2019. február 23. szombatAlfréd
-7°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több millió lakos költözött másik országba az EU-n belül

2018. április 13. 11:25, utolsó frissítés: 11:58

Az Európai Unió legtöbb országában a bevándorlás és a belső mobilitás miatt növekszik a népesség száma. Ez alól is kivétel Románia.


Hárommillió állampolgár hagyta el az Európai Unió területét 2016-ban, az Unió országaiba összesen 4.3 millió személy költözött. Az Eurostat adatai szerint ebből a 4.3 millió személyből 2 millió nem EU-s tagországból érkezett, 1.3 millió pedig egyik tagállamból a másikba költözött, 929 ezer személy pedig visszaköltözött abba az országba, ahová az állampolgársága is szól.

A 2017 elején összesített adatok szerint egy évvel korábban Németországba érkezett a legtöbb külföldi lakos (1 000 029), az Egyesült Királyságba 589 ezer, Spanyolországba 414 ezer, Franciaországba pedig 378 ezer.

Az Európai Unió 21 országának adatait tekintve mindegyik tagállamba több bevándorló érkezett, mint ahány személy elhagyta az országot, ez a helyzet viszont fordított Románia, Horvátország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Portugália esetében.

Az országok közti lakossági mobilitás egyik következménye, amely Romániára is érvényes, hogy egyre több gyerek jön világra egy másik uniós tagállamban. Az EU 28 államán kívül 36.9 millió gyerek született valamely tagállam állampolgárságával rendelkező személyek gyermekeként, az Unió területén történő migráció során másik országban világra jött újszülöttek száma 20.4 millió volt a 2017-es januári adatok szerint.


Fosztó László szociológus a Transindexnek elmondta, a tagállamok közti mobilitás jelenségének a kulturális következményeit különböző kutatások keretében vizsgáljak, de ezek hosszútávú hatása csak részleteiben ismert. A külföldön született gyerekek az ottani környezetben szocializálódnak, azokban a társadalmi kötésekben beágyazódva feltevődik az a kérdés, hogy mennyire reális elvárás, hogy ezek a gyerekek itthon érezzék magukat Romániában.

Elmondása szerint sok nyugati országban erőforrásként tekintenek a sokszínűségre, a multikulturalizmus fogalmát egyre inkább mellőzik. Az egyre inkább teret nyerő kulturális sokféleség menedzsmentje abban különbözik a multikulturális modelltől, hogy újabb, sajátosabb módon közelíti meg a különböző kultúrájú közösségek együttéléséből következő társadalmi jelenségeket.

Az EU területén kívülről érkező és valamely tagországban állampolgárságot kérvényezők száma 21.6 millió, ami az összlakosság 4.2% teszi ki. Az országok nemzetiségi arányát tekintve a legtöbb nem az adott ország nemzetiségeihez tartozó személy Németországban él (9.2 millió), ezt követi az Egyesült Királyság (6.1 millió), Olaszország (5 millió), Spanyolország (4.4 millió).

A bevándorlók száma szinte az egész Európai Unió területén növekvőben van, egyes országok esetében a más országból származó, nem elismert állampolgárok aránya eléri vagy meghaladja az őshonos lakosság 10%-át. Az állampolgárságot kérvényezők száma is emelkedett, 2015-höz képest 18%-al. A 2016-os adatok szerint 994.8 ezer személy kért állampolgárságot valamelyik tagországban. A legtöbb állampolgársági kérelmet Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban valamint Németországban nyújtották be.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS