2020. január 30. csütörtökMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szándékosan hajtott a tömegbe egy teherautó Nizzában, 80-an meghaltak

2016. július 15. 02:06, utolsó frissítés: 2016. július 16. 11:59

A külügyminisztérium információi szerint két román állampolgár sérült meg a támadásban.


16:06 Teljesen kiürítették és katonák vették körül a nizzai repteret. Egyelőre nem tudni, hogy ez összefüggésben van-e a 84 emberéletet követelő csütörtök esti merénylettel.

A gazdátlan poggyászt a reptér 1-es terminálján találták.

14:22 Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a legalább 84 emberéletet követelő nizzai gázolásos merénylet miatt Francois Hollande francia elnök - jelentette be Manuel Valls miniszterelnök a kormány pénteki válságtanácskozása után.

Egy névtelenül nyilatkozó kormányilletékes elmondta, hogy 18 sebesültnek válságos az állapota.


Egy nizzai kórházi vezető közölte, hogy legalább két gyerek halt meg a merényletben, és félszáz gyereket szállítottak az intézménybe a terrortámadás után, egyesek közülük életveszélyes állapotban vannak.

A nemzeti gyász szombaton kezdődik, de már péntektől félárbócra eresztik a középületek lobogóit.

Valls és Hollande pénteken kora délután Nizzába érkezett, hogy koordinálja a biztonsági erőfeszítéseket.

Az Élysée-palotában tartott válságülés végén a kormányfő elmondta, hogy már a parlament előtt van az a törvénytervezet, amely október végéig kiterjeszti a 2015. november 13-i párizsi merényletek óta érvényben lévő rendkívüli állapotot Franciaországban. Valls arra szólította fel honfitársait, hogy "tömörüljenek egységbe a háborúval szemben, amelyet a terrorizmus hozott az életükbe".

"Franciaország nem adja meg magát a terrorista fenyegetésnek" - mondta a kormányfő. "Új szelek fújnak, és Franciaországnak együtt kell élnie a terrorizmussal, nekünk pedig egyesülnünk kell, szolidárisaknak kell lennünk, és kollektív hidegvérről kell tanúbizonyságot tennünk" - jelentette ki Valls. "Franciaország nagyszerű ország, nagyszerű demokrácia, amely nem hagyja magát destabilizálni" - tette hozzá.

"A francia nemzet egységét vették célba, tehát az egyetlen méltóság-, és felelősségteljes válasz az, ha Franciaország hű marad július 14-e szelleméhez: az egységes és értékei körül egyesülő Franciaország eszméjéhez" - zárta gondolatait a miniszterelnök.

13:52 Mohamed Lahouaiej Bouhlelnek hívják azt a 31 éves, tunéziai származású férfit, aki elkövette a nizzai gázolásos merényletet - jelentette honlapján pénteken a Nice-Matin című helyi napilap hivatalos forrásokra hivatkozva.

A lap tudomása szerint a francia hatóságok házkutatást tartottak a rendőrök által lelőtt merénylő észak-nizzai lakásán. Az ő személyazonosító okmányait találták meg a legalább 84 ember életét kioltó nizzai tömeggyilkossághoz használt fehér teherautóban. Legfrissebb információk szerint találtak még egy személyi igazolványt is a teherautóban, de a hatóságok egyelőre nem közölték, hogy kié a másik okmány.

A hivatásos sofőrként dolgozó Bouhlel erőszakos cselekmények miatt ismert volt a hatóságok előtt, de radikalizálódására nem figyeltek fel.

A férfi szerdán bérelte ki a támadáshoz használt tehergépkocsit egy Nizzához közeli településen, ami a Nice-Matin szerint arra utalhat, hogy előre megfontolt szándékkal követte el a merényletet.

A nyomozók az elkövetkezőkben megpróbálják azonosítani Bouhlel esetleges bűntársait, a férfi hozzátartozóinak rendőrségi kihallgatása jelenleg is zajlik.

11:47 A rendőrség hivatalosan is megerősítette, hogy egy tunéziai-francia kettős állampolgár személyijét találták meg a teherautóban, az illető piti bűncselekmények miatt ismert volt a hatóságok előtt, a titkosszolgálatok viszont nem tartották számon.

A kamiont két nappal ezelőtt bérelte ki az elkövető.

11:33 Belgium fokozza biztonsági készültségét a közelgő nemzeti ünnep alkalmából - írta internetes oldalán a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap pénteken a Nizzában előző este történt gázolásos terrortámadással kapcsolatban.

A 84 halálos áldozatot követelő támadást után a belga belügyminisztérium szóvivőjének információi szerint Brüsszel értékelte a helyzetet, és megerősített biztonsági intézkedésekkel készül a július 21-i nemzeti ünnepre.

Jan Jambon belga belügyminiszter az RTBF belga közszolgálati televíziónak nyilatkozva kijelentette, a nemzeti ünnep programjait nem mondják le, minden aznapi esemény a biztonsági erők teljes felügyelete alatt zajlik majd.

"Nem fogjuk az életmódunkat a terroristák naptárához igazítani" - jelentette ki.

Charles Michel belga miniszterelnök Twitter-üzenetben fejezte ki együttérzését az áldozatok hozzátartozóinak. Az RTBF belga közszolgálati csatornával azt közölte, hogy összehívta a Nemzeti Tanácsot, és szükség esetén további intézkedéseket hoznak a biztonság fokozása és a hasonló támadások elkerülése érdekében.

Didier Reynders belga külügyminiszter, aki az Ázsia-Európa Találkozón (ASEM) tartózkodik a mongóliai Ulánbátorban, a közszolgálati csatornának azt mondta, hogy a nyári vakáció miatt nagyon sok belga állampolgár nyaral a dél-franciaországi régióban, és megerősítette, hogy az eddig információk szerint nincs belga az áldozatok között.

Belgium marseille-i és nizzai konzulátusa úgy tudja, mintegy harminc belga állampolgár tartózkodott az érintett terület közelében. Közülük tízről kiderült, hogy biztonságban vannak, de további húsz emberről egyelőre nincs információja a hatóságoknak - közölte a külügyminiszter.

A terrorfenyegetettségi szintet értékelő belga kormányközi koordinációs központ (OCAM) pénteken kiadott állásfoglalása szerint nincs közvetlen "fenyegető veszély", ezért az ország területén a hármas fenyegetettségi szint fenntartását javasolta. A testület által meghatározott négyes skálán a hármas, "súlyos" szint azt jelenti, hogy a fenyegetés továbbra is jelentős, és a terrortámadás veszélye "lehetséges és valószínű" - hangsúlyozta közleményében az OCAM.

Belgiumban december 28-án döntöttek a hármas terrorfenyegetettségi szint elrendeléséről.

11:26 A nizzai polgármester közlése szerint 10 gyermek halt meg a támadásban.

9:42 A le Figaro szerint a kamiont egy Nizzában élő, 31 éves tunéziai számrazású férfi vezette, akit már ismert a rendőrség, de nem terrorcselekmény gyanúja miatt került a figyelmükbe.

9:27 Klaus Johannis államfő szerint a terrorizmust vissza kell verni, és ezt csak összefogással lehet megtenni.

Az elnöki hivatal honlapján közölt üzenetében határozottan elítélte a Franciaország nemzeti ünnepén történt nizzai merényletet, és Románia szolidaritását fejezte ki. "A terrorizmust vissza kell verni, a kegyetlen megnyilvánulásokat le kell állítani, és ezt csakis összefogva tehetjük meg azok ellen, akiknek semmilyen magyarázatuk nincsen tetteikre" - fogalmazott az elnök.

A Facebookon közölt román és francia nyelvű bejegyzésében fejezte ki Románia együttérzését Dacian Ciolos miniszterelnök is, aki azt hangsúlyozta, hogy csütörtök esti embertelen megnyilvánulásnak olyan emberek estek áldozatául, akik a szabadság, egyenlőség és testvériség jelszavával ünnepeltek Nizzában.
8:52 A külügyminisztérium információi szerint két román állampolgár sérült meg a támadásban. A halottak között nem azonosítottak román állampolgárokat.

7:14 Péntek reggeli rendőrségi jelentések szerint a támadásban 80-an haltak meg és 150-en megsebesültek. A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egy sérült magyar nőről tud a nizzai tömeges gázolással összefüggésben. A nő könnyebb sérüléseket szenvedett.

Christian Estrosi, a Nizzát is magában foglaló körzet vezetője nyilatkozatában azt mondta, hogy a francia rendőrség "egy magas rangú személyisége" is halálát lelte a merényletben, de nem nevezte meg, hogy kiről van szó.

Az első jelentésekből még nem derült ki, hogy a teherautóban hány személy ült, amikor belerohant a tömegbe. Pierre-Henry Brandet, a francia belügyminisztérium szóvivője elmondta: még vizsgálják, hogy a lelőtt sofőr egyedül követte-e el tettét, avagy társai is voltak, akik elmenekültek. Megerősítette, hogy a rendőrség "semlegesítette" a nizzai tömeges gázolást elkövető teherautó sofőrjét. Ugyanakkor cáfolta azokat a korábbi híreszteléseket, amelyek szerint a gázolást túszejtés is követte volna.

Christian Estrosi megerősítette, hogy a kamionban fegyvereket és gránátokat találtak, akárcsak azt, hogy a sofőr belelőtt a tömegbe.

A sajtó beszámolt arról, hogy a teherautó 80 kilométeres óránkénti sebességgel, mintegy két kilométeren keresztül gázolt a tömegben, cikkcakkban haladva, hogy minél több embert sodorjon el. Az ANSA olasz hírügynökség egy szemtanúra hivatkozva jelentette: a gázolásos merénylet után a rendőrség felszólította az embereket, hogy azonnal meneküljenek el a helyszínről, mert a járműben vélhetően robbanóanyag is van. A hatóságok azonnal széles körben lezárták a helyszínt, és felszólították a lakosságot, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon.

Francois Hollande terrorcselekménynek minősítette a támadást és bejelentette, további három hónapra meghosszabbítják a rendkívüli állapotot Franciaországban. Az államfő egyébként néhány órával korábban azt közölte, hogy a 26-án lejáró rendkívüli állapotot nem akarja meghosszabbítani. Az ország "iszlamista terror alatt van" - mondta.


2:06A július 14-i francia nemzeti ünnepre szervezett tűzijátékot néző tömegbe hajtott egy tehergépkocsi Nizzában. Szemtanúk szerint az autó több száz métert haladt a tömegben teljes gázzal a parti sétányon, és rengeteg embert elgázolt.

A teherautó sofőrjét lelőtte a rendőrség, a helyszíni felvételeken több golyónyom látható a fehér teherautó szélvédőjén.

Az első jelentések több mint 30 halálos áldozatról és száznál több sebesültről szóltak, de azóta helyi ügyészségi források megerősítették, hogy több mint 60 halálos áldozat lehet.

A helyi prefektúra támadásnak minősítette az esetet, és felszólította a lakosokat, hogy ne hagyják el otthonukat.

Forrás: Index, BBC, MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS