2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Diákok, munkavállalók, kettős állampolgárok, tudósok, művészek szívnak Trump rendelete miatt

2017. január 29. 16:24, utolsó frissítés: 2017. január 31. 10:25

A muszlimok kitiltása Amerikából úgy fog bekerülni a történelembe, mint "hatalmas ajándék a szélsőségesek és támogatóik számára".


Kettős vagy többes állampolgárságú személyeket, zöld kártyával rendelkező muzulmánokat, évek óta az Egyesült Államokban élőket és a menekültkérésük elbírálására éveket váró személyeket, de a különböző eseményekre, pl. az Oscar-gálára meghívott művészeket is érint Donald Trump amerikai elnök pénteki rendelete. Trump azonnali hatállyal és meghatározatlan időre felfüggesztette szíriai menekültek befogadását, 120 napra felfüggesztette egyes muszlim országokból érkező menekültek beutazását, és beutazási tilalmat hirdetett Szíriára, Iránra, Irakra, Szudánra, Líbiára, Szomáliára és Jemenre, amely alól csak a diplomata útlevéllel rendelkezők élveznek kivételt, vagy a nemzetközi intézmények munkatársai.

Ez káoszt okozott péntek óta az amerikai repülőtereken, ahol érvényes vízummal és/vagy menekültstátussal érkező személyeket tartóztattak le a belbiztonsági erők. Amerikai egyetemeken tanuló diákokat, kutatóintézetek és IT-cégek alkalmazottait sem engedtek vissza az országba, a rendeletet emiatt élesen bírálták nemcsak emberjogi szervezetek, vallási vezetők, ellenzéki és republikánus politikusok egyaránt, hanem az üzleti szféra és a tudományos közélet prominens személyiségei is.

Az egyik különösen érzékenyen érintett menekültcsoport az iraki veteránoké, akik Amerika oldalán harcoltak vagy tolmácsoltak, diplomáciai vagy civil szervezeti missziókban vettek részt, és otthoni egzisztenciájuk veszélybe került. Már a korábbi menekültbeutazási rendszer is kiterjedt (politikai, rendőrségi, orvosi igazolásokat, ajánlóleveleket, biometrikus adatokat stb. megkövetelő), borzasztóan hosszadalmas ellenőrzést jelentett számukra, évekbe tellett, amíg megkaphatták a vízumot. Amerikai veterán katonák szerint nemcsak iraki bajtársaikkal szemben, de a most terepen lévő amerikai erőkben harcolókkal is méltánytalan az elnöki rendelet, hiszen ezentúl, ha egy katona nem ígérhet biztonságot tolmácsának, vezetőjének, az az ő életét is veszélybe sodorja.

A Trump-rendelet értelmében a hét muzulmán többségű ország kettős vagy többes állampolgárai 90 napig szintén nem léphetnek be az Egyesült Államok területére, akkor sem, ha érvényes vízumuk van. Ez azt jelenti, hogy egy irakit brit útlevéllel sem engednek be, amivel egyébként vízum nélkül utazhatna az USA-ba. A rendelet alól egyedül az amerikai állampolgársággal is rendelkező kettős vagy többes állampolgárok kivételek, illetve a diplomatavízummal utazók, írja a Wall Street Journal.


A Fehér Ház szombaton közölte, azok a személyek is, akiknek zöld kártya van a birtokában – tehát törvényes állandó tartózkodási engedéllyel rendelkeznek –, csak egy alapos átvilágítást követően jöhetnek vissza az Egyesült Államokba, jelenti a Reuters.

Egy Harvardon ösztöndíjat kapott fiatal iráni kutatót már föl sem engedtek az Egyesült Államokba tartó repülőgépre. Isztambulban az egyik járatról már felszállás után távolítottak el egy fiatal iráni nőt és családját. Egy minden bevándorlási papírral és vízummal rendelkező szíriai keresztény családot is őrizetbe vettek a philadelphiai nemzetközi reptéren. Egy zöld kártyával, munkahellyel, stabil egzisztenciával rendelkező iráni nőt, aki novemberben akarta leadni állampolgársági kérelmét, szintén megakadályoztak a hazatérésben. De több százan vannak hasonló helyzetben.

Az Egyesült Államokból kitiltott személyek között van Asghar Farhadi iráni filmrendező, akinek meghívása van az Oscar-díjátadóra, írta a The Telegraph. A The Salesman című filmjét a legjobb külföldi film kategóriában jelölték a díjra.Irán figyelmesen tanulmányozza a rendeletet, és jogi, politikai kölcsönösségi intézkedéseket hoz annak megfelelően, jelentette be Javad Zarif külügyminiszter azt követően, hogy a CNN és számos médiaorgánum arról tudósított, Irán nem engedett be az országba amerikai állampolgárokat. A miniszter Twitteren közölte, az Egyesült Államokkal ellentétben a döntésük nem retroaktív, tehát mindenki, aki érvényes iráni vízummal rendelkezik, beutazhat az országba.

Irán szerint ugyanakkor az amerikai kitiltás a deklarált célokkal ellentétben – a terrorizmus elleni küzdelem, az amerikai emberek biztonsága – a történelembe úgy fog bekerülni, mint "hatalmas ajándék a szélsőségesek és támogatóik számára", jelentette a CNN.

Az amerikai nagyvárosok repülőterein országszerte tüntetéseket tartottak a Trump-rendelkezés ellen. Az egyik legutolsó szíriai családot, akiket még nem érintett a rendelet, egykori zsidó menekültek leszármazottai fogadták virágokkal pénteken Chicagóban.

A Trump-féle rendelet másnapján valószínűleg gyújtogatás következtében leégett egy texasi mecset. Az épület teljesen megsemmisült. A hatóságok vizsgálják, hogy mi okozhatta a tüzet, ám tény, a mecset és közösségi központ működtetői korábban éveken keresztül kaptak fenyegetéseket. Január hetedikén egyébként egy építés alatt álló mecset égett le teljesen Austin mellett, annak a tűzesetnek sincs még hivatalos magyarázata, számol le az AP hírügynökség nyomán a Time.

Szövetségi bírók döntései a rendelet ellen

Az elnöki rendelet ellenére átmeneti időre az Egyesült Államokban maradhatnak az érvényes vízummal odaérkezett muzulmánok – döntött helyi idő szerint szombaton egy New York állambeli bíróság. A bíróság sürgős eljárással döntött a két iraki állampolgárt képviselő Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetségének (ACLU) beadványáról. Hamid Háled Dervis és Hejdar Szamír Abdel-Halek as-Saui korábban érvényes amerikai beutazási engedélyt kaptak, meg is érkeztek a New York-i John Kennedy repülőtérre, de ott a friss rendelet alapján őrizetbe vették őket. A The New York Times értesülései szerint 100 és 200 között van azoknak az utasoknak a száma, akiket az amerikai repülőtérre érkezésükkor előállítottak és kiutasítás fenyeget.

A bíróságnak beadott keresetből kitűnik, hogy Dervis és as-Saui a múltban együttműködtek az amerikaiakkal, ezért az életük komoly veszélyben forgott Irakban. Az ACLU jogászai a két férfi szabadon bocsátását követelték, valamint mindenkiét, akik hasonló helyzetbe kerültek az Egyesült Államokban.

A bíró döntésében leszögezte, azokat, akik már megérkeztek a hét országból az Egyesült Államok területére, ideiglenesen nem szabad deportálni. Ez vonatkozik azokra is, akik a bírósági döntés meghozatalakor már úton voltak. A bírósági döntés nem vonatkozik automatikusan a rendeletben felsorolt valamennyi országból érkezőkre. Ideiglenesen csak azok maradhatnak amerikai területen, akiknek érvényes vízumuk van, és törvényes indokaik vannak az országban való tartózkodásra.

Az ACLU az ítéletet győzelemként értékelte. "Ez a döntés megőrzi a status quót és garantálja, hogy az országban maradásra engedéllyel rendelkezőket nem utasítják ki jogellenesen az Egyesült Államok területéről" – húzta alá nyilatkozatában Lee Gelernt, a szövetség bevándorlók jogvédelmével foglalkozó igazgatóhelyettese. Az amerikai belbiztonsági minisztérium adatai szerint az ítélet feltehetően 375 emberre vonatkozik.

Hasonlóan döntött egy másik Virginia állambeli szövetségi bíró a washingtoni Dulles repülőtéren előállított utasok ügyében - írta a The Charlotte Observer című napilap.

Nemzetközi reakciók

Kanada szívesen látja a háború és az üldöztetés elől menekülőket, függetlenül vallási hovatartozásuktól - jelentette ki szombaton Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azzal összefüggésben, hogy Donald Trump amerikai elnök rendeletben megtiltotta több muzulmán ország állampolgárainak beutazását az Egyesült Államokba. "Azoknak, akik az üldöztetés, a terror és a háború elől menekülnek. Kanada üdvözöl titeket, függetlenül a vallásotoktól. A sokféleség a mi erőnk. Üdvözlünk Kanadában" – írta Justin Trudeau a Twitteren megjelent bejegyzésében, amelyet egyes amerikai sajtóorgánumok Trump rendeletére adott válasznak könyveltek el.

Egy másik Twitter-bejegyzésében egy tavalyelőtt készült felvétel látható, amelyen Trudeau szíriai menekülteket fogad egy kanadai repülőtéren. A kanadai külügyminisztérium tavaly decemberben közölte, hogy 2015 év vége óta az ország több mint 35 ezer szíriai menekültet fogadott be.

Angela Merkel német kancellár sajnálattal fogadta, hogy Donald Trump amerikai elnök rendeletben megtiltotta több muzulmán ország állampolgárainak beutazását az Egyesült Államokba – közölte vasárnap a kancellár szóvivője, Steffen Seibert. A genfi menekültügyi egyezmény megköveteli a nemzetközi közösség tagjaitól, hogy humanitárius okok alapján fogadjanak be háborús menekülteket. Ez kötelessége valamennyi országnak, amely csatlakozott az egyezményhez. Angela Merkel kifejtette, elmagyarázta ezt a politikát az amerikai elnöknek a szombati telefonbeszélgetésükön – áll a közleményben.

A német kormány megvizsgálja, hogy az amerikai elnök rendelete milyen következményekkel jár a kettős állampolgársággal rendelkező német állampolgárok számára, és azt is áttekinti, hogy adott esetben miként képviselheti az érintettek érdekeit - tette hozzá Angela Merkel szóvivője.

A német kancellár és az amerikai elnök közép-európai idő szerint szombaton késő délután 45 perces telefonbeszélgetést folytatott. Ez volt Angela Merkel és Donald Trump első megbeszélése. A két vezető közös közleményt adott ki a beszélgetésről, ebben hangsúlyozták, hogy a szoros német-amerikai együttműködés mindkét ország biztonságát és jólétét szolgálja, és hozzátették: mindkét félnek az a szándéka, hogy az "egyébként is kiváló bilaterális kapcsolatokat tovább mélyítsék a következő években".

Egyetértenek abban is, hogy a NATO-nak alapvető jelentősége van a transzatlanti kapcsolatokban, és fontos szerepe van a béke és a stabilitás megőrzésében. Közös meggyőződés, hogy a szövetségnek vállalnia kell a 21. század kihívásait, a közös védelem és a kollektív biztonság pedig a katonai kapacitások fejlesztését célzó megfelelő beruházásokat igényel, valamint "méltányos hozzájárulást valamennyi szövetséges részéről".

A szombati beszélgetésről kiadott közlemény szerint Angela Merkel és Donald Trump megegyezett abban, hogy intenzívebbé teszik az együttműködést a terrorizmus és az erőszakos szélsőségesség elleni küzdelemben, valamint a közel-, és közép-keleti térség, illetve Észak-Afrika stabilizációjának terén.

Donald Trump elfogadta a német kancellár meghívását a legfejlettebb iparú államokat és a legnagyobb feltörekvő országokat, illetve az EU-t mint intézményt összefogó G20 csoport soros német elnöksége alkalmából júliusban Hamburgban rendezendő csúcstalálkozóra, és kifejezte örömét, hogy "rövidesen Washingtonban üdvözli őt" – áll a közleményben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS