2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Donald Trump Amerika új elnöke

2016. november 09. 05:24, utolsó frissítés: 2016. november 10. 15:31

Trump is bejelentette a győzelmét.


15:49 A Politico szerint Hillary Clinton közvetlen munkatársai mindig is tisztában voltak azzal, hogy a demokrata párti jelölt elnöki esélyei törékenyek.

Hillary Clinton bizalmas munkatársai már a kampány kezdetekor tudták: a demokrata jelöltnek sok támadható pontja, illetve gyengesége van – írta a jólértesültségéről és bennfentes információiról ismert Politico, amely már a választás éjszakáján terjedelmes riportot közölt a munkatársak félelmeiről.

Egyik gondja az életkora, a másik pedig az, hogy "megkerülhetetlennek" gondolja magát – írta a beszámoló. Ám ennek ellenére a Clinton-csapatot meglepte az országban uralkodó hangulat. A Politico szerint pontosan felmérték, hogy Bernie Sanders, Clinton pártbeli kihívója és Donald Trump jól érzékeli és korrekten határozza meg az ország gondjait, és úgy gondolták, hogy Clinton erre már nem lesz képes.

Tovább rontott a helyzeten a végnélküli e-mail-botrány és a Clinton Alapítványról egymás után napvilágra kerülő kínos információk garmadája. Ám ahelyett, hogy azt állították volna a kampány középpontjába, hogy a demokrata párti elnökjelölt mit és hogyan tenne a változás érdekében, inkább arra koncentráltak, hogy miért éppen Clintonnak kellene elnöknek lennie, és hogy tulajdonképpen senki más nem is lenne alkalmas erre.


"Rossz jelölt volt a jelenlegi politikai helyzetben" – összegezte a Clinton-munkatársak véleményét a Politico.

A lap újságírója beszámol arról is, hogy a kampány utolsó heteiben számos interjút készített, sok háttérbeszélgetést folytatott a Clinton szűkebb köréhez tartozó munkatársakkal és tanácsadókkal, és szinte valamennyien arról számoltak be, hogy elkeseredettség vett erőt rajtuk, és egyre inkább kezdték azt hinni, hogy Clinton üldözési mániája, miszerint senki nem fog szavazni rá, maga a valóság.

"Ez a kampány mindig csak a pillanatokra épült" – mondta a Politicónak Robby Mook kampánymenedzser.(mti)

14:43Barack Obama elnök telefonon gratulált Trumpnak a választási győzelemhez, valamint meghívta a Fehér Házba, hogy megtárgyalják a tisztség átadását. Donald Trumpot hivatalosan 2017. január 20-án iktatják be az államfői tisztségbe.

14:01 Donald Trump először twittelt azóta, hogy kiderült, ő nyerte az elnökválasztást. Hillary Clinton twittere csendes.
10:42 Trump beszédet mondott hívei előtt a párt választási főhadiszállásán, és beszámolt arról, hogy ő is gratulált Clintonnak, aki - mint fogalmazott - kemény ellenfele volt a kampányban. Hangsúlyozta: "köszönettel tartozunk Hillary Clintonnak mindazért a szolgálatért, amelyet az elmúlt években az amerikai nemzet érdekében tett".

Trump köszönetet mondott híveinek is, és hangsúlyozta: "Valamennyi amerikai elnöke leszek, ez nagyon fontos nekem."

A milliárdos üzletemberből lett politikus egységre szólította fel az amerikai nemzetet, republikánusokat és demokratákat egyaránt. "Együtt kell működnünk, egyesülnünk kell" - jelentette ki. Az amerikai nemzet újjáépítését és - mint fogalmazott - az amerikai álom megújítását ígérte.

A győztes beszédét alelnökjelöltje, Mike Pence vezette fel, és kijelentette: Donald Trump elnökké választása történelmi jelentőségű, és azt jelenti, hogy vezetésével és elképzeléseivel Amerika ismét nagy lesz. Hozzátette, hogy a szavazással az amerikai nép mondott véleményt.

10:01 Orbán Viktor magyar miniszterelnök gratulált a Facebookon szerda reggel Donald Trump győzelméhez az amerikai elnökválasztáson.

A kormányfő angol nyelven közzétett üzenetében azt írta: micsoda nagyszerű hír, a demokrácia még mindig él.9:54: Donald Trump bejelentette választási győzelmét. Jelenleg győzelmi beszédét tartja.

9:10 Hillary Clinton nem fogja elismeri a vereséget, jelentette be a demokrata elnökjelölt kampányfőnöke. Még sok szavazatot kell megszámolni, mondta.

9:00: A New York Times becslésében jelenleg hat elektori szavazatra van még szüksége Trumpnak.
8:58 Utah államban is nagy arányú győzelmet aratott Donald Trump és további győzelmekre számíthat.

8:54: A New York Times szerint Trump Pennsylvaniában is győzött.

8:50 Nyolc államból még mindig nincsenek eredmények, így az állás továbbra sem változott. Trump váratlan előnye azonban nagyon megrázta a világpiacokat.

7:57 Az Independent számításai szerint elméletileg még lehetséges, hogy Hillary Clinton nyerjen, de az is, hogy holtverseny alakuljon ki, azaz mindkét jelölt 269 elektori szavazatot kapjon. Ez esetben a képviselőház szavazna az elnökről, ez azonban egészen biztosan Trump győzelmét jelentené, ugyanis a képviselőházban a republikánusok vannak többségben.

7:44 Clinton megnyerte Nevadát. Az állás most már mindenhol 244-215, Trump javára.

7:29Újabb, csatatér államnak számító államban, Iowában aratott győzelmet Donald Trump - jelentette a CNN és a Fox News.

6:54 Donald Trump nyeri az elnökválasztást Wisconsinban, áttörve az északi államok "kék falát", melyek megnyerése nélkül aligha lett volna reális esélye a végső győzelemre - jelentette a Fox News.

6:45 Donald Trump nyerte az elnökválasztást az egyik legfontosabb csatatér államnak számító Floridában - közölte a Fox és a CNN.

6:43 A New York Times már 95 százalék esélyt ad arra, hogy Trump nyerjen.6:33 Trump megint átvette a vezetést a New York Timesnál (216-188), a BBC-nél (222-209) és a CNN-nél is (216-197).

6:32 A Fox szerint Trump elvitte Wisconsint.
6:20 A kanadai bevándorlási oldal beadta a kulcsot.
6:16 A stabilan demokrata fellegvárnak számító Kaliforniában Hillary Clinton nyeri a választást a CNN előrejelzése szerint.

Trumpnak a Fox News becslése szerint 222 elektori voksa van, míg Clintonnak 202. A BBC-nél az állás most 197-187 Clinton "javára', a New York Times-nál fej fej mellett vannak (188-187).

6:01 Fordult a helyzet a BBC-becslésnél: 34 államból Clintonnak 190, Trumpnak 172 elektori szavazatot jósolnak.

A New York Times ezzel szemben Clintonnak 168, Trumpnak 172 szavazatot becsül jelen pillanatban.

5:56 A Fox News szerint Trump nyerte Észak-Karolinát is (15 elektor).

5:55 Hillary támogatói idegesek.

5:46 Virginiában és Coloradóban Clinton győzelmét vetíti elő az ABC News.

5:38 BBC-becslés: Trumpnak 168, Clintonnak 109 elektori szavazata van 30 államból.

5:36 Floridában kis többséggel ugyan, de szinte bizonyosan Trump győz. A szavazatok 99,2 százalékos feldolgozottságánál Donald Trump vezet másfél százalékkal.

Közben a korábbi állásfoglalásaiban Hillary Clinton elnöksége mellett nyíltan kiálló The New York Times kedd éjjel már azt írta: 82 százalék az esély arra, hogy Donald Trump lesz az elnök.

A Financial Times Washingtonból azt jelentette, hogy 73 százalékos esélye van Trump győzelmének.

5:31 A kulcsfontosságú államok Florida, Pennsylvania, Ohio, Észak-Karolina, Michigan, Virginia és New Hampshire. Ezek közül a 18 elektort adó Ohióra érkezett csak becslés: itt Trump győzelmét vetítik elő.

5:28 "Bármi is történik, köszönök mindent" - ezzel a szöveggel posztolt az Instagramra Hillary Clinton. Ezt példál az Independent akként értelmezi, hogy először utalt arra, hogy akár veszíthet is.

This team has so much to be proud of. Whatever happens tonight, thank you for everything.

A photo posted by Hillary Clinton (@hillaryclinton) on
5:26 Hillary győzelmét jelzi előre szerda hajnalban a csatatér államnak számító Virginiában a Fox News és a CNN hírtelevízió.

Virginia 13 elektort küld az elnökválasztó elektori kollégiumba, amelyben 270 voksra van szükség ahhoz, hogy az egyik jelölt az Egyesült Államok elnöke legyen.

A 10 elektori voksot jelentő Missouriban a prognózis alapján Trump fog nyerni.

5:00 Az 50 államból 27-ben vannak eredmények romániai idő szerint 5 órakor az amerikai államfőválasztáson, és a jelen állás szerint Donald Trump republikánus jelölt 150, Hillary Clinton 104 elektori szavazattal rendelkezik a szükséges 270-ből a BBC becslése szerint.

Trump megnyerte többek között a 38 elektort adó Texast, valamint Oklahomát, Alabamát, Tennessee-t és Dél-Karolinát is, de további hat középnyugati államban is győzelemre áll: Észak-Dakotában, Dél-Dakotában, Nebraskában, Kansasban, Wyomingban és Arkansasban, valamint - csaknem száz százalékos feldolgozottság mellett - övé lett Mississippi, jóllehet ez az állam csak hat elektort ér.

A szavazatok csaknem teljes feldolgozottsága mellett Hillary Clinton öt keleti parti államban, valamint a szövetségi fővárosban, Washingtonban nyert, és győzelemre áll további négy keleti parti államban. Egyelőre Virginiában és Észak-Karolinában is ő vezet.

Az eredmény romániai idő szerint 7 óra körül várható.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS