2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vass Levente: az RMDSZ nem akart alpolgármestert választani, sem egyet, sem kettőt

Balázsi-Pál Előd kérdezett: Balázsi-Pál Előd 2017. július 05. 11:23, utolsó frissítés: 11:29

Marosvásárhelynek lehetett volna két magyar alpolgármestere. Az RMDSZ városi szervezetének elnökét kérdeztük, miért nem így lett.


Marosvásárhelynek a tavaly júniusi önkormányzati választások óta nincs alpolgármestere, ugyanis a megyei szintű megállapodást kötő, a városi tanácsban is többséggel rendelkező RMDSZ és PSD úgy döntött, nem kívánja támogatni Dorin Florea polgármester munkáját.

A Szabad Emberek Pártja (POL) városi tanácsosa, Hermann Mark Christian azonban benyújtott egy alpolgármester-választásra vonatkozó határozattervezetet, majd a csütörtöki tanácsülésen azt kérte az RMDSZ-től, támogassák a POL jelöltjét, Györfi Júliát. A szavazáson azonban csak a POL három tanácsosa támogatta a jelöltjüket, az alpolgármesteri tisztségeket pedig az RMDSZ-es Makkai Gergely és a PSD-s Sergiu Papuc szerezte meg.

Ön a Facebookon is közzétete álláspontját az alpolgármester-választás kérdésében. Ebben a bejegyzésében említi az üres alpolgármesteri székek politikáját. Mennyire közismert a marosvásárhelyiek körében ez a stratégia?

Nem tudom, hogy mennyire használták ezt a kifejezést. De ez volt az elképzelés, hogy nincs alpolgármester, pont azért, hogy a polgármesternek egyedül kelljen szembesülnie azokkal a városvezetési gondokkal, amiket korábban könnyen leosztott, és érezze annak a jelentőségét, hogy egy várost közösen kellene vezetni az alpolgármesterekkel és a tanáccsal. Ezért álltunk erre az álláspontra, ezért tartottuk fontosnak együtt a szociáldemokratákkal ezelőtt egy évvel, hogy ezt a stratégiát, ezt a taktikát válasszuk.


Amikor RMDSZ-es megyei tanácselnököt és két PSD-s alelnököt nevesítettünk, akkor úgy egyeztünk meg, hogy együtt megyünk ebben a dologban, és teljesen természetes, hogy ezt a megegyezést nem rúgtuk fel. Most nem történik semmi egyéb, mint együtt folytatjuk azt a munkát, amit elkezdtünk.

Nehogy azt higgyük, hogy a PSD-nél jobban szeret bennünket a PNL, ami a magyar kérdéseket illeti, és világosan szeretném hangsúlyozni, hogy mindaddig, amíg a POL minden eszközt megtalál, hogy az RMDSZ-t üsse, addig senki ne várja el tőlünk, hogy tárt karokkal fogadjuk egy ilyen pártnak az utolsó percben felajánlott javaslatát, hogy mi az ő jelöltjüket megszavazzuk. Mi nem kértük a támogatásukat az alpolgármesteri választásoknál, és nem is ígértük meg a támogatásunkat.

Politikai szubkultúrára vall az, hogy a POL egy alpolgármester-jelölést ejt meg, amikor nagyon világosan tudták, hogy izolálni akarjuk a polgármestert, és a tanácsülés előtt - vagy pedig akár a tanácsülés alatt, de megfelelő időben - nem próbál politikai többséget kialakítani, utána pedig a frusztrációját megpróbálja rákenni másra, és magyarkodással próbálja magyarázni a bizonyítványát.

Vagyis a POL nem egyeztetett a többi párttal, mielőtt beterjesztette az alpolgármester-választásra vonatkozó határozatot, illetve utána sem, a választást megelőzően?

Az eredmények ezt mutatják. Nem az a kérdés, hogy ki mit szándékozott, és mit nem szándékozott tenni. A POL, amely javasolta az alpolgármesteri pozíciót, három szavazattal maradt, vagyis a saját szavazataival. Se a PSD, se a PNL, se az RMDSZ nem szavazta meg a POL jelöltjét.

A POL határozattervezete egy alpolgármester megválasztásáról szólt volna. Ha jól tudom, az RMDSZ azt támogatta, hogy két alpolgármestert válasszanak. Miért történt ez így?

Az RMDSZ nem akart alpolgármestert választani, sem egyet, sem kettőt. Attól a perctől fogva azonban, hogy a POL kért egy alpolgármesteri pozíciót, amiről ugye nem egyeztetett, és amihez nem szerezte meg a kritikus többséget, változott a helyzet. Az érvényes szabályok szerint, ha az RMDSZ és a PSD nem javasol alpolgármester-jelöltet, akkor valószínűsíthetően a PNL és a POL jelöltje közül a PNL jelöltje, Dorin Florea polgármester pártjának a jelöltje lett volna az alpolgármester, hiszen a második fordulóban nem szükséges az egyszerű többség, hanem a legtöbb szavazatot kapó jelölt elfoglalhatja az alpolgármesteri tisztséget.

Teljesen természetes, hogy akkor, amikor mi nem akartuk az alpolgármesteri helyet, és amikor a POL javaslata egy egyéves (és négy évre tervezett) taktikánkat húzta keresztül, mielőtt bementünk a tanácsülésre, a szociáldemokratákkal leültünk az utolsó percben, és megegyeztünk, hogy ebben az esetben, ha változtatnunk kell a stratégiánkon, akkor az elkövetkezőkben is együtt fogunk menni, bátran felvállalva ezt, és ők is egy alpolgármestert, mi is egy alpolgármestert fogunk nevesíteni.

De hozzáfűzöm, hogy a napirendi pontok megszavazásánál, utolsó percig remélve azt, hogy elhúzódik a tanácsülés, és nem lesz idő az összes napirendi pontra, kértük, hogy a legutolsó napirendi pont legyen az alpolgármester-választás, és ezt meg is szavaztuk. A sorrendben a felszólalásoknál sorrendben a PNL-t, a PSD-t és a POL-t kértük fel, hogy nevesítsenek jelölteket - a PNL-t a PSD-vel, a POL-t pedig velünk társítva egymásutániságában. Ha nem nevesített volna jelöltet a PNL és a POL, akkor mi sem nevesítettünk volna jelölteket, és nem lett volna alpolgármester megválasztva.

Arra a kérdésre, hogy két magyar alpolgármester versus egy magyar alpolgármester és egy PSD-s alpolgármester: világos politikai döntés volt. És az a véleményünk, hogy ma Marosvásárhelyen az egymás mellett élés és az együtt dolgozás nem azon múlik, hogy két magyar alpolgármester van-e, hanem azon fog múlni, hogy van-e egy többségi koalíció, magyar és román emberekkel egyaránt. És ez megtörténhet egy PSD-RMDSZ együttműködésben, amely képes akár városfejlesztési stratégiákat letenni az asztalra közösen.

Ha a POL mindig, amikor nincs utcanévtábla, nincsen iskolaügy vagy nincsen valami egyéb, nem politikai frusztrációjával próbálná megoldani és kommunikálni ezeket a dolgokat, akkor akár időnk is lenne dolgozni, és nem folyamatosan tüzet oltani.

A PSD-s alpolgármester, Sergiu Papuc személye nem kényelmetlen az RMDSZ számára? A POL több magyarellenes megnyilvánulására hívta fel a figyelmet.


Amikor mi az RMDSZ-ben úgy döntöttünk, hogy a város költségvetését nem szavazzuk meg addig, amíg számunkra és a közösség számára fontos ügyek nem mennek át - például az iskolaügyben, ameddig egy életképes iskolahálózatot nem tudunk összehozni -, ők bementek a tanácsülésre, és megszavazták a költségvetést. Mi pedig egy hétig hallgattunk, hogy utána sikerüljön átvinni egy következő próbálkozásunkat.

Ettől a perctől kezdve engedje meg, hogy azt mondjam, hogy inkább egy szociáldemokratával megyek, mint egy olyan POL-lal, amely annak ellenére, hogy megígérte nekünk, hogy támogatnak, és nem mennek be, hogy ne legyen kvórum az ülésen, bementek, és megszavazták a költségvetést.

Nem szabad magyar-román kérdéssé minősíteni egy marosvásárhelyi alpolgármester-választást. Még akkor sem, ha ez egyeseknek egyszer jó, és akkor a maguk érdekében használják, máskor pedig a román-magyar vegyespárt címszója alatt visszavonulnak, azok után, hogy megígéri nekünk az egyik szárnyuk, hogy az iskola ügyének a fontosságára való tekintettel nem szavazzák meg a költségvetést, de este más döntést hoznak, és másnap megszavazzák azt.Vezetett valamilyen eredményre ez az üresen hagyott alpolgármesteri szék stratégiája a választások óta eltelt egy évben? Vagy érezhető volt az, hogy ennek hosszú távon lehetne eredménye?

Véleményem szerint nagyon jól megengedte számunkra, hogy rendezzük szervezetileg a hozzáállásunkat a polgármesterhez, és azt hiszem, hogy ez hosszú távon eredményesebb megoldás lett volna, mint két alpolgármester kinevezésével az adminisztratív normalitást visszaállítani - hiszen municípiumról lévén szó, Marosvásárhely esetében két alpolgármester megengedhető.

Ez az a probléma, amihez politikai bölcsesség kell, és sajnos a POL akkor, amikor alpolgármester-választást javasolt napirendi pontként, akkor nem a magyar alpolgármesterre vagy a román alpolgármesterre gondolt, hanem azt akarta, hogy a várost alpolgármester képviselje a Florea ellen indított különböző peres ügyekben. Ehhez pedig bőven elég lett volna az önkormányzat által megszavazott képviselő, aki ilyen esetekben az önkormányzatot képviselheti. Egyébként ha az igazságszolgáltatásban bízunk, akkor az attól függetlenül végzi a dolgát, hogy Papuc Sergiu, Györfi Júlia, Makkai Gergely vagy éppen Vass Levente az, aki az önkormányzat részéről emelgeti a kezét, vagy igennel vagy nemmel válaszol néhány kérdésre. A POL nem magyar-román kérdésként fogta fel ezt a dolgot, és nem is abba az irányba vitte.

Nem beszélve arról, hogy egy adminisztratív szervezetben, egy polgármesteri hivatalban az alpolgármesterek a polgármester alárendeltjei. Pont ez az, amit nem akartunk az eddigiekben, és ez a jogi kényszerhelyzet azt mondatta velünk, hogy ha nincs más lehetőségünk, és ha lesz két alpolgármester, akkor egy 65 éves tapasztalattal rendelkező embert teszünk oda alpolgármesternek, aki a polgármester alárendeltjeként, de minden más meggyőzési metódustól távol próbálja a magyar emberek kéréseit meghallgatni, azokra valamilyen formában tisztességesen megoldást találni. És számunkra akkor ez lesz a prioritás azzal szemben, hogy ugye addig azt gondoltuk, hogy az lett volna a jobb megoldás, ha nem adunk a polgármesternek a kiútra lehetőséget, mikor a nehéz papírokat, a fontos döntéseket alá kell írni.

Ilyen körülmények közt mennyire várhatóak el eredmények az RMDSZ-es alpolgármestertől? Mennyire lesz mozgástere?


Azt kell tisztázni még, hogy az RMDSZ attól, hogy a PSD-vel alpolgármestereket állított, attól még Dorin Florea polgármester társaságának nem a partnere, hanem az ellenzéke. A megyét a PSD-vel és a megyei tanácselnökünkkel vezetjük, a városban azonban ellenzékből harcolunk, és pont ezért az ellenzéki munkánál nehéz azt mondani, hogy milyen eredményeket tudunk elérni a városfejlesztés terén.

Egyet tudunk azonban, hogyha már így alakult a helyzet: hogy az elkövetkezendőkben a magyar emberek az alpolgármesterünkhöz nyugodtan fordulhatnak, és a frakcióval együtt közösen megpróbálunk intézményesen is most már megoldásokat találni egyes problémákra, egyes helyzetekre. És a sikereinket abban fogjuk mérni, hogy hány embernek tudunk a tanácsosainkkal, az alpolgármesterünkkel, és ezzel az ellenzékben alkotott szövetséggel segíteni.

Az elmúlt napok, hetek, és a költségvetésre való bemenetel is azt bizonyította a POL esetében, hogy amikor magyar kérdésről van szó Marosvásárhelyen, akkor csak kizárólag magunkra számíthatunk. Amikor egy határozatot kell benyújtani, amikor egy kirakatpolitizálásos nagy hercehurcát kell csinálni abból, hogy van-e két magyar alpolgármester, akkor ők az elsők. De akkor, amikor adminisztratív szempontból kell eljárni, például telefonálni kell, hogy az iskolahálózatos papír minél hamarabb érjen el a tanfelügyelőségre a törvényes keretek betartásával, és arra adminisztratív válasz szülessen a törvényes keretek betartásával, vagy amikor egyeztetések keretében rengeteg szervezési munkát kell folytatni, akkor senki más nem dolgozik a magyar ügyek érdekében, csak az RMDSZ és a szülők. Semmilyen más politikai párt nem mozdítja meg magát, vagy azért, mert nem érdekli őket, vagy azért, mert a POL nem rendelkezik azzal az erővel és azzal a képességgel, hogy ezeket a dolgokat megoldja.

Az ellenzéki és a kisebbségi munkában pedig nem kötelezően az elért eredmények, hanem az azokért megtett (akár sikertelenül elvégzett) munka mennyisége az, ami minősítheti azt, hogy az alpolgármesterünk és az RMDSZ-frakció az elkövetkezendőkben sikeres lesz-e, vagy nem.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS