin nép elleni támadásként tekintenek a gázai háborúra.

Abbász azóta keményebben bírálja Izraelt, agressziónak minősítve az övezetet ért, példa nélküli bombázásokat. Ezek azonban csak szavak. Visszautasítja palesztin aktivisták és saját tanácsadói sürgetését, hogy szánja el magát drámaibb lépésekre,


például szakítson Izraellel, felfüggesztve

az amúgy is alvó béketárgyalásokat vagy a biztonsági egyeztetéseket, és békülékenysége jeléül bocsássa szabadon a Hamász-foglyokat. Ehelyett az elnök – rendfenntartó erőivel – igyekszik megakadályozni a Gázával szolidáris ciszjordániai tüntetéseket, mert attól tart, hogy ezeket a Hamász ellene használhatja fel.

Halíl Sekaki elismert palesztin közvéleménykutatónak nincs ugyan friss adata Abbász népszerűségéről, annak azonban szerinte vannak jelei, hogy a Hamász ciszjordániai népszerűsége növekvőben van a gázai háború óta. Robert Blecher, a Nemzetközi Válságcsoport (ICG) nevű kutatóközpont elemzője szerint a háború nagy vesztese Abbász: saját népe úgy látja, hogy se képviselni, se megvédeni nem tudja őket.


Forrás: az MTI az AFP, Reuters, AP, APA, ITAR-TASZSZ, dpa, ANSA alapján

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS