2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A legkeresettebb háborús bűnösök

B. D. T. B. D. T. 2008. augusztus 21. 08:15, utolsó frissítés: 2008. augusztus 19. 13:38

Ha tudod, hol él Mladic, megütötted a főnyereményt. Utána egy ruandai népirtó milliárdos és a náci haláldoktor következik. Hatos toplista a Foreign Policytól.Ratko Mladic
Vérdíj: 6 millió euró

A boszniai szerb hadsereg vezetőjét népirtással, emberiség elleni bűncselekményekkel vádolják. Többek között a srebrenicai mészárlásért teszik felelőssé, bűnlajstromában etnikai tisztogatás, a bosnyák civilek otthonainak, üzleteinek és mecseteinek lerombolása, Szarajevó bombázása, kínzás és nemi erőszak szerepel.

>> Bosnyák lapértesülés szerint Mladic tárgyal a szerb hatóságokkal >>
>> Megadásra szólították fel Mladicot szerb politikusok >>Állítólag Szerbiában bujkál, akárcsak a nemrég elfogott Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök.


Félicien Kabuga
Vérdíj: 5 millió dollár

Multimilliárdos ruandai üzletember, akit a ruandai nemzetközi büntetőbíróság vádolt meg 1998-ban népirtással, emberiség elleni bűncselekményekkel és a genfi egyezmény megsértésével. A ruandai nemzeti védelmi alap elnökeként bozótvágó késekkel (machette) és más fegyverekkel látta el a népirtást megszervező kormányzatot és a hutu milíciákat.

>> Ruandai népirtókat akar elfogni a spanyol legfelsőbb bíróság >>
>> 13 évvel a népirtás után is gyűlöletre nevelnek a ruandai iskolákban >>
>> Több mint negyvenezer ruandai népirtó bujkál külföldön >>

Ugyancsak ő pénzelte a tuszik ellen uszító rádióadót is. Jelenle a hatvanas éveit tapossa, de nem tudni pontosan, hol tartózkodik, legutóbbi értesülések szerint Norvégiában.


Aribert Heim
Vérdíj: 495 ezer dollár

A mauthauseni koncentrációs tábor haláldoktorát Németországban vádolják többrendebeli gyilkossággal. A mauthauseni mészáros fedőnéven is ismert figura érzéstelenítés nélkül végzett különböző, az áldozatok halálát okozó kísérleteket, kiműtötte szerveiket, petróleumot vagy mérget fecskendezett a szívükbe.

1946-ban az Egyesült Államok hadseregének fogságába esett, de két év után tárgyalás nélkül elengedték. Nőgyógyászként praktizált Németországban, majd annak hírére, hogy vádat emelnek ellen, Dél-Afrikába menekült 1962-ben. Nyomozók szerint Chile környékén tartózkodik, ahol az egyik lánya lakik – ha valóban életben van, jelenleg 94 éves.


Bosco Ntaganda
Vérdíj: egyelőre nincs

A Kongói Demokratikus Köztársaság egyik milíciájának, a National Congress for the Defense of the People (CNDP) nevű szervezet vezetője. A vád: 15 év alatti gyerekek toborzása, katonai szolgálatra kötelezése és harcba küldése. Az ICC 2008 áprilisában indította újra az eljárást ellene.

>> A kongói válság követelte a legtöbb áldozatot a második világháború óta >>

Fedőneve: a Terminátor. 1999 óta tevékeny szereplője a Kongó központú konfliktusnak, amelyben a Ruanda támogatta lázadók oldalán harcolt. 2002 és 2003 között a Union of Congolese Patriots (UPC) nevű milíciának toborzott gyerekkatonákat, 2006-ban lett a CNDP katonai vezetője. Januárban fegyverszünetet kötöttek a többfrontos polgárháború résztvevői, ekkor követelték kiadatását, ám a lázadóvezérek ezt vissautasították, mondván, a hatóságok inkább koncentráljanak „nagyobb halak” elfogására.


Joseph Kony
Vérdíj: nincs

Az ugandai Lord’s Resistance Army (LRA) lázadószervezet vezérét 2005 májusában emelt vádat a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús és emberiség elleni bűnök miatt. Az utóbbi években Dél-Szudán és Kongó határövezetében bújkál.

>> Ugandában 130 gyereket raboltak el az elmúlt hetekben >>
>> ENSZ: végetvetni az ugandai horrornak >>

Szisztematikus gerillaháborút folytatott az utóbbi húsz évben az ugandai kormány ellen, gyerekkatonákat toborozva „spirituálisan megalapozott” erőszakkultuszának szolgálatára. Követőivel Észak-Ugandában több százezer ember haláláért, és kétmillió meneküléséért felelős. Kedvelt megfélemlítési eszköze áldozatai ajkainak és a nyelvének kimetszése. 2006-ban abban a reményben, hogy véget vet a terrornak, Yoweri Museveni elnök általános amnesztiát hirdetett a lázadóknak, ám az LRA addig nem hajlandó békés útra térni, amíg nem ejtik tagjai ellen a vádakat.


Omar Hassan al-Bashir
Vérdíj: nincs

Szudán elnökét a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) népirtásért, emberiségellenes bűntettekért és gyilkosságért idézte be. Ügye jelenleg függőben van az ENSZ Biztonsági Tanácsában, miután az Afrikai Unió országai és Kína melléálltak, és sürgették, hogy vonják vissza a vádakat ellene. Az érv: az ellene indult nyomozás csak olaj lesz a tűzre a darfúri konfliktusban.

>> A nyugati országok nem halogatnák a szudáni elnök felelősségrevonását >>
>> Az Afrikai Unió a szudáni elnök elleni népirtási vád felfüggesztését kéri >>
>> Vegyesen reagált a nemzetek közössége a szudáni elnök elleni vádemelésre >>
>> Az ENSZ-főtitkár ellenzi a szudáni elnök felelősségre vonását a dárfúri mészárlás miatt >>

Ő az első, még hivatalban lévő elnök, akit népirtással vádolnak, többek közt a fur, masalit és zaghawi etnikumok tagjainak megöléséért. A civil lakosság szisztematikus és széles körű támadása során bevetette az államapparátust, a hadsereget és a dzsandzsavíd milíciát, több mint 300 ezer ember halálát okozva.

2,5 millióan menekültek el a térségből az etnikai tisztogatás miatt, ám őket is folyamatosan támadták és terrorizálták a menekülttáborokban, fegyverként használva a nemi erőszakot és a kínzás különböző válfajait. Az enök tagadja a vádakat, a nemzetközi bíróságot azzal vádolja: fel akarja darabolni Szudánt.

Forrás: Foreign Policy

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS