2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Részeredmény: az EU-barátok vezetnek a szerbiai választáson

hírösszefoglaló 2008. május 12. 12:13, utolsó frissítés: 12:13

Kicsit lemaradva a radikálisok még így is egyharmadhoz közeli eredményt produkáltak.Az első hivatalos részeredmények szerint Boris Tadic elnök uniópárti Demokrata Pártja vezet a vasárnapi szerbiai előre hozott parlamenti választásokon.

A szavazóhelyiségek 33,91 százalékában leadott szavazatok feldolgozása után a Tadic pártja vezette Európai Szerbiáért pártszövetség a szavazatok 36,69 százalékát kapta – közölte hétfőre virradóra a Köztársasági Választási Bizottság (RIK).

Tomislav Nikolic nacionalista Szerb Radikális Pártja (SRS) a szavazatok 28,57 százalékát, Vojislav Kostunica leköszönő kormányfő Szerbia Demokrata Pártja és szövetségese, az Új Szerbia Pártja pedig a szavazatok 13,54 százalékát kapta.

A Slobodan Milosevic néhai jugoszláv elnök nevével fémjelzett, ellenzéki Szerbiai Szocialista Párt szavazatainak aránya 9,14 százalék, a nyugat-barát Liberális Demokrata Párté 4,64 százalék, a Magyar Koalícióé pedig 1,24 százalék. A részvételi arány 62,48 százalék volt.Az EU szlovén elnöksége vasárnap egy közleményben már megelőlegezte: az uniópárti erők választási friss győzelmének képessé kell tennie Szerbiát arra, hogy


továbbhaladjon az Európai Unió felé vezető integráció útján,

beleértve a tagjelölti státus elnyerését is. A Brüsszelben kiadott dokumentumban az EU reményét fejezte ki, hogy hamarosan új kormány alakulhat világos uniós programmal.

Az EU azt is értésre adta: ahhoz, hogy az integráció útja töretlenül folytatódjon, a mostani választási kimenetel mellett teljesülniük kell azoknak a feltételeknek, amelyet az uniós tagállamok külügyminiszterei múlt havi luxemburgi találkozójukon rögzítettek.

Az akkor kiadott miniszteri közleményben egyetlen feltétel szerepel, mégpedig az, hogy Szerbia bizonyítsa, hogy teljes körűen együttműködik a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnökben eljáró Nemzetközi Törvényszékkel. A miniszterek egyértelművé tették, hogy ez alatt a még szabadlábon lévő vádlottak elfogásának és átadásának teljes körű segítését értik.

Szerbia a parlamenti választás mellett a helyhatóságit is megszervezte Koszovóban. Mivel a Koszovóban élő szerbek kettős állampolgárok, az UNMIK jogértelmezése szerint


szavazhatnak a szerbiai parlamenti választáson,

az ENSZ-közigazgatás azonban a szerbek helyhatósági választását megtiltotta. Joachim Rücker, az UNMIK vezetője be is jelentette: az UNMIK nem ismeri el a Koszovóban vasárnap megtartott szerb helyhatósági választások eredményét.

A nemzetközi felügyelet vasárnapi közleményében azzal vádolta Szerbiát, hogy a voksolással megsérti az ENSZ BT 1244-es határozatát, amely szerint Koszovóban csak az UNMIK adhat engedélyt bármilyen választásra. Belgrád pontosan erre a határozatra hivatkozva szervezte meg a szavazást, emlékeztetve arra, hogy a döntésben szó sem esik Koszovó függetlenségéről.

Szerb megítélés szerint az UNMIK volt az, aki szabályt sértett, amikor zöld utat biztosított a múlt év őszén megtartott, s a szerbek által bojkottált koszovói parlamenti és helyhatósági választásoknak. Akkor a voksolást követően, mivel a szavazók távolmaradása miatt a választás érvénytelen lett, Joachim Rücker kénytelen volt meghosszabbítani a régi helyhatóságok mandátumát a szerb többségű településeken.

Minden bizonnyal most is ez fog történni. A szerbek ezúttal ugyan szavaztak, de az ENSZ-felügyelő nem ismeri el a voksolást. Arról, hogy a szerbek lakta koszovói települések rég lejárt mandátumú helyhatóságai meddig maradnak hivatalukban, még senki sem nyilatkozott.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS