2020. január 22. szerdaVince, Artúr
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Politico: Orbán Viktor Európa legmeghatározóbb alakja

S.M.T 2015. december 02. 14:06, utolsó frissítés: 2015. december 04. 10:48

A Politico magazin listáján Laura Codruţa Kövesi a 21. helyen végzett.


Orbán Viktor Európa legmeghatározóbb alakja a Politico listája szerint. Laura Codruţa Kövesi a román korrupcióellenes harc vezéralakja pedig a 21. helyen végzett.

A Politico magazin európai kiadása a politico.eu idén először állította össze a legmeghatározóbb európai személyiségek listáját. A magazin az amerikai 50-es lista mintájára az európai fontos embereket gyűjtötte össze. A Politico 28-on politikusok mellett aktivisták és művészek is szerepelnek.

Az összeállítók szerint olyan európai személyiségek kerültek fel a 28-as listára, akikre érdemes odafigyelni Európában, akiknek hatásuk nemcsak az országukra nézve fontos, hanem magára az európai identitásra is.

A Politico magazin szerkesztői éppen ezért tették Orbánt az első helyre. Az indoklás szerint a magyar miniszterelnök egy kis ország első embereként nekiment a nyitott határok elvének, a szerkesztők szerint valójában az egész hidegháború utáni politikai rendnek. Orbán markáns hozzáállása a menekültválság kérdéséhez egyesek szerint ártalmas, mások szerint bátor, de azt senki nem tagadja, hogy különösen a párizsi események után egyre többen értenek vele egyet. A Politico Orbánt egy korábbi interjúban csak „konzervatív bomlasztónak nevezte.


Az európai politikusoknak ugyanakkor nehéz beismerni, hogy éppen Orbán Viktor volt az, aki betartotta az európai szabályokat, amikor nem engedte át a menekülteket csak úgy az ország területén, mint ahogy Olaszország, Franciaország és Görögország tette azelőtt.

A lista második helyezettje Margarethe Vestager, az EU versenypolitikáért felelős biztosa. A dániai szakpolitikus a magazin szerint a globális kereskedelem szabályait írja át.

Nicola Sturgeon skót politikus, Skócia első minisztere és a skót politikai ébredés kiemelkedő alakjaként került a lista harmadik helyére. Az indoklás szerint Sturgeon elszakadás párti politikájával az egész brit közéletet változtatta meg.

Albert Rivera katalóniai politikus viszont pont azzal került fel a listára, hogy az elszakadás párti katalán függetlenségiek ellenzékeként a régió Spanyolországhoz való tartozásáért küzd.

Laura Codruta Kövesi, Románia korrupcióellenes harcának ikonikus alakjaként került fel a legmeghatározóbb személyiségek listájára. A DNA vezetője a 21. helyen végzett a Politico listáján, akik úgy jellemezték Kövesit, mint akire sokan úgy tekintenek, mint a román politika és társadalom megtisztítójára.A listán a politikusok mellett énekesek is helyet kapott. Belgiumból a franciául beszélő, ruandai gyökerekkel, de flamand családnévvel rendelkező Stromae került fel a listára. Az 5. helyen végző popsztár az elmúlt két évben több mint kétmillió példányt adott el a „Racien Carree” című lemezéből, még az amerikai top 20-as listán is helyet kapott, pedig nem volt egyetlen angol nyelvű dala sem.Forrás: politico.eu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS