2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Előremelegítik Putyinnak az elnöki széket?

hírösszefoglaló 2008. május 07. 09:51, utolsó frissítés: 2008. május 06. 12:50

Papíron mindenképp Medvegyev lesz a főnök. A hard rock-rajongó Dimitrij mától Oroszország elnöke.Szerdán iktatják be Dmitrij Medvegyevet elnöki tisztségébe. Számos jel vall arra, hogy "legyengített" pozíciót foglalhat el, jogkörének egy része Oroszország jelenlegi elnökének, Vlagyimir Putyinnak a kezében maradhat.


Putyin persze tagadja ezt,

sőt egyes elemzők szerint nem is érdekelt a dolgok ilyetén alakulásában, hiszen 2012-ben elvileg ismét indulhat az államfő tisztéért, és nem lehet célja, hogy gyengítse saját leendő posztját. 2012 azonban még messze van, a jelen kérdése inkább az, hogy kinek a kezében lesz a legnagyobb hatalom a következő négy évben, Medvegyev hivatali ideje alatt.


Putyin az orosz alkotmány értelmében nem pályázhatott újra az elnöki posztra, mert legfeljebb két egymás utáni periódusban lehet ugyanaz a személy államfő. A korlátozás csak az egymás utáni periódusokra vonatkozik, a mostani kihagyás után nem lesz alkotmányos akadálya annak, hogy Putyin ismét induljon az elnökválasztáson – emlékeztetett az AP.

Most azt figyeli Oroszország és a világ, hogy Putyin valóban hátraül-e a vezetőülésről a hátsó ülésre, vagy csupán bábnak tekinti Medvegyevet, saját helytartójának arra az időre, amíg visszatérhet személyesen a Kremlbe. Sokan értelmezik úgy az utóbbi hónapok, hetek fejleményeit, mint az utóbbi forgatókönyvet igazoló eseménysort.A hivatalban lévő orosz államfő jól kivehető manővereket hajtott végre az utóbbi időben annak érdekében, hogy elnöki mandátumának lejárta után is kezében maradjon a gyeplő. Politikai védencét felkente "hivatalos" – értsd az elnök által támogatott – elnökjelöltté, ami gyakorlatilag kétségtelenné tette Medvegyev győzelmét az elnökválasztáson.

Úgy intézte továbbá, hogy ő maga kormányfővé váljék, mihelyt távozik a Kremlből, sőt a múlt héten azt is bejelentette: "vállalja" az ország legerősebb pártja, az Egységes Oroszország elnökének tisztét. Ezzel szinte egyidejűleg az Egységes Oroszország egyhangúlag meg is választotta elnökévé.

Az Egységes Oroszországnak 315 helye van a 450 fős állami dumában, uralja szinte az összes köztársasági és területi parlamentet is, így a párt vezetőjeként Putyin markában tarthatja az állami dumát, a kormányzókat és a helyi parlamenteket. Ha hozzávesszük, hogy egyúttal a kormány élén is ő áll majd, úgy valóban fölmerül a kérdés:


kié lesz a tényleges hatalom Oroszországban az elnökváltás után?

Papíron persze Medvegyevé, hiszen az orosz alkotmány az elnöknek biztosítja a legszélesebb jogkört az állami tisztségviselők közül. Megfigyelők szerint azonban az orosz alkotmány megfogalmazásai bizonyos pontokon eléggé homályosak ahhoz, hogy megengedjenek eltérő értelmezéseket, és lehetővé tegyék egyes elnöki jogkörök átterelését a kormányfőhöz és a parlamenthez.

A Vedomosztyi lap például úgy értesült, hogy a kormánynak rendelik alá a Putyin által létrehozott hét szövetségi közigazgatási körzet vezetőit. (Jelenleg csak az elnök adhat nekik utasításokat.) Más orosz lapok szerint tervek készülnek a helyi hatóságok új értékelési rendszerének kialakítására, ami végképp Putyin kezébe tenné le a területi kormányzók további sorsát.

Érdekesnek találta a The Economist elemzője azt a körülményt, hogy Medvegyev lelkesen üdvözölte – logikusnak és időszerűnek nevezte – Putyin pártelnökké választását. Ezt annak a képzeletbeli forgatókönyvnek tulajdonítja a brit hírmagazin, hogy


Medvegyev feladata nem más, mint "melegen tartani"

az elnök széket mindaddig, amíg Putyin 2012-ben ismét államfővé választathatja magát. Egy másik lehetőség értelmében Putyin olyasmit szeretne feltámasztani, mint ami a szovjet időkben volt szokásos a hatalmi viszonyok terén: Medvegyev tölti be a Legfelső Tanács elnökének (vagyis az államfőnek) kevésbé fajsúlyos szerepét, míg Putyin lenne a pártfőtitkár, az államfőénél jóval szélesebb hatáskörrel.

Csakhogy a gyönge orosz kormány sokáig nem húzhatja két vezetővel, akik közül az egyik a Kremlben, a másik pedig azon kívül fogja a gyeplőt – vélte a The Economist. Ha erőpróbára kerülne a sor, úgy alighanem az eddig legyőzhetetlen Putyin húzná a rövidebbet. Kormányfőként neki kellene tartania a hátát számos problémáért, nem utolsósorban az emelkedő inflációért.

Medvegyev viszont aligha volna könnyű ellenfél: a Kreml háziuraként óhatatlanul nagyobb volna a tekintélye, mint Putyinnak.

"Putyin elszántan próbálkozik pozíciója erősítésével, ám éppen ő volt az, aki mindent megtett az elnöki hatalomnak minden más tisztség rovására történő erősítéséért – mutatott rá Jurij Korgunyuk, a moszkvai Indem agytröszt munkatársa. – Bizonyos, hogy a majdani harcból az államfő fog győztesként kikerülni."

Bármi lesz is az intrikák kimenetele, a vesztes az orosz demokrácia lesz – véli Mark Urnov, az Expertise Foundation politológusa. A jelenlegi helyzet "annak a politikai elitnek a győzelme, amely nem akarta Putyin távozását, sőt félt ettől a lépéstől. Olyan csoportról van szó, amely nem akar változásokat. Nem fog megtörténni az állam és a gazdaság szétválasztása, és nem lesz valódi harc a korrupció ellen sem."Forrás: MTI, fotók: xinhuanet.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS