2020. január 18. szombatPiroska
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A balti országok zokon vették az oroszok „önfeledt” ünneplését

szerk. 2019. július 16. 12:39, utolsó frissítés: 13:05

A balti államok szerint ez ízetlen provokáció, a nácik fölötti szovjet győzelem a vörös terrort, nem pedig a szabadságot hozta el a számukra.


A "Nagy Honvédő Háborúban" felszabadított országok évfordulóit ünnepli Oroszország, amit a balti államok meglehetősen zokon vettek. Észtország, Lettország és Litvánia bekérette az orosz diplomáciai képviselőket tiltakozásul azért, mert Moszkva szeretné megünnepelni, hogy a második világháborúban a Szovjetunió "felszabadította" a balti államokat a fasiszta elnyomás alól.

A lett, észt és litván országvezetés hangsúlyozta, hogy ennek nem kimondottan örül, sőt egyenesen provokációnak tekinti az orosz fél ünneplési szándékát. A három balti állam egyértelműen állást foglalt amellett, hogy a náci Németország szovjet csapatok általi legyőzésével nem a szabadság, hanem a szovjet diktatúra és a vörös terror időszaka kezdődött el.

Az Európai Unió és NATO tagként úgy az Észt, a Lett mint a Litván állam külügyminisztériuma cinikus provokációnak nevezte Moszkva ünnepi szándékát. Az oroszok azt tervezik, hogy a kelet-európai és balti államok országainak felszabadításának emléke előtt tűzijátékkal és tüzérséggel tisztelegnek az 1944-es felszabadítás emlékére.

Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium sajtószóvivője azt nyilatkozta csütörtökön, hogy a ünnepség keretében világszerte sok millió ember ünnepelheti "a fasizmus felett aratott nagy orosz győzelmet".
A második világháborút követően, a németek legyőzése után Romániához hasonlóan, a szovjet hadigépezet, majd a hatalomra juttatott kommunista kormányzás által kiépítette az elnyomó, diktatórikus rendszerét. A szovjet diktatúra elkezdte a szisztematikus deportálásokat, amely során a férfiak mellett nőket és gyerekeket is deportáltak a szovjet munkatáborokba. „ A szövetségesek nácizmus fölött aratott győzelme meghatározta Európa sorsát és történelmét, de Litvánia számára nem a német uralom alól való felszabadítást és szabadságot hozta el „- fogalmazott a litván külügyminiszter, Linas Linkevicius.A politikus hangsúlyozta, hogy a szovjet megszállás 50 évnyi diktatúrát, deportálásokat és emberi életeket jelentett az országa számára. Tiltakozásként Vilnius bekéretett egy orosz diplomatát. A lett Edgar Rinkevics az Oroszország által tervezett ünneplést egy cinikus kísérletnek tartja, amelyen keresztül az oroszok arra tesznek kísérletet, hogy utólag megváltoztassák a történelem menetét.

A szovjetek a balti államokat 1940-ben foglalták el miután a német és orosz fél megkötötte egymással a Molotov–Ribbentrop-paktumot, a kölcsönös meg nem támadási szerződést. A paktum megkötésétől számított egy év múlva a szovjetek hozzávetőlegesen 43 személyt deportáltak a Baltikumból. Ezzel akkor hagyott fel a szovjet rendszer, amikor a német csapatok a szerződésben foglaltak ellenére megtámadták Oroszországot. A szovjetek 1944 és 1945 között véget vetettek a náci uralomnak, ami alatt a németek szinte a teljes zsidó lakosságot deportálták.

A szovjet terrorra és elnyomásra válaszként a Lettország, Észtország és Litvánia területén fegyveres ellenállás szerveződött, amely Litvániában volt a legerősebb. Ezeket a fegyveres erőket 1953-ra mindenhol likvidálták a szovjetek. A balti államok végül 1991-ben nyerték vissza Oroszországgal szemben a függetlenségüket, de a három állam mindegyikben jelentős számú az orosz lakosság él, amely nagy mértékű feszültségforrás a Baltikum és Oroszország között.

A második világháborút ünnepelve Moszkva nem csak a balti államokra figyel, hanem Varsó, Prága, Budapest, Pozsony, Bécs, Belgrád és Bukarestre és Chișinău felszabadításának dátumára is.

Forrás: Adevărul

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS