2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Martti Ahtisaari kapta a Nobel-békedíjat

hírösszefoglaló 2008. október 10. 13:34, utolsó frissítés: 13:21

A volt finn miniszterelnök utoljára Koszovóban, azelőtt Namíbiában és Indonéziában vállalt békeközvetítői szerepet.Martti Ahtisaari volt finn miniszterelnök nyerte a Nobel-békedíjat, az indoklás szerint "a nemzetközi konfliktusok rendezésére irányuló, három évtizedes, számos földrészen kifejtett jelentős erőfeszítéseiért".

"Bár a konfliktusok és a háború elkerülése elsősorban a felek feladata, a Nobel-bizottság több alkalommal ítélte oda a díjat nemzetközi békeközvetítőknek. Ma Ahtisaari kiemelkedő ezek sorában. Fáradhatatlan munkájával és pozitív eredményeivel megmutatta, mekkora eredményt érhet el a mindig változó formájú közvetítés a nemzetközi konfliktusok megoldásában" – áll a bizottság sajtóközleményében.


Teljes nevén Martti Oiva Kalevi Ahtisaari 1937-ben született, és 1994-2000 között volt Finnország miniszterelnöke. Legutóbbi megbízatásán, az ENSZ főtitkár koszovói különmegbízottjaként, a Szerbiától függetlenedett ország helyzete rendezési módjának kitalálása volt a célja. Ekkor születettaz Ahtisaari-javaslatként ismert terv.

Ahtisaari arra a következtetésre jutott, hogy a felek közt nem képzelhető el kompromisszumos megállapodás. A 2007-ben beterjesztett végső változatban az egyetlen járható útnak a nemzetközi felügyelet mellett gyakorolt függetlenséget nevezte.

Martti Ahtisaari politikai karrierje 1965-ben kezdődött, amikor a finn külügyminisztérium nemzetközi fejlesztési segélyekkel foglalkozó részlegén kapott munkát. Néhány évvel később tanzániai, illetve zambiai, szomáliai és mozambiki nagykövetnek nevezték ki, ebben az időszakban került kapcsolatba a Namíbia függetlenségéért harcoló SWAPO csoporttal. Később maga Ahtisaari is


nagy szerepet játszott békeközvetítőként Namíbia függetlenedésének elősegítésében.

1999-ben közvetített először az akkor még Jugoszlávia tartományát képező Koszovóban zajló harcokban, egy évvel később tagja lett annak a bizottságnak, amely az IRA fegyverraktárait ellenőrizte – ezek egyébként azt a célt szolgálták, hogy a terrorszervezet fegyverei ellenőrzés alá kerüljenek.

Ő alapította a Válságkezelő Kezdeményezést (CMI), amelynek célja a béke megteremtése és fenntartása a háború dúlta övezetekben. Ezen keresztül vezette Ahtisaari a béketárgyalásokat a Szabad Aceh Mozgalom (az Aceh nevű tartomány lázadói) és az indonéziai kormány között, 2005-ben.

Ugyanebben az évben Kofi Annan ENSZ-főtitkár kinevezte Ahtisaarit koszovói különmegbízottnak: el kellett döntenie, hogy Koszovónak függetlenednie kellene, vagy jobb volna, ha Szerbia része maradna. Javaslatát a helyzet rendezésére végül nem ültették gyakorlatba, mivel nem sikerült Oroszország támogatását megnyerni a tervhez.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS