2019. január 16. szerdaGusztáv
-4°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Érvénytelen a kvótanépszavazás, de Orbán alkotmánymódosítást kezdeményez

2016. október 02. 20:08, utolsó frissítés: 2016. október 03. 14:44

44% körüli lehet a részvétel, sok az érvénytelen szavazat, elsöprő a nemmel szavazók többsége. A Fidesz elsöprő győzelemről beszél.


Helyi idő szerint 19 órakor lezárult a magyarországi kvótanépszavazás. Vasárnap 17:30-ig a választásra jogosultak 39,88 százaléka adta le szavazatát, így várhatóan nem lesz 50 százalékos a részvételi arány az urnazárás után.

A nap folyamán több magyar kormánypárti politikus nyilatkozataiból is az tűnt ki: nem számítanak érvényes népszavazásra. Orbán Viktor miniszterelnök már szavazata leadása után azt nyilatkozta: ha a nemek győznek, akkor annak érvénytelenség esetén is lesz közjogi következménye. Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke pedig az El País spanyol lapnak adott interjújában úgy fogalmazott: "politikai értelemben akkor is érvényes lesz a népszavazás, ha a részvételi arány nem haladja meg az 50 százalékot".

Az m1 csatorna urnazáráskor közli egy közvélemény-kutatás eredményét, az első részeredmények urnazárás után egy órával várhatóak a Nemzeti Választási Irodától. Az m1 egyébként a délutáni órákban azt az értesülést dobta be, hogy Belgrádban a migránsok indulásra készen várják, hogy számukra kedvező eredmény szülessen, és abban reménykednek, hogy már ma éjjel vagy holnap megnyílik a magyar határ.

A Párbeszéd Magyarországért párt vasárnap tiltakozó akciót tartott a Kossuth téren.


A szavazólapot elvileg tilos lefényképezni, mégis sokan lefotózták és elküldték érvénytelen szavazatukat, például a 444.hu-nak vagy a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak. A viccpárt érvénytelen szavazatra buzdított.20:05 A Nézőpont Intézet a választás napján készített egy belföldi felmérést ezer fő megkérdezésével. Eszerint körülbelül 44% szavazott, a leadott szavazatok 5%-a nem érvényes. A 42%-nyi érvényes szavazat 95%-a a NEM-re ment, és csupán az érvényesen szavazók 5%-a válaszolt IGEN-nel a népszavazáson feltett kérdésre.

Gulyás: "elsöprő győzelem"

20:13 A Fidesz eredményváróján Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke azt mondta, exit polljaik alapján 45 százalék körüli lesz a részvétel, az érvénytelen szavazaok aránya 5 százalék alatti, a nemek pedig 95%-os arányban lesznek az igenekkel szemben. Gulyás szerint "elsöprő győzelem" lesz az eredmény azok számára, akik nem akarnak "felső korlát nélküli kényszerbetelepítést", és akik szerint "az erős EU alapjai a nemzetállamok lehetnek".

Semjén: Magyarország kormánya megkapta a politikai felhatalmazást, hogy megvédje Magyarországot

20:20 Semjén Zsolt a KDNP elnökeként nyilatkozott az urnazárást követően: „A tények a következők: magas részvétel, akár európai, akár magyarországi viszonylatban, és elsöprő támogatás a nemeknek. A népszavazást magayrország kormánya kezdeményezte. A szavazók többsége támogatta a kormány, így Magyarország kormánya megkapta a politikai felhatalmazást, hogy megvédje Magyarországot.”

„Természetesen van szívünk: a migránsokra caritast, a migrációra stoppot mondunk. A migráns emberek áldozatok, Magyarország civil szervezeteken keresztül és költségvetési eszkökkel is hozzájárul, hogy a saját földjükön emberi életet élhessenk, és akik menekülttáborokban élnek, azok is emberi körülmények között élhessenek. Magyarország erején felül járul hozzá ehhez, és erre biztatjuk a gazdagabb országokat is” – mondta a KDNP elnöke.

A miniszterelnök-helyettes külön köszönetet mondott a határon túli magyaroknak, „akiket sok esetben csak közvetve érint a migráció, hogy eljöttek és sorsközösséget vállalva Magyarországgal leadták szavazatukat.”

A Jobbik szerint Orbánnak le kell mondania

20:30 Mirkóczi Ádám, a Jobbik szóvivője azt mondta az urnazárást követően, hogy legrosszabb félelmük vált valóra, ismét igaza volt a Jobbiknak, "bárcsak ne lett volna". Kijelentette, hogy a Jobbik továbbra is az alkotmánymódosítást tartja megoldásnak a kvóták ellen, ami "ingyen lett volna", és újra benyújtotta az erre vonatkozó javaslatot. Orbánnak csak annyi bejelentenivalója van ma este, hogy lemond - mondta.

Megkezdődött a szavazatszámlálás, leghamarabb szerdán lesz végleges eredmény

20:40 Patyi András a Nemzeti Választási Iroda sajtótájékoztatóján bejelentette: a levélben leadott szavazatok megszámlálása a bizottság tagjai jelenlétében megkezdődött, ez több mint 70 ezer szavazat megszámlálását jelenti.

A külképviseleteken leadott szavazatokat szintén az NVI számolja meg, ez szerdán fog elkezdődni, amikor az utolsó külképviseletekről is megérkeznek a szavazóurnák.

A 10300 belföldi szavazókörzetekben leadott szavazatok megszámlálása szintén megkezdődött. Az eredmény megállapítására még néhány napot várni kell.

Bombariadó és egy részeg ember miatt várt az egész ország az urnazárásra

20:45 Pálffy Ilona, az NVI elnöke elmondta: a végleges részvételi arányt az eredményekkel együtt közlik a választási bizottságok, ezért csak 22-23 óra között várhatóak új részévteli arányok. Egyelőre csak a 17.30-kor érvényes 39,88%-os részvételi arányról beszélhetnek.

A szavazókörök zárása 19:35-kor történt meg, a csúszás nem a sorban állók miatt történt meg. Az egyik csúszás a 13. kerületben történt, ahol 18.30 körül kiürítették a szavazóhelyiséget egy bombariadó miatt. 19 órakor nyílt újra a körzet, miután a tűzszerészek leellenőrizték a helyiséget. A 19 óra előtt sorbaállók még leszavazhattak.

A szavazás lezárása a 3. kerületben történt meg a legkésőbb, ahol a szavazókörből nem tudtak időben eltávolítani egy részeg embert, erre várt az egész ország – mondta el az NVI elnöke.

MSZP: le fogjuk bontani a félelem falait

20:55 Nem lett érvényes, eredményes a népszavazás, mégsem szeretnének győzelemről beszélni, és ha Orbán Viktornak és a Fidesznek jóérzése van, akkor ők sem beszélnének sikerről - mondta sajtótájékoztatóján Molnár Gyula, az MSZP elnöke. Nincs politikailag érvényes népszavazás, azt nagyon drága közvélemény-kutatásnak hívják szerinte.

A népszavazási kampány az MSZP szerint a kormányzati túlerő érvényesítése, hazugság volt, mondta. Molnár megköszönte az érvénytelenül szavazóknak és a távolmaradóknak, utóbbiak szerinte most nem érdektelenség, hanem tudatos politikai vállalás volt.

Amennyiben Orbán nem veszi figyelembe az érvénytelenséget, hatalma illegitim lesz - jelentette ki Molnár. Azt is elmondta, az MSZP vizsgálóbizottság felállítását javasolja, amely a kampányra költött pénzt vizsgálja meg.

Az MSZP holnaptól már arra készül, hogy 2018-ban "mondjunk nemet arra, hogy a Fidesz folytathassa a kormányzást". A népszavazás után semmi sem változik, sem a szegénység nem csökken, sem az egészségügy, az oktatás vagy a nyugdíjak helyzete nem változik - mondta. Az MSZP ezekkel a kérdésekkel kíván foglalkozni, és "le fogják bontani a félelem falait". Molnár már választási koalíció szükségességét emlegette 2018-ra, valamint a jövő tavaszi köztársasági elnökválasztásra egyetlen ellenjelölt felállítását.

Gyurcsány: "győztünk, nem kicsit, hanem nagyon"


20:58 Orbán Viktor miniszterelnök mindent egy lapra tett fel és ezzel a lappal politikai, illetve közjogi értelemben is méretes kudarcot szenvedett - kommentálta a népszavazás várható érvénytelen végkimenetelét a Demokratikus Koalíció elnöke vasárnap este az MTI tudósítása szerint.

"Győztünk, nem kicsit, hanem nagyon" - mondta Gyurcsány Ferenc a hivatalos eredmény nyilvánosságra hozatala előtt tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

Úgy fogalmazott: érvénytelen lett Orbán Viktor népszavazása, ezzel Magyarország és a demokratikus ellenzék vitathatatlan győzelmet aratott a kormány és a Fidesz felett.

Megvannak az első részeredmények

21:20 A NVI adatai szerint országosan a leadott szavazatok 66,37%-ának összesítése alapján az érvényesen leadott szavazatok aránya: 38,77%, a leadott érvénytelen szavazatok aránya 2,44% - vagyis a részvétel 41,21%. Az érvényesen leadott szavazatok közt 98,23% a NEM-mel szavazók aránya, az IGEN-re 1,77% szavazott. Hármasszabállyal kiszámoltuk azt is, mekkora az összes leadott szavazat között az érvénytelenek aránya, ez 5,92%.

Levélszavazatok feldolgozása. MTI Fotó: Soós LajosLevélszavazatok feldolgozása. MTI Fotó: Soós Lajos


LMP: a kormány a saját maga által kialakított helyzetből rosszul jött ki

21:30 Az LMP valós problémának tartja a migráció kérdését, ám a párt szerint, ha eredménytelen a kvótareferendum, az a kormány pozícióját gyöngíti a kérdésben tartandó külföldi tárgyalásokon, írja az MTI.

"A kormány a saját maga által kialakított helyzetből rosszul jött ki, de az ország is" - értékelte Szél Bernadett társelnök az emberek részvételi hajlandóságát vasárnap esti sajtótájékoztatóján, hozzátéve: azzal, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az indulatok irányába terelte a népszavazási kampányt, az ország ügyének is ártott.

Szél Bernadett azt mondta: a népszavazás a népé, és nem a kormányé. Nem egy kampányeszköz, és legkevésbé a kormány kampányeszköze.

Szerinte a kabinet a migrációs válságot kihasználva nem volt hajlandó fontos témákkal foglalkozni, megoldást adni a többi közt az oktatás vagy az egészségügy "összeomlására", most azonban a miniszterelnöknek már elő kell állnia azzal, "hogyan oldaná meg a valós problémákat".

A miniszterelnök szerinte a megoldások helyett hergelni próbált, a magyarok azonban "nem sétáltak be ebbe a csapdába".


A szavazatok 85,52 százalékának összeszámlálása után a szavazatok megoszlása a következő:

Összes leadott szavazat: 2 985 398
Érvényes szavazatok száma 2 736 510, ez az összes választópolgár számának 39,46 százaléka
- az igen szavazatok száma 48 968 (vagyis 1,79 százalék)
- a nem szavazatok száma 2 687 542 (vagyis 98,21 százalék)
Érvénytelen szavazatok száma 178 645.

40% alatt az érvényes szavazatok aránya országosan

22:00 A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb, 94,80%-ot tükröző adatsora szerint 39,72% volt az érvényes szavazatot leadók aránya a választára jogosultakhoz viszonyítva. Eddig 3 358 138 szavazatot szmoltak meg.

A leadott szavazatok közt:
- érvényes 3 085 549 (93,77%)
- érvénytelen 204 376 érvénytelen (6,21%)

Az érvényesen leadott szavazatok száma és aránya:
- 3 031 355 (98,24%)
- 54 194 igen (1,76 %)

Vona szerint Orbán hatalmas öngólt rúgott

22:08 A Jobbik elnöke Orbán Viktor személyes kudarcaként értékelte, hogy várhatóan érvénytelen lesz a vasárnapi kvótareferendum, írja az MTI.

Vona Gábor esti budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ezt a játékot gólra játsszák, és hiába volt mezőnyfölényben a miniszterelnök és a Fidesz, Orbán Viktor egy hatalmas öngólt rúgott.

Azt kérte: ne próbálják ezt megmagyarázni, hanem ismerjék el, hogy ez az ő kudarcuk. Egyúttal ismét lemondásra szólította fel a kormányfőt. Az ellenzéki politikus szerint az emberek többsége a népszavazáson nem Brüsszelnek, hanem a miniszterelnöknek üzent.

Vona Gábor a legfontosabb teendőnek az alaptörvény mielőbbi módosítását nevezte annak érdekében, hogy Magyarországot meg lehessen védeni a kvótákkal szemben.

"Sikeres volt a bojkott"

22:09 Az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért (PM) és a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) szerint sikeres volt a vasárnapi kvótareferendum bojkottja az MTI tudósítása szerint.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi "bizalmi szavazást" elbukta, "egy normális országban egy miniszterelnöknek ezek után le kellene mondania".

Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke kijelentette: a bojkottal sikerült megvédeni a haza becsületét, Magyarország nemzetközi tekintélyét.

Tordai Bence, a PM szóvivője azt mondta, hogy a magyar társadalom józan és jó szándékú többsége nyert, Orbán Viktor veszített.

99% fölött a feldolgozottság

22:25 A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb, 99,25%-ot tükröző adatsora szerint 43,30% volt a szavazók, illetve 39,82% az érvényes szavazatot leadók aránya a választásra jogosultakhoz viszonyítva. Eddig 3 545 185 szavazatot számoltak meg.

A leadott szavazatok közt:
-érvényes 3 260 365 (93,66%)
-érvénytelen 219 955 érvénytelen (6,32%)

Az érvényesen leadott szavazatok száma és aránya:
3 204 423 nem (98,28%)
55 942 igen (1,72%)

A Fidesz-KDNP eredményvárója. MTI Fotó: Koszticsák SzilárdA Fidesz-KDNP eredményvárója. MTI Fotó: Koszticsák SzilárdOrbán akotmánymódosítási javaslatot nyújt be


"13 évvel azután, hogy egy népszavazáson nagy többséggel az Európai Unióhoz való csatlakozásról döntöttek, ismét európai ügyben nyilváníthatott véleményt Magyarország" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Szerinte nagyszerű eredményt értek el, mivel "felülmúltuk a csatlakozásról szóló eredményt és mintegy 15 százalékkal többen vettek részt most, mint az EP-képviselői választásokon".

Orbán szerint "ez a fegyver elég erős lesz Brüsszelben is", mivel 10-ből 9-en Magyarország mellett, az önálló döntési joga mellett szavaztak". Azt mondta, Magyarország büszke lehet arra, hogy első és egyetlen tagállamként nyilvánítottak véleményt a bevándorlás kérdéséről, és ez így volt helyes, becsületes.

Orbán Viktor azt mondta, a kérdés az volt, hogy Brüsszel vagy Budapest, és az eredmény azt mutatja, hogy a döntés joga kizárólag Budapestet illeti meg. Szerinte ez volt az első és legfontosabb lépés egy hosszú úton.

A következő napokban alkotmánymódosítsái kezdeményezést fogok benyújtani – jelentette be a miniszterelnök, arra hivatkozva, hogy az emberek ma kimondott akaratát érvényesíteni kell. Brüsszelben is érvényesítenünk kell az emberek akaratát – szögezte le. Szerinte Brüsszel fontos döntés előtt áll. „Ma egy tagállamban a résztvevők 92%-a kijelentette, hogy nem ért egyet. Az Európai Unió egy demokratikus közösség. Megteheti-e egy demokratikus közösség, hogy rákényszerítse az akaratát egy olyan országra, ahol a résztvevők 92%-a nem ért egyet ezzel” – mondta Orbán.

A miniszterelnök a megszokott hajrá Magyarország, hajrá magyarok szófordulattal zárta beszédét, amelyet a jelenlevők vastapssal jutalmaztak a Bálnában. A sajtótájékoztatón egyébként újságírók nem vehettek részt, csupán operatőrök és technikai személyzet.

Nem fogja elérni a 40 százalékot az érvényes szavazatok aránya

22:57 A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb, 99,82%-ot tükröző adatsora szerint 43,34% volt a szavazók, illetve 39,90% az érvényes szavazatot leadók aránya a választásra jogosultakhoz viszonyítva. Eddig 3 573 006 szavazatot számoltak meg.

A leadott szavazatok közt:
- érvényes 3 289 480 (93,59%)
- érvénytelen 222 491 érvénytelen (6,33%)

Az érvényesen leadott szavazatok száma és aránya:
- 3 233 536 nem (98,30%)
- 55 944 igen (1,70%)

október 3., 8:52 Az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának vezetője szerint Orbán Viktor miniszterelnök és a populisták veszítettek, a migrációs válság kezeléséhez hosszú távú, közös európai válaszra van szükség.

Gianni Pittella
vasárnap este, a magyarországi kvótareferendum eredményének ismeretében kijelentette: "Európa egésze győzött. A populizmus és az idegengyűlölet alulmaradt. Orbán hazugságai téglafalba ütköztek. A háború elől menekülők távoltartása érdekében gyűlöletből, hazugságokból és pengés drótból felépített fal remélhetőleg elkezd leomlani. A migrációs válság kezeléséhez hosszú távú, európai válaszra van szükség, amely a szolidaritáson és a felelősség megosztásán alapul" - írta közleményében az MSZP-t és a Demokratikus Koalíciót is tagjai között tudó, az EP második legnagyobb frakciójának számító képviselőcsoport vezetője.

"Gratulálunk a magyar állampolgárok többségének, akik az otthonmaradás mellett döntöttek, és amellett, hogy valóban demokratikusan cselekszenek és nem vesznek részt Orbán piszkos játékaiban, s így érvénytelenné tették ezt a referendumot" - fogalmazott Pittella.

Később az Európai Parlament liberális frakciója (ALDE) is reagált az eredményekre. Mint írták, "a magyarok megmutatták, hogy nem követik Orbán populista és rasszista politikáját". A képviselőcsoportot vezető Guy Verhofstadt azt írta a Twitteren, hogy "a menekültválságra nem a gyűlölet vagy a félelem jelenti a megoldást; humánus, közös európai válaszra van szükség".

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője azon véleményének adott hangot Twitter-üzenetében, hogy a népszavazás érvénytelensége bebizonyította: "Magyarország az adófizetők pénzéből a gyűlöletkampányra fordított milliárdok ellenére sem áll Orbán mögött".

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője pedig azt hangsúlyozta, hogy a történtek megmutatták, Magyarország "bölcsebb, mint gondolták". (mti)

8:55 A Nézőpont Intézet egyértelmű sikerként értékeli, hogy a kvótareferendumon több mint 3 millió "nem" szavazatot adtak le a kormány álláspontja mellett, a Political Capital ezzel szemben kudarcnak tartja az eredményt, szerintük ugyanis az érvénytelenség miatt a voksolás alkalmatlan a brüsszeli nyomásgyakorlásra.

A "nem" szavazatok elsöprő többsége azt mutatja: a magyarok nem pártkérdésként, hanem nemzeti ügyként ítélik meg a bevándorlás kérdését - hangsúlyozta a Nézőpont Intézet az MTI-hez eljuttatott gyorselemzésében, megjegyezve, a kvótareferendum az uniós csatlakozásról döntő népszavazáshoz hasonló részvételt, de még egyértelműbb választói akaratnyilvánítást hozott.

Az intézet felidézi, hogy 2003-ban az érvényesen szavazók 84 százaléka támogatta az EU-csatlakozást, a kvótareferendumon pedig az érvényes szavazatok mintegy 98 százaléka ellenezte a kötelező betelepítést. Figyelemreméltónak nevezték továbbá, hogy a mostani népszavazáson úgy sikerült ilyen nagy arányban mozgósítani és elérni több millió egy irányba szavazót, hogy kizárólag a kormánypártok mozgósítottak.

Kiemelték, 2014-ben a most leadott több mint 3 millió "nem" szavazatnál lényegesen kevesebb egyirányú voks is kétharmados többséget biztosított a kormánypártoknak: a Fidesz-KDNP belföldi listás szavazatszáma 2,2 millió volt.

A Nézőpont szerint ezért a népszavazás aligha marad következmények nélkül: a következő hetekben elsőként a magyar parlamentben, a következő hónapokban pedig az európai választásokon találhat visszhangra a magyarok döntése a kényszerbetelepítés elutasításáról.

A sikeres magyar népszavazásra ezért érdemes egy európai megújulási folyamat kezdeteként is tekinteni - írták, hozzátéve, hogy a soron következő osztrák, holland, francia és német választások egyik kulcstémája a bevándorlási politika mellett épp az unióhoz való viszony lesz. E két téma mentén ezért továbbra is elhúzódó bel- és külpolitikai viták várhatóak, amelyekben a magyar kormánynak rendkívüli fontosak a most leadott "nem" szavazatok - írta az Nézőpont Intézet.

Juhász Attila, a Political Capital igazgatója ezzel szemben azt emelte ki, hogy minden idők legköltségesebb magyarországi politikai kampánya sem volt elég egy érvényes népszavazáshoz, aminek következtében a Fidesz belpolitikai szinten "pirruszi, azaz csak pillanatnyi vereséget" szenvedett.

A népszavazás ugyanis hiába lett érvénytelen, a nemek nagy aránya lehetővé teszi, hogy a kormánypárt "győzelemként értékelje ezt a kudarcot" - fejtette ki, hozzátéve, az ellenzéki pártok ezzel párhuzamosan nem látszanak elég erősnek ahhoz, hogy ezt az értelmezést felülírják.

Az elemző szerint nemzetközi szinten kudarc Orbán Viktornak az érvénytelen népszavazás. Közjogi értelemben ugyan egy érvényes tagállami népszavazás sem írhatta volna felül az Európai Unióban elfogadott döntéseket, de egy érvénytelen népszavazás a politikai nyomásgyakorlásra is alkalmatlan - húzta alá Juhász Attila, aki szerint mindez nem jelenti azt, hogy kötelező menekültkvóta elfogadására kellene számítani az Európai Unióban.

A Political Capital igazgatója szerint ugyanis - a népszavazástól függetlenül - már nem nagyon maradt politikai támogatottsága bármilyen kötelező jövőbeni elosztásnak a nyugati tagállamok részéről sem. Tehát ha lesz is tavasszal erről szóló uniós döntés, akkor nagy valószínűséggel az önkéntességen alapul majd - fűzte hozzá Juhász Attila.

99,88%-os feldolgozottságnál 40% fölött az érvényes szavazatok aránya

10:34 A Nemzeti Választási Iroda legfrissebb, 99,98%-ot tükröző adatsora szerint 43,34% volt a szavazók, illetve 40,41% az érvényes szavazatot leadók aránya a választásra jogosultakhoz viszonyítva. Eddig 3 581 267 szavazatot számoltak meg.

A leadott szavazatok közt:
-érvényes 3 338 481 (93,73%)
-érvénytelen 223 254 érvénytelen (6,27%)

Az érvényesen leadott szavazatok száma és aránya:
NEM: 3 282 723 (98,33%)
IGEN: 55 758 igen (1,67%)


14:36 Orbán Viktor az Országgyűlésben is felszólalt hétfőn. Azt mondta, a kvótanépszavazás elérte a célját.

14:44 Az Európai Bizottság tiszteletben tartja a magyar emberek demokratikus akaratát, azokét is, akik szavaztak és azokét is, akik nem - közölte Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) szóvivője a brüsszeli testület szokásos, déli sajtótájékoztatóján hétfőn.

Szkínász elmondta, a magyar kormány hatáskörébe tartozik, hogyan kezeli a referendum eredményét. Az Európai Bizottság értelmezése szerint a vasárnapi referendum a jövőbeni döntésekre vonatkozott.

Orbán Viktor miniszterelnök azon kijelentésére reagálva, amely szerint a közeljövőben találkozót tervez Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, a szóvivő elmondta, hogy az elnök irodája minden tagország állam- és kormányfője előtt nyitva áll. (mti)

Címlapkép: Szavazás Csíkszeredában. MTI Fotó: Veres Nándor

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS