2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Esélyt adnak az életre: menekült gyerekeket gyógyítanak európai orvosok Jordániában

Kertész Melinda Kertész Melinda 2017. február 22. 10:23, utolsó frissítés: 10:37

Az önkéntes orvosok eleinte a szíriai háborúban megsebesült gyerekeket műtöttek. A határzár óta az összes rászorulón próbálnak segíteni. Helyszíni riport.


Középkorú férfi álldogál az Al-Makassed Kórház alagsori műtője előtt. Hét év körüli fiát készítik elő műtétre. Nem szeretne most beszélni, aggódik a fiáért. Saad Abu Amara egy három hónapos kisgyermek műtétjével végzett éppen, a hét éves fiú a következő páciense. A műtőrészleg előtt több rokon, férfiak, fejkendős nők sorakoznak. „Jól sikerült a beavatkozás, és nem, nem lesz szüksége a babának további műtétekre, hiszen én vagyok a legjobb a szakmában” - nevet az orvos.Abu Amara viccelődik, és magabiztossága sugallja, hogy a műtőben tényleg minden a legnagyobb rendben fog lezajlani. Nem Jordániában él, a franciaországi Rouenben praktizál, A remény lánca - La Chaîne de l’Espoir - orvosi és egészségügyi önkéntes csoport tagja.

A La Chaîne de l’Espoir tevékenysége Jordániában 2012 novemberében kezdődött, azóta rendszeresen visszajárnak a kiszolgáltatott helyzetben levő gyerekeken segíteni. Az országban létesített három menekülttáborban, és a városi környezetben élők körében önkéntesek találják meg a pácienseket, majd szíriai orvosok ajánlására terjesztik fel műtétre. Az orvosi missziók kétfajta beavatkozást végeznek: végtagok rendellenességeit operálják, és szívműtéteket hajtanak végre.


Az önkéntes orvosokat tömörítő jótékonysági szervezet jordániai tevékenysége sok esetben az egyetlen lehetősége azoknak a végtag- vagy szívrendellenességekkel született gyerekeknek, akik kiszorulnak az egészségügyi ellátásból például azért, mert nincsenek regisztrálva menekültként Jordániában.Nael Shishani, a CdE ammáni koordinátora szerint az önkénes orvosok munkája felbecsülhetetlen fontosságú, hiszen Jordániában hiány van a szívműtétekre specializálódott gyerekorvosokból. A La Chaîne de l’Espoir munkáját az Európai Bizottság Humanitárius Segélyek és Polgári Védelem Főigazgatósága (ECHO) támogatja, tavaly 600 ezer euróval járultak hozza a költségekhez.Noha az Al-Makassed Kórház felszerelését és műtőjét bérlik, a kórház orvosai szolidárisak, sokszor segítenek a csapatnak, ha erre szükség van. Ők is tudják, hogy a biztosítással nem rendelkező, rászoruló gyerekeknek gyakorlatilag nem lenne más esélyük, ugyanis egy műtét 5500 – 7000 jordániai dinárba (7300 – 9300 euróba) kerülne. A menekült családoknak sokszor a nemzetközi segélyeken kívül nincs is más jövedelmük, így fejenként nagyjából 150 dinárnyi segélyből élnek.

Nael Shishani a kórtermekbe kísér. A 70 napos Karam al-Attalnak mindkét lábán kötés, dongalábúsággal született.A La Chaîne de l’Espoir orvosai egy napja műtötték. Apja vigyáz rá, ő feküdt be a csecsemővel a kórházba. Karam szülei jordániaiak, azonban nem rendelkeznek egészségbiztosítással, így rajtuk is az önkéntesek segíthettek. A kórteremben egy másik jordániai kisfiú a műtétjére vár, Abdel Rhman Mahmoud öt éves, és akárcsak Karam, ő is dongalábúság miatt került az önkéntes orvosok listájára.A La Chaîne de l’Espoir önkéntes orvosai jordániai missziójukat a szíriai menekültek gyerekeinek megsegítése érdekében kezdték el, kezdetben olyan gyerekeket műtöttek, akik a szíriai háborúban sérültek meg, vagy rendellenességekkel születettek. Tavaly júniusban hat katona életét követelte egy öngyilkos merénylet, amelynek következtében Jordánia lezárta a Szíriával és Irakkal közös határszakaszait. A határzár után már nem érkeznek sebesült gyerekek, így az önkéntes orvosok csak születési rendellenességgel élő gyerekeken segíthetnek. A jótékonysági akciót kiterjesztették egyéb rászorulókra is, így jordániai, de szegény sorsú, vagy más nemzetiségű menekült gyerekeket is műtenek.

A januári misszió során 27 gyereket kezeltek, de már előkészítették a következő, márciusi missziót is, amire már 10 gyerek műtését táblázták be. A szívműtéteket március első napjaiban végzik, viszonylag nagy, 12-15 tagú, orvosokból, altatóorvosokból, asszisztensekből és intenzív osztályos szakasszisztensekből álló csapat érkezik Ammánba. Ehhez képest a végtagműtétekre elegendő két-három orvos és egy altatóorvos jelenléte.A missziókon résztvevő egészségügyi személyzet összes tagja Európából érkezik, a La Chaîne de l’Espoir számos hasonló európai – ukrajnai, belgiumi, németországi, nagy-britanniai – gyermekmentő orvosi szervezettel tartja a kapcsolatot. Novemberben egy brit orvoscsapat a La Chaîne de l’Espoir csapatával egyidejűleg műtött Ammán két különböző kórházában, az Al-Makassed Kórházban és a Gardens Kórházban, a csapatok találkoztak, és egy közös szívműtét-missziót szerveztek meg idén márciusra.

A misszió kezdetekor Franciaországban műtötték a pácienseket az önkéntes orvosok. Azonban ahogy egyre több páciens került fel a várólistára, észszerűbb lett a beavatkozásokat a jordániai fővárosban végezni.A La Chaîne de l’Espoir nemcsak a pácienseken segít. Weshah Al-kafri belgyógyásznak is munkát, megélhetést ad, és amit ő ennél is jobban értékel: a hasznosság érzését nyújtja. A most 34 éves orvos négy évvel ezelőtt érkezett Jordániába, a sorozás elől menekülve. „El nem tudtam volna képzelni magam, amint harcolok. Életmentésre esküdtem fel” – mondja. Hivatalosan nem dolgozhat, mert a munkaerőpiac bizonyos szektorai zártak a menekültek számára, ezek közé tartozik az egészségügy is. Jordániában három egyetemen képeznek orvosokat, akik körében nem jellemző az elvándorlás, tehát nincs is szükség az utánpótlásra.

A szíriai orvos viszont a La Chaîne de l’Espoir orvoscsapata számára nélkülözhetetlen, ő a kapocs a szíriai menekültek és a humanitárius projekt között. Havonta két-három alkalommal megy ki a menekülttáborokba beazonosítani a műtétre szoruló gyerekeket. Az előzetes konzultációk rendhagyó módon zajlanak. Mivel Weshahnak nem a végtag-rendellenességek, hanem a belgyógyászat a szakterülete, Saad Abu Amara orvossal Facebookon konzultál.

A sérült vagy fogyatékkal született gyermekek mozgását lefilmezi, Facebookon küldi el Rouenbe, és nem ritka, hogy a felvétel alapján Abu Amara orvos a diagnózist is felállítja.

Mohammed Adnan Hussein 15 éves, Daraaból menekült Szíriába. „Egy nehezen diagnosztizálható genetikai rendellenességgel született, amire csak akkor derült fény, amikor elérte a serdülőkort. A rendellenesség fájdalmakat okozott a fiúnak. Több helyi orvos is megnézte a röntgenképet, de nem tudták megállapítani, hogy mi a gond. Abu Amara orvosnak Facebookon keresztül küldtük el a felvételt. Egy pillantást vetett rá, és máris tudta, hogy mi a probléma” - meséli Weshah Al-kafri.

A La Chaîne de l’Espoir már öt misszión vettek részt Jordániába, 2016-ban száz ortopédiai beavatkozást végeztek és 22 szívműtétet hajtottak végre a Jordániában élő gyerekeken.

Weshah Al-kafri szíriai kollégáiról beszél: több mint 500 orvos jött el Szíriából, nagyjából ugyanakkor, amikor ő is menekült. Most úgy tudja, hogy körülbelül harmincan maradtak a munkát nekik nem kínáló Jordániában. Nem akart Nyugat-Európába menni, mert szerinte nem érezné otthon magát. Most önkéntes orvosként dolgozik, kevés juttatásért. „Nem sok pénz, de több a semminél. Egyszer mégiscsak véget ér a háború, és akkor családommal visszatérhetünk Daraába” - mondja. Nem tudja, hol fog dolgozni, mert a kórházat, amelyben praktizált, földig rombolták egy bombázáskor.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS