2018. december 14. péntekSzilárda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Európai drogjelentés: egyre nagyobb veszélyt jelent az internetes drogpiac növekedése

2016. június 01. 09:59, utolsó frissítés: 09:59

Az európaiak közt a legnépszerűbb drog továbbra is a kannabisz, de ismét növekszik az ecstasyt használók száma.


A Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja((EMCDDA) kedden hozta nyilvánosságra friss jelentését az európai kábítószerhasználat tendenciáiról. A dokumentum az Európai Unió tagállamainak, illetve Norvégia, és Törökország éves drogjelentését szintetizálja. A drogok közül továbbra is a legnépszerűbb a kannabisz, de egyre nagyobb teret kapnak a különböző szintetikus szerek is.

A jelentéstevők szerint az európai kábítószerpiac rugalmas, de egyre összetettebb: a kannabisz és a stimuláns kábítószerek használata növekvő tendenciát mutat, de a fogyasztók a jól ismert szerek mellett új anyagokhoz is hozzáférhetnek, és vannak arra utaló jelek is, hogy egyre fontosabbá válnak a gyógyszerek is.

Ugyanakkor az ügynökség jelentése szerint a drogprobléma visszaszorítása szempontjából kihívást jelent az is, hogy a kannabisz, a szintetikus kábítószerek, egyes opiátok és új pszichoaktív szerek előállítása is Európában, a fogyasztói piacokhoz közel zajlik.

Az európai felnőtt lakosság egy százaléka naponta használja a kannabiszt


Az új becslések szerint értékét tekintve a kannabisz teszi ki a kábítószerek európai piacának legnagyobb részét. Ugyanakkor a kannabisztermesztés a szervezett bűnözés jelentős bevételi forrásává vált. Ezenkívül a kábítószerrel összefüggő összes bűncselekmények körülbelül háromnegyedét a kannabiszhoz köthető bűncselekmények teszik ki, amelyek zömét a használat és személyes használatra történő birtoklás alkotja.

A becslések szerint az európai felnőtt lakosság körülbelül 1 százaléka használja naponta vagy közel naponta a szert. Csehországban a legmagasabb az arány. Ott a 15-34 év közötti korosztály 23,9 százaléka rendszeresen fogyaszt kannabiszt. A jelentés szerint egyre többen kérnek orvosi segítséget a használók közül, míg 2006-ban mindössze 45 ezren, addig 2014-ben 69 ezren kértek segítséget. Becslések szerint 16,6 millió európai fiatal használt kannabiszt az elmúlt 12 hónapban.Megnőtt a szintetikus kannabinoidok száma

Az új pszichoaktív szerek lefoglalásában a szintetikus kannabinoidok vannak túlsúlyban - derül ki a jelentésből. A 2015-ben azonosított, az EU új pszichoaktív szereket nyilvántartó Korai Jelzőrendszere felé bejelentett 98 új szer között is kimagasló arányban voltak jelen, 25 szintetikus kannabinoidot jelentettek be. Ezek olyan kábítószerek, amelyek ugyanazon agyi receptorokra hatnak, mint a természetes kannabiszban található fő hatóanyagok egyike. Az egészség szempontjából azonban sok szintetikus kannabinoid lényegesen mérgezőbb: tömeges mérgezéseket, sőt haláleseteket is jelentettek. Ezekben az esetekben a jelentéstevők szerint előfordulhat, hogy a fiatal fogyasztókat tudtukon kívül kísérleti nyúlként használják olyan szerekhez, amelyek potenciális egészségügyi kockázatai jórészt ismeretlenek.

Megnőtt a herointúladagolások száma

Az idei jelentés ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy megnőtt a heroinnal és más opiátokkal összefüggő túladagolások száma is. A halálos kimenetelű túladagolások között kimagasló arányban szerepel a heroin. Ugyanakkor több olyan észak-európai ország számolt be az opiáttal összefüggő halálesetek számának a növekedéséről, ahol már régóta tapasztalhatók opiátokhoz köthető problémák. A jelentés szerint ennek a növekedésnek az egyik lehetséges magyarázata a heroin hozzáférhetőségének növekedése, a kábítószerek nagyobb tisztasága, az idősödő és kiszolgáltatottabb szerhasználói csoport.

Ugyanakkor Európa egyes részein a szintetikus opiátok és a gyógyszerek szintén fontos tényezői a kábítószerrel összefüggő haláleseteknek.

Egyre népszerűbb az ecstasy

Alexis Goosdeel, az EMCDDA igazgatója a jelentés bemutatóján Lisszabonban elmondta: az ecstasy (MDMA) egyre népszerűbb a fiatal szerhasználók körében. Mintegy 2,1 millió 15-34 év közötti fiatal számolt be arról, hogy az elmúlt évben használt ecstasyt. Hozzátette, hogy a szer újbóli térnyerése az új előállítási módszerekkel és a jelentősen bővülő online kínálattal függ össze, s ez utóbbi fejleményre Európának válaszlépéseket kell tennie, egyebek közt egy riasztórendszer kiépítésével - hangsúlyozta.

Megnőtt az internet szerepe a kábítószerek kínálatában

A drogprevenció számára fontos kihívást jelent, hogy a darknet mellett egyre nagyobb szerepet játszanak a nyílt weboldalak, különösen a hamisított gyógyszerek és az új pszichoaktív szerek kínálatában. A közösségi mediaalkalmazások pedig a személyek közötti csereforgalomban játszanak szerepet. A jelentés szerint ugyanis egyre növekszik a kábítószerek online forrásokon keresztül történő kínálata. Az internet növekvő használata, az új fizetési technológiák bevezetése és a titkosítással kapcsolatos új felfedezések következtében a hatóságoknak komoly kihívást jelent követni ezeket a változásokat.

Európa termelőterület is

Világszinten nézve Európa a kábítószerek fontos piacai közé tartozik. A forrásterületek közé Dél-Amerika, Észak-Afrika, Nyugat-Ázsia tartoznak, Kína és India pedig az új pszichoaktív szerek forrásországai. A kannabisz és a szintetikus kábítószerek szempontjából azonban Európa termelőterület is, a kannabiszt legnagyobb részt helyi fogyasztásra termesztik, a szintetikus kábítószerek egy részét pedig exporta állítják elő.

A kábítószerek piaci értéke az EU-ban 2013-ban több mint 24 milliárd euró volt

Óvatos becslések szerint az Európai Unióban a kábítószerek kiskereskedelmi piacának értéke 2013-ban 24,3 milliárd eurót tett ki. A kannabisztermékek becsült értéke 9,3 milliárd euró volt. A kannabiszt a heroin követi 6,8 milliárd euró értékkel, majd a kokain 5,7 milliárd euróval. Az amfetaminszármazékoknak kisebb a piaci részesedése, a becslések szerint 1,8 milliárd eurót tesz ki. A jelentés szerint ezek a becslések nagyon kevés adaton alapulnak, emiatt a becsléseket kiinduló minimumnak kell tekinteni.

Évente több mint egymillió kábítószer-lefoglalás


Európában évente több mint egymillió kábítószer-lefoglalásról tesznek bejelentést. Ez a legtöbb esetben a fogyasztóktól elkobzott kis mennyiségeket jelenti. A leggyakrabban lefoglalt kábítószer a kannabisz, az európai lefoglalások több mint háromnegyedét teszi ki.Droghasználat szempontjából megosztott Európa

A 2016-os kábítószer-jelentés alapján keleti-nyugati megosztottságot lehet felfedezni Európában, ami a drogfogyasztási szokásokat jelenti. Amíg a kontinens nyugati és déli országaiban inkább kokaint fogyasztanak, Kelet-Európában és a skandináv országokban inkább az amfetamint részesítik előnyben.

Csökken a bejelentett HIV-esetek száma

Ugyanakkor pozitív tendencia, hogy az EU országaiban folytatódik az újonnan bejelentett HIV-esetek számának tartós csökkenése. Az intravénás szerhasználók körében 2014-ben 1236 újonnan bejelentett HIV-eset volt, ami több mint egy évtizedre visszamenőleg a legalacsonyabb szám. Ezzel szemben Európában a hepatitis-C a leginkább elterjedt fertőző betegség az intravénás szerhasználók körében.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS