2019. december 13. péntekLuca, Ottilia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Adina Vălean személyében igazi nagyágyú lesz a román európai biztos

k. á. 2019. november 22. 13:55, utolsó frissítés: 2019. november 25. 16:36

Nagyon befolyásos volt az EP-ben és nem lustálkodott a mandátumai alatt. Mit kell tudni Adina Vălaenról?


Adina Văleant miután itthon a PSD-kormány megbukott, rögtön el is fogadta Ursula von der Leyen az új Európai Bizottságba, és ahogyan az várható volt, az illetékes szakbiztosságok nem találtak benne akkora kifogásolnivalót, hogy ejtsék.

A román EU-biztosi jelöltést még az előző kormány kezdte el, a PSD előbb Rovana Plumbot próbálta áttolni, de a vagyonnyilatkozata nem stimmelt, aztán hiába dobott be már más neveket, von der Leyen kijelölt bizottsági elnök talán arra is apellálva, hogy megvárja az itthoni bizalmatlansági indítvány eredményét, hátha egy néppárti kormánnyal kell együttműködnie - sorra lesöpörte Dăncilă javaslatait.

Mindezen időhúzások miatt annyi mindenesetre történt, hogy a Bizottság, amely október elsején kellett volna munkához lásson, december elején fog, így jelenleg az EU vezetői hármasfogatából (Tanács, Bizottság, Parlament), az egyik nem működik. Nemcsak a román biztos személye nem volt biztos, utoljára ugyanis nem ő maradt, hanem Várhelyi Olivérnek kellett még magyarázkodni, többek közt azzal kapcsolatban, hogy hogyan fogja szavatolni a független működését, és hogy nem Orbán Viktor kártyái szerint fog játszani. Egy európai biztos ugyanis, bár a kormányok delegálják, kinevezésekor felesküszik, hogy nem az országa kormánya, hanem a Bizottság érdekében fog dolgozni.

Vălean mellett még az Orban-kormány a német kereszténydemokraták mellett kikupálódott Siegfried Mureșant is jelölte, de azt gyorsan jelezték az európai szociáldemokraták, hogy számukra ő nem elfogadható, mert már így is 16-11 a férfiak és a nők aránya az új Bizottságban. Von der Leyen ezután kisvártatva jelezte, hogy részéről elfogadható Vălean, úgyhogy hamarosan meg is kaphatja a pozíciót, már csak ez Európai Parlament szavazása van hátra. Nekik azonban a teljes csomagról kell szavazniuk, von der Leyenestől, mindenestől. Mureșan cserébe azzal vigasztalódhat, hogy ő lett az Európai Néppárt egyik alelnöke. Eddig is volt romániai (születésű) ebben a pozícióban, a fideszes Gál Kinga személyében.


De ki is Adina Vălean?

Aki a román sajtót olvassa, az gyakran szembesülhetett azzal, hogy számos cikknek már az első mondatába bekerült, hogy Vălean Crin Antonescu (volt ideiglenes államfő és pártelnök) felesége. Văleannal kapcsolatban azonban vannak jóval fontosabb dolgok is, mint hogy kinek a felesége. 2007, tehát a csatlakozás óta EP-képviselő, azelőtt itthon volt parlamenti képviselő, a Nemzeti Liberális Párt színeiben jutott mandátumhoz.

2014 júliusától 2017 januárjáig az Európai Parlament alelnöke volt, majd az EP környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottságának (ENVI) elnöke. 2019 áprilisában a Vote Watch EU listája szerint a 4. legbefolyásosabb (és egyben a legbefolyásosabb romániai) EP-képviselő volt. 2019-ben az EP ipari, kutatási és energiaügyi bizottságának (ITRE) elnökévé választották. Jelenleg ő az elnöke az Európai Parlament Ipar, kutatás és energiaügyi bizottságának (ITRE).

Fontosabb megvalósítások

Fun fact, hogy Vălean betöltött magas pozíciót az Európai Néppárt legnagyobb riválisának, a Liberálisok és Demokraták Európai Szövetségének (ALDE) pártjában is, kilenc hónapig volt ennek alelnöke, a román Nemzeti Liberális Párt aztán a következő EP-választásokon szakított a pártcsaláddal, és az EP-ben már a kereszténydemokrata-konzervatív néppárti frakcióba ült bele.

Vălean már az első mandátuma alatt jeleskedett, ekkor leginkább az európai állampolgárok szabad utazása volt a fókuszában. Az egyik készítője volt az európai szabad mozgásról szóló jelentésnek, melynek célja az EU-s jog és néhány tagállami jogrendszernek összeegyeztetése volt a kérdés kapcsán. Ez azt jelenti, hogy mivel Románia a közlekedési portfóliót kapta, nem egy zöldfülű kerül a pozícióra.

Vălean nem az az EP-ben jó fizetésért öt évig lazán ellavírozó típus, már 2009-ben fontos csatákba vetette bele magát, ekkor fogadta el a Parlament Vălean roamingról szóló jelentését, nagyjából a mostani egységes EU-s roamingdíjak ennek is köszönhetőek. Vălean például keményen harcolt azért, hogy a roamingban használt internet ára fél euró legyen, az Európai Bizottság ennek dupláját ajánlotta, de végül az olcsóbb mellett állapodtak meg. Aztán persze végül eltörölték a roaming-díjakat EU-szerte.

De ne hagyjuk ki a bakit sem:

Adina Vălean 2010-ben konferenciát szervezett az EP-ben a kanadai Roșia Montană Gold Corporationnel a „fenntartható és felelős bányászatról”, ami miatt később el kellett határolódnia, mivel a cég Verespatakon ciános technológiájú aranybányát kívánt nyitni. Azt mondja, tényleg megbánta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS