2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszatérésben reménykednek az Abháziából elmenekült grúzok

2008. május 21. 09:57, utolsó frissítés: 2008. május 20. 15:03

Konfliktusukat, sok ezer halottjukat elfelejtettük, pedig ma is hatással van Európára.Úgy tűnik, hogy konfliktusukat, sok ezer halottjukat elfelejtette a világ, és különösen Európa. Azok a grúzok, akik elmenekültek Abházia szakadár tartományból, 15 éve az a remény élteti, hogy visszatérhetnek, ezúttal háború nélkül.

Hivatalos grúz adatok szerint 200 ezren vannak, és közülük sokan létbizonytalanságban élnek Tbiliszi és más grúziai városok elhagyott, egészségtelen középületeiben.

Az 53 éves Lali Dzsanacsia egyike azoknak, akik nem hagyják magukat legyőzni, és találékonyan igyekeznek emberhez méltó életet élni. Egy elhagyott óvoda földszintjén lévő, durva betonpadlós, kétszobás lakásában


mindent újrateremtett a romokon.

Gagrából jött, a Fekete-tenger abház partjának fürdőhelyéről. "Mindenünk megvolt. Amikor elfoglalták Gagrát, mindent elveszítettünk, gyermekeim éheztek" – mondja. Kialvatlanságtól felpuffadt arccal, de már büszkén mutatja veteményeskertjét, csirkéit, borját. Egy kis hitelről, egy tehéntrágyával fűtött üvegházról álmodik.

A városközpontban más abháziai menekültek többé-kevésbé jól felszerelt lakhelyeket rendeztek be egy kiürített kórház szegleteiben, ahol iszonyúan piszkosak a WC-k, és olyan szélesek a repedések, hogy egy emberi ököl beléjük fér. Ők havonta 22 larit (kb. 9,7 eurót) kapnak az államtól, és a hazatérés reménye élteti őket. Láthatóan kevésbé érdeklik őket a szerdán tartandó választások.

Abházia, a Fekete-tenger partján fekvő terület az 1990-es évek elején nyilvánította ki egyoldalúan függetlenségét, és fegyverrel védte meg azt a grúz hadsereggel szemben. A háborúnak


mindkét oldalon több ezer áldozata volt.

A 2004-ben hatalomra jutott Mihail Szaakasvili Nyugat-barát grúz elnök elsődleges feladatának tekinti a menekültek visszatérésének biztosítását, valamint a tartomány újbóli grúz ellenőrzés alá vonását.

>> Abkhazia [wikipedia, EN] >>
>> Georgia's forgotten conflict [bbc.co.uk] >>
>> A grúz-abház konfliktus áttekintése [posztinfo.hu] >>

"Nincsen reális esély a visszatérésre, mert azok, akik saját akaratukból hazatértek, egy évtizede rettegésben élnek" – jelentette ki Besszik Cerediani, a menekültügyekért felelős grúz miniszterhelyettes.

"Ha visszatérünk Abháziába, nem akarom, hogy akár egy ember is meghaljon" – mondja Lali. Szomszédai egyetértenek vele, emlékeztetnek az abház szomszédaikkal való "kitűnő" kapcsolatokra, a vegyes házasságokra,


egymás családjainak kölcsönös megmentésére.

Lali nagy reményeket fűz a nemzetközi szervezetekhez, valamint az Európai Unióhoz, amelyhez véleménye szerint Grúziának "mindenképpen csatlakoznia kell, hogy elkerüljék a káoszt".

"Az emberek sokat várnak attól, hogy egy európai integráció segít megoldani számos problémát, és nagyobb védelmet érezhetnek" – vélekedik Julija Haracsvili, a menekült nők szövetségének vezetője. Ezt a civil szervezetet német egyházak finanszírozzák az EU bizottságával egyetemben.

"Azt gondolom, hogy konfliktusunkat már régen elfelejtették Európában, mert annyi minden történt azóta és sokkal közelebb" – mondja, utalva a délszláv háborúkra. "Nem is beszélve az afganisztáni, iraki és szudáni szörnyű eseményekről" – teszi hozzá. "De európai konfliktusról van szó, olyan helyzetről, amelynek hatása van Európára, még akkor is, ha egyelőre nemigen értik” – mondja a volt fizikusnő.

Forrás: MTI/AFP

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS