2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Macron levelét megírta: uniós minimálbért, illetve demokráciavédelmi ügynökséget szeretne

Timár Norbert Timár Norbert 2019. március 05. 18:24, utolsó frissítés: 2019. március 08. 13:58

Emmanuel Macron "az európai újjászületés" érdekében üzenetet fogalmazott meg az EU összes polgárának. Összefoglaltuk a javaslatait.


Emmanuel Macron francia elnök az EU minden hivatalos nyelvén elérhető üzenetet tett közzé az államelnöki hivatal honlapján. Macron szerint azért fordul az emberekhez, mert az EP-választások küszöbén “ég a ház” és szükség van az "európai újjászületés közös építésére" a nacionalista befelé fordulással szemben. A befelé fordulás mellett a francia elnök szerint a status quo a másik csapda, vagyis a régibe való beletörődés. Macron szerint: “Egy átalakuló világban újra ki kell találnunk politikailag és kulturálisan a civilizációnk formáit. (...) A második világháború óta még soha nem volt ennyire szükség Európára. És Európa még soha nem volt ennyire veszélyben.” A francia államfő hármas jelszóra alapozza az üzenetét: szabadság, védelem és haladás.

A javaslatokról röviden

Macron javasolja a Demokráciavédelmi Európai Ügynökség létrehozását, amely európai szakértőket bocsátana minden tagállam rendelkezésére, hogy megvédje a választások tisztaságát a kibertámadásokkal és a manipulációkkal szemben. Emellett megtiltaná, hogy külföldi hatalmak finanszírozzák az európai pártokat, illetve európai szabályok segítségével letiltaná az interneten terjedő gyűlöletbeszédet.

A francia elnök a schengeni térség felülvizsgálatát javasolja, illetve egy közös határrendészetet és egy európai menekültügyi hivatal felállítását. Macron javaslatot tesz a Belbiztonsági európai tanács felállítására. Ebben a kérdésben érdekes módon megegyezik a fő ellenfelének titulált Orbán Viktorral, aki a Welt am Sonntag című német lapnak adott interjújában a schengeni övezet belügyminiszterei tanácsának felállítására tett javaslatot - hívja fel a figyelmet a 444.hu. Vagyis mindketten a tanács jogköreit bővítenék a közös határvédelem és menekültpolitika meghatározásakor.


Macron szerint a NATO-tagállamoknak védelmi és biztonsági szerződésben kellene rögzíteniük elkötelezettségüket a szervezet felé, úgy, hogy abból az Egyesült Királyságot se zárják ki. A francia államfő javaslatának értelmében Európában szankcionálni kellene vagy egyenes betiltani azokat a vállalatokat, amelyek sértik a kontinens stratégiai érdekeit vagy nem veszik figyelembe az olyan elemi értékeket, mint a környezetvédelem. Emellett Macron a stratégiai ágazatokban és a közbeszerzéseknél az európai preferencia felvállalását javasolja.

A francia államfő szerint szükség van a “szociális pajzs” bevezetésére, ami biztosítaná, hogy ugyanazon a munkahelyen ugyanolyan díjazás érvényesül, és országspecifikus minimális európai bért garantálna, amit minden évben kollektívan vitatnának meg. Macron üzenetében hangsúlyozza, hogy az EU-nak rögzítenie kell azon törekvését, hogy 2050-re zéró szén-dioxid kibocsátást érjen el. Ezen túl az Európai Klímabank megalapítására tesz felhívást, az ökológiai átmenet finanszírozására, illetve egy európai egészségvédelmi erő létrehozására, amely az élelmiszerellenőrzés megerősítését szolgálná.

Macron a digitális óriások (pl. a Facebook és a Google) rendszabályozását is könnyebbé tenné a nagy platformok európai felügyeletének létrehozásával. A francia elnök EU-s szinten több pénzt adna az innovációra, hogy az Egyesült Államokhoz hasonló költségvetéssel rendelkezhessen az öreg kontinens. Ugyanakkor úgy tűnik, Franciaország még most sem tudta elfeledni afrikai gyarmatbirodalmának elvesztését, hiszen Európa “jövőbeli helyének tervezésekor” ezen kontinens felé fordulást javasolja a “jövő paktumának” megkötésének érdekében.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS