2020. június 5. péntekFatime
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"A propaganda és a megrendelésre gyártott médiatartalom korszakát éljük"

2016. április 20. 15:32, utolsó frissítés: 15:40

Mély és folyamatos hanyatlás tapasztalható a sajtószabadság globális helyzete szempontjából - elkészült a Riporterek Határok Nélkül éves jelentése.


Világszerte tovább romlott a sajtószabadság helyzete 2015-ben, állapította meg a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet éves jelentésében.

A jelentés szerint még mindig Európa áll a legjobban a sajtószabadság szempontjából 19,8 ponttal, őt követi Afrika 36,9 ponttal. Afrika most először hagyta le az amerikai régiót, ahol növekedőben van az újságírók elleni erőszak, így 37,1 ponttal a harmadik helyre került. Ázsia 43,8-as indexet kapott, így a negyedik helyet foglalja el a kontinensek rangsorában. A szervezet külön mérte a kelet-európai és közép-ázsiai helyzetet, így ez a régió 48,4 ponttal az ötödik helyre csúszott le. A legrosszabb helyzetben az észak-afrikai és a közel-keleti újságírók vannak, ezekben a régiókban történik a legtöbb erőszakos cselekmény ellenük.

„A propaganda új korszakába léptünk” – mondta Christian Deliore, a szervezet főtitkára – az új médiafogyasztási szokások és a technológia segítségével a kormányoknak egyre könnyebb eljuttatni az üzeneteket a választókhoz.


A "pokoli hármas" nem változottA rangsorolt 180 ország nagy része rosszabbul teljesített, mint az előző évben. A tavalyhoz képest a legveszélyesebb országok csoportja viszont továbbra sem változott: Szíria a 177. helyet foglalja el, közvetlenül Kína után, a „pokoli hármas” ugyanaz, mint az elmúlt három évben: Türkmenisztán (178), Észak-Korea (179) és Eritrea (180).Finnország hat éve vezeti a ranglistát

Az első három helyen három észak-európai ország szerepel: Finnország van az első helyen immár 2010 óta, Hollandia a második, míg Norvégia a harmadik. A szervezet jelentése szerint sokat javult a helyzet Tunéziában, az észak-afrikai ország jelenleg a 96. a listán, 30 helyet javítva a tavalyhoz képest. Szintén javult a helyzet Ukrajnában: északi szomszédunk, habár jelenleg sem a sajtószabadság oázisaként van elhíresülve, tavalyhoz képest 22 helyet javított, igaz, így is csak a 107. helyet foglalja el az RSF által összeállított listán.

Egyre inkább terjedni látszik az öncenzúra

Az egyik legnagyobb visszaesést idén a sajtószabadság terén Lengyelországban mérték, a jelenleg 47. helyen álló ország 29 helyet rontott a tavalyhoz képest. A konzervatív beállítottságú kormány a közmédia ellenőrzésével próbálja befolyásolni a társadalmi közfelfogást is. Szintén sokat rontott tavalyi pozícíójához képest Tadzsikisztán. A közép-ázsiai ország 34 helyet rontott és jelenleg a 150. helyen áll, köszönhetően az egyre növekvő hatalommal rendelkező autoriter rezsimnek. A Brunei-i Szultánátus szintén 34 helyet esett vissza, így jelenleg a 155. helyet foglalja el a rangsorban. Bruneiban a sharia fokozatos bevezetése és az istenkáromlással való vádak öncenzúrához vezettek. Burundi 11 helyet esett a rangsorban, jelenleg a 156. helyen áll. Az országban több újságírót is erőszakos támadások értek, mivel hangot adtak annak, hogy az elnök, Pierre Nkurunziza, az alkotmány ellenére harmadik alkalommal is indult a választásokon, és „nyert” is.

Románia tavalyhoz képest három helyet lépett előre a ranglistán, jelenleg a 49. helyet foglalja el, ezzel szemben az RSF mérései szerint Magyarország tovább rontott az amúgy sem rózsás helyzetén, újabb két helyet lépett hátra, így csak a 67. a listán. Az RSF jelentése szerint Magyarország a 2010-es kormányválság óta rengeteget rontott, 44 helyet csúszott vissza.

„Sajnálatos módon a világ vezetői egyre paranoiásabbak a jogos újságírással szemben” – fogalmazott Deloire. Egyre nagyobb az idegenkedés a plurarizmussal szemben, az autoriter és elnyomó kormányok pedig egyre inkább szigorítani akarják a médiatörvényeket. Az RSF szintén negatívumként hozta fel, hogy a magántulajdonban levő médiatermékek egyre inkább a személyes érdekeket szolgálják ki. Az RSF főtitkára szerint jelenleg egyre nagyobb teret kap a propaganda újságírás és a megrendelésre készült médiatartalom, az újságírás pedig pontosan ezzel szemben kellene felvegye a harcot. Az újságírók kellene garantálják a lakosságnak a független és megbízható hírekhez való jogát, amelyek nélkülözhetetlenek az emberiség problémáinak a megoldásában – fogalmazott Deloire.

A sajtószabadság helyzete egyre aggasztóbb Latin-Amerikában is - derült ki a jelentésből. Venezuelában és Ecuadorban az újságírókat elsősorban a hivatalos intézmények részéről éri erőszak. Hondurasban a szervezett bűnözés a legnagyobb probléma a sajtószabadság szempontjából. Brazíliában az egyre nagyobb méreteket öltő korrupció, Argentínában a médiakoncentráció az akadálya a sajtó szabadságának – áll a jelentésben.

Az RSF 2002 óta évente rangsorol országokat a sajtószabadság minősége alapján. A listát kérdőíves felméréssel gyűjtött adatok alapján állítják össze. A vizsgálatban újságíróktól, újságíró-szervezetektől, médiakutatóktól és jogászoktól kérnek adatokat egyebek között a médiára és képviselőire kifejtett nyomásgyakorlásról, valamint a média gazdasági és jogi környezetéről.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS