2019. október 22. keddElőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Leverték a katonai puccskísérletet Törökországban

2016. július 16. 02:23, utolsó frissítés: 17:52

A meghiúsult puccs eddigi mérlege: körülbelül 270 halott, 1440 sebesült. A hadsereg 2839 tagja őrizetben.


A török hadsereg péntekről szombatra virradó éjjel katonai puccsot indított Recep Tayyip Erdogan elnök ellen. A nagyvárosok fölött alacsonyan szállnak a vadászgépek és helikopterek. Ankarában robbantások, lövöldözés van, a rohamrendőrök összecsaptak a katonasággal.
- A hadsereg lezárta a Boszporusz-hidakat, az Atatürk reptér előtt tankok sorakoztak fel, a légteret is lezárták. Kijárási tilalmat és katonai igazgatást vezettek be az ország egész területén.
- Szombat hajnalra Erdogan bejelentette, hogy továbbra is ő az elnök, a kísérletet meghiúsították.UPDATE 17:51

A meghiúsított törökországi puccskísérletet követően 2745 bírót eltávolítottak tisztségéből - jelentette szombaton az Anadolu török állami hírügynökség.Az NTV hírtelevízió szerint a bírákat Törökország egyik legmagasabb szintű igazságügyi hatósága, a bírák és ügyészek legfőbb tanácsa (HSYK) menesztette. Az Anadolu szerint egyidejűleg a HSYK öt tagjának is távoznia kellett. Az indoklás szerint a felmentett bírák ellen vizsgálat indult. Ugyanakkor a török rendőrség mintegy 100 katonát vett őrizetbe az ország délkeleti részében lévő Diyarbakir légi támaszponton a nap folyamán.

A bázis tavaly óta az egyik fő központja a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd szakadár szervezet ellen folytatott légi hadműveleteknek. Egy szemtanú arról számolt be, hogy szombaton egyetlen repülőgép sem szállt fel vagy le a támaszponton. Értesülések szerint néhány őrizetbe vétel történt más katonai támaszpontokon is, a túlnyomórészt kurdok lakta délkeleti Sanliurfa, Hakkari és Bingol tartományokban.


UPDATE 15:38 A török kormány Fethullah Gülent, az amerikai emigrációban élő muzulmán hitszónokot hibáztatja a puccskísérletért, aki azonban élesen elítélte azt, és a leghatározottabban cáfolta, hogy bármilyen köze lenne hozzá.

A puccskísérletben "közvetlen beavatkozásra utaló jelek vannak" - állította a török kormány egyik ügyvédje, Robert Amsterdam. Hozzátette, többször is próbálták figyelmeztetni az Egyesült Államok kormányát a Pennsylvaniában száműzetésben élő Gülen és mozgalma jelentette fenyegetésre. Mint mondta, a török titkosszolgálat szerint "vannak arra utaló jelek, hogy Gülen a katonai vezetés bizonyos tagjaival együttműködik a megválasztott polgári kormány ellen". Egy Gülen eszméit támogató nonprofit szervezet, a New York-i székhelyű Közös Értékek Szövetségének elnöke tagadja a vádakat. Az elnök, Y. Alp Aslandogan az AP hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: "kategorikusan elutasítjuk a vádakat, és rendkívül meggondolatlannak tartjuk őket". Hozzáfűzte: elítélnek mindenféle katonai beavatkozást Törökország belpolitikájába. Fethullah Gülen hitszónokra nagyjából 50 éve figyeltek fel Törökországban, sajátos filozófiai irányzata miatt, melyben az iszlám egy misztikus formáját a demokrácia, az oktatás, a tudományok és a vallások közötti párbeszéd szilárd támogatásával vegyíti.

A Gülen nevét viselő szerveződést szokás Hizmet (Szolgálat) mozgalomnak is nevezni. Gülen támogatói több mint 100 országban mintegy 1000 iskolát működtetnek, köztük az Egyesült Államokban 150, az adófizetők pénzéből támogatott oktatási intézményt. Törökországban egyetemeket, kórházakat, jótékonysági szervezeteket tartanak fenn, bankot üzemeltetnek, továbbá saját médiabirodalommal - újságokkal, televíziócsatornákkal és rádióállomásokkal - rendelkeznek.

A török elnök, Recip Tayyip Erdogan már hosszú ideje azzal gyanúsítja Gülent, hogy a - hivatalosan világi - kormány megdöntésére készül Pennsylvaniából. Gülen egyébként ritkán mutatkozik nyilvánosan. Távollétében már legalább három alkalommal idézték bíróság elé. Az Egyesült Államok csekély hajlandóságot mutat Gülen kiadására. Robert Amsterdam, miután a pennsylvaniai szövetségi bíróságon elutasították Gülen elleni keresetét, júniusban közölte, továbbra is azon lesz, hogy lelepleződjön Gülen "törvénytelen magatartása". A keresetben az áll, hogy Gülen vele rokonszenvező törökországi rendőröknek, ügyészeknek és bíróknak azt az utasítást adta, vegyék célba egy rivális vallási mozgalom Gülen tanjait bíráló tagjait. Az amerikai bíró szerint azonban az ügy nem az Egyesült Államok bíróságára tartozik.

Az FBI vizsgálatot indított néhány, az Egyesült Államokban található gülenista iskola ellen vízumcsalások és szabálytalan pénzkezelés miatt. A vádpontok között szerepel az is, hogy állítólag egyes iskolák Törökországból hoznak tanárokat, akiknek feladata a befolyásolható diákok azonosítása és a Gülen-mozgalom felé terelése.

A Közös Értékek Szövetségének nyilatkozata szerint Gülen és a Hizmet-mozgalom tagjai több mint 40 éve a békét és a demokráciát támogatják, a katonai puccsokat következetesen elítélték, akárcsak minden, Törökország belügyeibe történő katonai beavatkozást. A szervezet aggodalmát fejezte ki a török állampolgárok, továbbá a Törökországban tartózkodók testi épsége és biztonsága miatt. Az Erdogant támogató körök nyilatkozatait a Gülen-mozgalomról rendkívül felelőtlennek tartják.

A puccskísérletet maga Gülen is határozottan elítélte. Közleményében azt írta: "az elmúlt 50 évben mindig is szenvedtem a számtalan államcsínytől, különösen sértőnek érzem hogy azzal vádolnak, hogy bármilyen kapcsolat fűz ehhez (a mostani) puccshoz. Ezt határozottan cáfolom." Fethullah Gülen napjait imával és meditációval tölti. Ritkán mozdul ki pennsylvaniai otthonából cukor- és szívbetegsége miatt.

UPDATE 14:39 Görögország északi részén szállt le egy török katonai helikopter szombat délelőtt. A görög belügyminisztérium tájékoztatása szerint a gépen utazó nyolc embert őrizetbe vették. Valamennyien politikai menedékjogot kértek. Heten katonák, egyikük civil. A görög állami televízió szerint részt vettek a péntek éjszakai katonai puccskísérletben. A török külügyminisztérium közben már kérte a görök hatóságuktól kiadatásukat. Görögország és Törökország viszonya hagyományosan feszült.
UPDATE 14:23 "Terrorista bandák" akartak puccsot elkövetni Törökországban szombatra virradóra, de a demokratikus társadalom ellenállt - jelentette ki a török kormányfő sajtótájékoztatóján Ankarában szombaton. A török elnöki hivatal ugyanakkor Twitter-üzenetében arra figyelmeztetett, hogy bármikor újabb puccskísérlet történhet, ezért állandó készenlétre van szükség.

Binali Yildirim miniszterelnök köszönetet mondott a civileknek az ellenállásért, valamint azoknak a katonáknak és rendőröknek, akik a kormány oldalára álltak. Kijelentette: lassan véget érnek a harcok és helyreáll a rend. Hangsúlyozta az összeesküvőket bíróság elé állítják, azt kapják, amit megérdemelnek. A hadsereg 2839 tagját - köztük közkatonákat és magas rangú tiszteket - vették őrizetbe. Úgy fogalmazott, hogy a puccskísérlet fő szervezői köztük vannak, ugyanakkor további őrizetbe vételek várhatók.

Az összecsapásokban - a puccsista áldozatokat nem számítva - 161 ember vesztette életét, 1440 megsebesült - mondta a török miniszterelnök. Umit Dundar ügyvivő vezérkari főnök szerint 104 puccsista halt meg, ezt a kormányfő nem erősítette meg.

A Recep Tayyip Erdogan államfő által nemrég kinevezett miniszterelnök a puccsisták kilátásba helyezett büntetésével kapcsolatban utalt arra, hogy a halálbüntetés nem szerepel az alkotmányban. Hozzátette ugyanakkor: "jogi lépéseket" terveznek annak érdekében, hogy - mint fogalmazott - a történtek ne ismétlődhessenek meg.

A Habertürk török televízió szerint Yildirim konkrétan arra utalt, hogy a török alkotmánybíróság meg fogja vizsgálni a halálbüntetés bevezetésének lehetőségét.

A miniszterelnök az államcsínykísérlettel kapcsolatban kijelentette: nem kizárt, hogy a hírszerzés területén történtek hibák. Mindezt - mint fogalmazott - ki fogják vizsgálni, de a vizsgálatnak most még nincs itt az ideje. Dundar utalt arra, hogy jelenleg még folyamatban van a katonai akció a puccsisták ellenőrzése alatt lévő utolsó támaszpont visszafoglalására. Az ügyvivő vezérkari főnök szerint a puccsisták nagyobbrészt a légierő és a csendőrség kötelékéből, továbbá egyes páncélos alakulatokból kerültek ki.
Dundar azt állította, hogy a hadsereg legfelsőbb parancsnoksága kezdettől fogva elutasította a puccskísérletet. Szavai szerint ugyanakkor a puccskísérlet meghiúsításához mindenekelőtt a rendőrség, illetve az ügyészség gyors intézkedései járultak hozzá.

Az államcsíny-kísérlet meghiúsításáról nyilatkozott az NTC televíziónak a török Európa-ügyi miniszter is. Omer Celik szerint a török kormány - mint fogalmazott - 90 százalékban ura a helyzetnek. A ügyvivő vezérkari főnökhöz hasonlóan a miniszter is utalt arra, hogy a puccsisták a hadsereg néhány parancsnokát még túszként fogva tartják.
Az al-Dzsazíra pánarab hírtévé tudósítói a helyszínről arról számoltak be, hogy szombat reggelre visszatért a nyugalom Ankarában és Isztambulban.

Az Isztambul ázsiai részéről bejelentkező egyik újságíró a hírtévé honlapja szerint azt közölte, hogy a török nagyváros utcái nagyon nyugodtak, a forgalom kisebb a szombaton megszokottnál. A Boszporusz fölött átívelő két hidat pedig ismét megnyitották a forgalom előtt - jelentette a dohai központú hírtévé.

Országa támogatásáról biztosította a török kormányt Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök. Elítélte a törökországi puccskísérletet az iráni kormány is.
A görög kormány és a görög nép szoros figyelemmel követi a törökországi eseményeket - fogalmazott szombat reggeli Twitter-üzenetében Ciprasz, hangsúlyozva, hogy országa a demokrácia és az alkotmányos rend oldalán áll.

UPDATE 14:12 Elismerését fejezte ki a török nép demokrácia melletti elkötelezettségéért Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a törökországi puccskísérlet meghiúsítása után, brüsszeli Twitter-üzenetében szombaton. A főtitkár nagyra értékelte a török nép és a török politikai pártok demokrácia melletti erős elkötelezettségét és a demokratikusan választott török kormány iránti támogatását.
UPDATE 11:52 Eltérő jelentések érkeztek a halottak számáról a tegnap este kirobbant puccskísérletet követően. Az Anadolu 90 halálos áldozatról ír, de a BBC a megbízott vezérkari főnököt idézve azt írja, hogy közel 200 halott is lehet.
Ümit Dundar szerint 104 puccsistát öltek meg, míg 41 rendőr, és 47 civil halt meg az összecsapásokban.

A Vöröskereszt beszámolója szerint az összecsapásoknak ezernél is több sérültje van, közülük 800-at az ankarai kórházakban ápolnak, 200-at pedig Isztambulban.

UPDATE 11:11 A péntek éjszakai török puccskísérlet halálos áldozatainak száma 90-re nőtt, 1154-en megsebesültek - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség szombaton Twitter-oldalán.

UPDATE 10:50 Szombat reggelre visszatért a nyugalom Ankarába az éjszakai puccskísérlet után - számolt be a helyszínről az al-Dzsazíra pánarab hírtévé tudósítója. Elmondása szerint a török főváros fölött még a légierő gépei járőröznek, de harcok zaját már több órája nem hallani. A dohai központú hírtévé honlapján arról számolt be, hogy a puccsisták már csak az ország néhány pontján tartják magukat.


UPDATE:9:59 Némileg stabilizálódott a helyzet szombat reggelre Törökországban az éjszakai puccskísérlet után. Az Anadolu hírügynökség a reggeli órákban közölte, hogy Ankarában kiszabadították a puccsisták fogságából Hulusi Akar tábornokot, a török vezérkari főnököt, akit a péntek este kezdődött államcsínykísérlet kezdetén ejtették túszul a katonai főparancsnokságon és helikopterrel egy légi támaszpontra vitték Ankara közelében.

UPDATE 9:05 A puccskísérlet szombat hajnalra sikertelennek bizonyult. Erdogan - aki a puccskísérlet kirobbanásakor éppen nyaralt - szombatra virradóra kétszer is nyilatkozott, miközben sokáig nem lehetett tudni, hol is tartózkodik valójában. Először egyenes adásban szólalt meg a CNN Türk televízióban az egyik riporter mobiltelefonjáról. Akkor biztosította a lakosságot, hogy ő még mindig az ország államfője, és arra sarkallta az embereket, hogy tartsanak ki, menjenek ki az utcára. Leszögezte: a puccskísérletet a hadseregen belüli kisebb csoport hajtotta végre, úgy fogalmazott, hogy egy "párhuzamos struktúra" által bátorított lázadási kísérletről van szó.
Másodszor már az isztambuli repülőtéren beszélt az őt lelkesen fogadó tömeg előtt. Akkorra már úgy nyilatkozott: a török vezetés meghiúsította a puccskísérletet, amelyet Törökország egysége ellen szerveztek, s akik ezt tették, "súlyos árat" fizetnek majd.

Halálos áldozatokról is érkeztek jelentések. Sajtójelentések hat civil halálos áldozatról számolnak be Isztambulban. Ankarában pedig legalább 42 ember vesztette életét.

Az Anadolu hírügynökség szerint bombatalálat is érte a parlament épületét, a Reuters hírügynökségnek telefonon nyilatkozó török parlamenti képviselők arról számoltak be, hogy óvóhelyeken kerestek menedéket. Később további két bombatalálatról is hírt adtak. Erdogan már Isztambulban mondta, hogy miután elhagyta az Égei-tenger déli részén fekvő Marmarist, az ottani házát is bombázták.

Hírforrások szerint egy harci helikopter a TRT török állami televízió épületére támadt. A TRT adását felfüggesztették, miután puccsista katonák korábban behatoltak az épületbe, és felolvastatták közleményüket az egyik hírbemondóval. A CNN Türk hírtelevízió stúdióját szintén megtámadták, lövöldözés robbant ki. Az adás egy időre megszakadt, de később a kormányhadsereg visszavette az épületet, és a műsor is folytatódott.
UPDATE 3:15


Az Anadolu török hírügynökség szerint Muharrem Köse ezredes, egykori vezérkari törzstiszt az államcsínykísérlet szervezője. A hírügynökség úgy tudja, hogy Kösét márciusban eltávolították a török vezérkar törzséből. Ez alátámasztja azokat a híreket, miszerint a katonai felsővezetés nem támogatja a török elnök elmozdítását.


UPDATE 3:00

A török hírszerzés szóvivője szombatra virradóra kijelentette, hogy az előző este kezdett puccskísérletet visszaverték, írja az AFP.
UPDATE 2:57

Az AFP hírügynökség szerint a parlament épületénél bomba robbant. Az Anadolu török hírügynükség is beszámolt a parlament épületét ért bombatalálatról, áldozatokról még nem tett említést.

Az NTV hírtelevízió korábban arról számolt be, hogy egy harci repülőgép lelőtte a puccsisták egyik katonai helikopterét Ankarában. A különleges erők főhadiszállását ért helikoptertámadásnak pedig - szintén médiajelentések szerint - 17 rendőr áldozatul esett.
UPDATE 2:44

A török állami hírügynökség szerint négy puccsista katonát, köztük egy magas rangút ártalmatlanítottak a rendőrök, miután megpróbálták átvenni a TRT állami tévé irányítását.


Lövöldözésről adtak hírt Ankarából pénteken késő este, Gölbasi kerületben robbanás történhetett, a város fölött helikopterek köröznek, alacsonyan szálló vadászgépeket videóztak le többen. A közösségi oldalakra feltöltött felvételek szerint Ankarában több helyen heves fegyverharc folyik. A Telegraph szerint a felkelő katonák túszul ejtették a török hadsereg vezérkari főnökét Hulusi Akart. A Reuters jelentése szerint a török parlament mellett tüzet nyitottak a tankok.

Péntek este az NTV hírtelevízióban közölte Binali Yildirim török kormányfő, hogy "katonai puccskísérlet van folyamatban Törökországban". Mindenkit nyugalomra intett, és biztosította a lakosságot, hogy "a török demokrácia győzedelmeskedni fog, a puccsot megkísérlőket szigorúan megbüntetik". Azt mondta, hogy a hadsereg egy frakciójáról van szó. Hozzátette: mozgósították a biztonsági erőket, hogy "megtegyék azt, ami szükséges". Az NTV török hírtelevízió által sugárzott beszédében leszögezte: "a parancsnoki láncon kívül" hajtották végre a törvényellenes akciót. Yildirim hangsúlyozta: "a nép által megválasztott kormány hivatalban marad. Ez a kormány akkor távozik, amikor az emberek így döntenek."

Nem sokkal később azonban egymást követték a puccsra jellemző események. A média arról számolt be, hogy lezárták az isztambuli Boszporusz-hidat és a Győzedelmes Mehmed szultán hídját, a főváros, Ankara felett pedig katonai repülők és helikopterek repültek át, fegyverropogás hallatszott. Helikopterről tüzet nyitottak a török hírszerzés és rendőrség épületére Ankarában. Tankokról sugárzott felvételt a török NTV hírtelevízió, amint a páncélosok az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtér felé közelítenek. A parlament épületét tankok vették körül, és szintén fegyverropogás hallatszott.

A török hadsereg lezárta az isztambuli repülőteret, felfüggesztették az összes járatot, valamint a katonák elfoglalták a kormány épületét Ankarában, behatoltak az állami televízió épületébe is.

A hadsereg közleményt adott ki, amelyben azt írták: Erdogant félreállították, és átvették az ország irányítását. Továbbra is a jogállamiság marad a prioritás. "Teljes egészében átvettük a hatalmat az ország felett" - olvasható a közleményben. Bevezették a katonai igazgatást és a kijárási tilalmat. Az este 11 órás hírek szerint katonák vannak az állami TRT csatorna központjában is.
A puccsista katonák nyilatkozatot juttattak el e-mailben a törökországi médiaszerveknek, s abban jelezték, hogy a jövőben fenn akarják tartani az ország eddig érvényben lévő külkapcsolatait. A híradások ugyanakkor megállapították, hogy ennek az üzenetnek a hitelességét egyelőre nem lehet megállapítani.

A CNN Türk tévé szerint túszokat ejtettek a török katonai főhadiszálláson Ankarában, köztük van a vezérkari főnök is. A kormányhoz közeli Anatolia hírügynökség "hitelt érdemlő forrásokra" hivatkozva jelentette: a vezérkari főnököt, Hulusi Akar tábornokot túszként tartja fogva a katonák egy csoportja, amely - mint a jelentés fogalmaz - "felkelést kísérelt meg".

Egy elnökségi forrás arról próbálta meggyőzni a lakosságot, hogy Törökországban az államfő és a kormány kezében maradt a hatalom. Hozzátette, hogy a politikai vezetés nem fog eltűrni egyetlen kísérletet sem a demokrácia aláásására.
Ekkor erősítették meg először azt az értesülést, miszerint Recep Tayyip Erdogan államfő biztonságban van. Maga Erdogan ezután egyenes adásban szólalt meg a CNN Türk televízióban. A televízió egyik női riporterének a mobiltelefonjáról adott nyilatkozatában biztosította a lakosságot, hogy ő még mindig az ország államfője, és arra sarkallta az embereket, hogy tartsanak ki, menjenek ki az utcára. Leszögezte: a puccskísérletet a hadseregen belüli kisebb csoport hajtotta végre, és szerinte ez a próbálkozás kudarcra van ítélve. Úgy fogalmazott, hogy egy "párhuzamos struktúra" által bátorított lázadási kísérletről van szó. Hangsúlyozta: erre megfelelő választ adnak majd.
Felszólította az embereket, hogy menjenek ki az utcákra, az egész nemzet fogjon össze, tagjai gyülekezzenek a tereken, így adjanak választ a lázadási kísérletre. Jelezte, hogy a felkelők drága árat fognak fizetni a bíróságokon. Bizonyosnak mondta, hogy az államcsínykísérlet rövid időn belül befejeződik.

Az igazságügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a török elnök első számú ellenfelének tartott Fethullah Gülen emigrációban élő muzulmán hitszónokhoz hű katonák hajtották végre a puccskísérletet. Erdogan azzal vádolja Gülen Hizmet (Szolgálat) nevű hálózatát, hogy beszivárog egyebek között a török igazságszolgáltatás és a biztonsági erők soraiba, valamint "párhuzamos államot" épít ki Törökországon belül a hivatalos állami vezetés megdöntésére. Eközben egy magas rangú török tisztviselő közölte: nem úgy tűnik, hogy a hadseregen belül széles körű támogatottsága lenne a puccsnak.

Forrás: MTI, CNN, BBC

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS