2019. április 26. péntekErvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mit lehet tudni Brazília elnökének szellemi mesteréről?

Dobrai Zsolt Levente Dobrai Zsolt Levente 2019. január 10. 10:14, utolsó frissítés: 2019. január 11. 14:56

Bolsonaro tanácsadójának tartja magát az Egyesült Államokban élő Olavo de Carvalho.


Az Americas Quarterly három havonta megjelenő amerikai lap honlapján nemrég jelent meg Brian Winter riportja arról a személyről, aki Brazília januárban beiktatott elnökének, Jair Messias Bolsonaro „tanácsadójának” tekinti magát – noha személyesen, állítólag, soha nem találkoztak még.A riport szerint a 71 éves Olavo de Carvalho 2005 óta nem él Brazíliában, hanem Virginiában, relatív szerény körülmények között írja Brazíliában igen népszerű cikkeit. Akkor is a figyelem középpontjába került, amikor Jair Bolsonaro úgy készített kampányvideót, hogy közben az asztalán volt „A minimum, amit tudnod kell, hogy ne legyél idióta” című kötete.

Carvalho tornácára amerikai zászlót aggatott és a házát őrző angol masztiff a „Big Mac” névre hallgat. A közösségi médiában több mint ötszázezren követik a hivatalos oldalát, ahol vasárnap még arról posztolt, hogy Brazíliában diktatórikus kommunista hatalom volt és az összes egyetemi professzorra, aki ezt ma tagadja, úgy kell tekinteni, mint az előző kormányok cinkosaira.

Carvalho a cikk szerzőjével folytatott beszélgetésben azt is elmondta, hogy „jogosnak” tartja az 1967-1985 között, a brazil katonai diktatúra idején elkövetett állami tömeggyilkosságokat – bár a riport megjelenése után hozzátette, hogy ezt „ironikusan” értette. „Látjuk mindazt a nyomorúságot, amit ezek az emberek (utalva a baloldaliakra – szerk megj.) okoztak. Nézze – hány kommunista volt akkoriban Brazíliában? Húszezer? Ha akkor megölnek húszezer embert, évente hetvenezret mentettek volna meg.” A feltételezés e mögött ugyanis az, hogy ha megsemmisítik a baloldaliakat az 1960-as években, akkor talán erényesebb emberek kormányozták volna Brazíliát, akik soha nem engedték volna, hogy a gyilkosságok (a bűnbandák okozta konfliktusok áldozatairól van szó – szerk megj.) aránya elérje a jelenlegi szintet, ami évi 63 ezer ember halálát jelenti. (Miután a riport megjelent, Carvalho azt írta a Facebook oldalán, hogy „ironikus kijelentést” tett, és hogy „nem mentegeti az állami népirtást”.)

Carvalho elmondta még, hogy szerinte Soros György, a Facebook és Kína mindannyian egy globális összeesküvés részei, majd Bolsonarót George Washingtonhoz hasonlította: „Nem ismertek lehetetlent, úgyhogy csak mentek, és megcsinálták.”

Calvarho szerint Bolsonaróval szemben a brazíliai baloldal áll. Arról is beszélt, hogy véleménye szerint Brazília szellemi fejlődése megrekedt az 1960-as években. Azóta a többnyire szociáldemokrata kormányok a brazil magas kultúra halálát okozták – különös felelősség terheli a 2003-2010 között kormányzó Munkáspártot – tette hozzá. Ő viszont büszke arra, hogy a 2000-es években is rendületlenül kritizálta Lula da Silvát, akinek akkor – a gazdasági sikerek miatt – 90 százalékos volt a támogatottsága. A „folyamatosan terjeszkedő állam” és a „kulturális marxizmus” leghangosabb és legbefolyásosabb bírálójaként tekint magára: „Olyan embereket bíráltam, akiket soha nem bíráltak – érinthetetleneket, isteneket. Lula egy isten volt. És ő volt mindannyiuk közül a legnevetségesebb” – fogalmazott.

Bolsonaróról pedig azt mondta, hogy a legmeggyőzőbb vele kapcsolatban az a megérzés volt, hogy „Még ha szar kormánya is lesz, nem fog lopni. Ez elegendő erénynek tűnt.” Belátta, hogy Bolsonaro „nem beszél jól”, és „egy árva gazdasági elképzelés sincs a fejében”, de azt mondta, hogy nagyra értékeli azt, ahogy a bűnözés kérdéséhez viszonyul.A riportban Carvalho az országban mért gyilkossági arány kapcsán azzal vádolta a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőket, a FARC-ot, hogy ők csempészik be Brazíliába a bűnbandák fegyvereit. A kubai orvosokról pedig azt állította, hogy valójában titkosszolgálatok ügynökei, akik a helyi drogbandákkal és a földnélküli munkások mozgalmával (Movimento dos Trabalhadores Sem Terra) szőnek összeesküvést.

Olavo de Carvalho. Kép forrása: noticias.bol.uol.com.br Olavo de Carvalho. Kép forrása: noticias.bol.uol.com.br


Az Americas Quarterly arra vonatkozó feltételezései, hogy Carvalho és Bolsonaro között szoros kapcsolat állna fenn, vagy, hogy Carvalho volna az a személy, akire „Bolsonaro hallgat” nincsenek kellőképpen megalapozva – viszont a Carvalho figurájának konzervatív körökben való népszerűsége és az ebből fakadó szerepe és befolyása a média világában szembeötlő és szimptomatikus. Néhány tekintetben hasonlít Donald J. Trump médiaemberéhez, Steve Bannonhoz (aki az Orbán Viktor vezette kormánnyal áll kapcsolatban), illetve Vlagyimir Putyin Alekszandr Duginjához.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS