2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Moszkvának jó, hogy kihagyják Grúziát a NATO-klubból

szerk. 2008. április 04. 12:39, utolsó frissítés: 12:39

Megroppantaná a NATO csatlakozás az ukrán gazdaságot, állítja az orosz Duma elnökhelyettese.Kedvező lépésnek minősítette Alekszandr Babakov, az orosz Állami Duma (képviselőház) elnökhelyettese a bukaresti NATO-csúcs döntését, azt, hogy nem vonták be Ukrajnát és Grúziát (a NATO-tagság "előszobáját" jelentő) tagsági akciótervbe.

Babakov a Rosszijszkaja Gazeta című hivatalos lap pénteki számában megjelent állásfoglalásában rámutatott: meggyőződése szerint Ukrajna számára előnyösebb a semleges státus, többek között azért, mert a NATO-hoz való csatlakozás nagy – Ukrajna esetében sok tízmilliárd dolláros – költséggel jár, és kedvezőtlen hatással lenne az ukrán gazdaságra.

Ugyanakkor a pénz nem a legfontosabb, ha a döntéshozók bizonyosak a választott út helyességében. Nem véletlen azonban, hogy a felmérések szerint a közvélemény túlnyomó többsége ellenzi a csatlakozást, mivel érti, hogy az gyakorlatilag az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok megszakítását jelentené – fejtette ki a duma helyettes elnöke.

Konsztantyin Koszacsov, a duma külügyi bizottságának elnöke ugyancsak a Rosszijszkaja gazetában az európai hagyományos fegyverzetről szóló, és az Oroszország-NATO Tanács pénteki ülésén megvitatandó szerződésrendszerről nyilatkozott.Rámutatott: Oroszország mindent elkövetett, teljesítette az eredeti és az átdolgozott szerződésben foglalt feltételeket, míg partnerei nem ratifikálták az utóbbit, és az eredeti szerződés hiányait kihasználva gyakorlatilag megsértik azt, amennyiben minden keleti irányú telepítést az úgynevezett "keleti kvóta" számlájára írnak. Mindez nagyon megfelel az amerikai félnek,


mert azt csinálhat, amit akar,

de most Oroszországnak tesz szemrehányást a szerződésben való részvételének felfüggesztése miatt. A kiút a szerződés ratifikálása a partnerek által, a balti államok és Szlovénia csatlakozása hozzá, s az új változat közös kidolgozása – hangsúlyozta a politikus.

Mihail Margelov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke arra mutatott rá: Moszkva természetesen elégedetten veszi tudomásul, hogy a NATO megtagadta a tagjelölti státust Ukrajnától és Grúziától, hiszen felvételük károsította volna a kialakult európai biztonsági rendszert. Úgy tűnik, talán a "régi Európa" valóban érti ezt, s az elutasítás nem csupán azzal függ össze, hogy nem akarja elrontani kapcsolatait legfőbb energiaszállítójával.

"Kár, hogy az EU és a NATO legrégibb tagjainak az új, komplexusokkal teli közép-európai tagállamok feje felett kell a partneri kapcsolatokat ápolniuk Oroszországgal. Amint az várható volt, éppen ezen államok többsége lobbizott a leghevesebben Ukrajna és Grúzia felvételéért.

Tallinntól Szófiáig bizonyítani akarják a régi Európának, hogy ők igazi európaiak, s hogy nem kell félni az európai alkotmány elfogadását (a közelmúltig) akadályozó lengyelek kísértetétől" – magyarázta Margelov.

Hangsúlyozta: Oroszországnak folytatnia kell a NATO-val az együttműködés nyugodt fejlesztését, az 1997-ben aláírt dokumentum alapján, többek között azért, mert például a NATO-t próbára tévő nemzetközi afganisztáni misszió objektíve Oroszország déli határait is védi.


Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS