2019. január 22. keddVince, Artúr
-2°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A nőknek még mindig Izlandon a legjobb, Romániát az oroszok is megelőzik

K. M. K. M. 2015. november 20. 10:33, utolsó frissítés: 10:41

Románia a 77. lett. Ha ez marad a nemek közötti szakadék felszámolásának üteme, 2133-ra tűnhet el teljesen.


A 77. helyet foglalja el Románia a nemek közötti szakadékot vizsgáló World Economic Forum idei jelentésében. A rangsorolás alapjául szolgáló index alapján - ahol 1 a teljes egyenlőség és 0 a legnagyobb egyenlőtlenség - 0,693-at kapott. A november 18-án kibocsátott 2015-ös évi jelentésben 145 országban vizsgálták meg a férfiak és nők közötti egyenlőséget, négy kategória - a politikai szerepvállalás, a gazdasági lehetőségek, az oktatáshoz és az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés - tekintetében.

Románia a tavalyhoz képest öt helyet rontott, Kirgizisztán, Oroszország, Madagaszkár és Chile is megelőzi. Azonban mégis jobban állunk, mint Magyarország, amely 0,672 pontot kapott, a tavalyi 92. helyezéséhez képes a 99. helyre csúszott vissza. Az idén először vizsgált három ország közül kettő, Kamerun és Gambia Magyarország előtt, de Románia után végzett a toplistában.


Elsők és utolsók

Nem meglepetés, hogy az északi államok ismét elsők lettek, Izland, Norvégia, Finnország és Svédország vezetik a listát, azonban ezekben az országokban sem valósult meg maradéktalanul az egyenlőség: a listavezető Izland is csak 0,881 pontot ért el. Jemen 0,484 ponttal idén utolsó lett, Pakisztán (0,559), Szíria (0,568), Csád és Irán (0,580) előzi meg közvetlenül.2015-ben összesen 25 országban nem létezik a nemek közötti szakadék az oktatáshoz való hozzáférés tekintetében, tavalyhoz képest nem történt változás. Angola, Jemen, Guinea, Benin és Csád végeztek az utolsó helyeken, Benin és Csád a szakadék kevesebb mint 70%-át számolta fel.

Tavalyhoz képest a Bolívia és Nicaragua javított a helyezésén a leglátványosabban, előbbi a 65. helyről a 22. helyre lépett elő, utóbbi pedig a tavalyi 50. helyezéséről a 12. pozícióba került. Horvátország rontott a legtöbbet a helyezésén, míg tavaly a 43. volt, idén már csak az 59. helyet érte el.

40 ország (tavalyhoz képest öttel több) teljesen felszámolta az egyenlőtlenséget az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés terén, Mali, Albánia, India és Örményország teljesített a leggyengébben. Azonban egyetlen országban sem nagyobb a hátrány mint 10%. Idén tíz olyan ország szerepel a listán, ahol nincs eltérés az egészségügyi és oktatási szolgáltatásokhoz való hozzáférésben, ezek: Ausztria, a Bahamák, Brazília, Franciaország, Finnország, Guyana, Lettország, Lesotho, Nicaragua és Namíbia. Ezzel szemben egyetlen országnak sem sikerült a teljes egyenlőséget megvalósítani a gazdasági lehetőségeket és a politikai szerepvállalás tekintetében.


Alkategóriák

A rangsorolási indexet illetően Románia nagyjából ugyanazon a szinten áll, a tavalyi 0,694-hez képest 1 ezreléket rontott. A négy fő vizsgált területre lebontva árnyaltabb képet kapunk, például Románia nagyon rosszul teljesít a nők politikai szerepvállalása és politikai megnyilvánulási lehetőségei tekintetében: a 113 helyen állunk 0,090-es pontszámmal. Kormányzati feladatokat csak 14%-ban látnak el nők.

Magyarország egyenesen gyászosan teljesített. 0,035 ponttal a 139. helyezett lett ebben a kategóriában, tavalyhoz képest hat helyet veszített és ez többnyire a politikai életben szereplő nők alacsony számának tudható be: az Országgyűlésnek alig 10%-át teszik ki a női képviselők, és világviszonylatban egyike azoknak az országoknak, amelyek egyetlen női miniszterrel sem rendelkeznek.

A nők helyzete Romániában
Create your own infographics


Az egészségügyi hozzáférést illetően a 42. lett (0,979) Románia, akárcsak Magyarország. A gazdasági életben való részvétel tekintetében Románia az 50.(0,708). A jelentés készítői azt is mérték, hogy a munkavállalási korban levő nőknek és a férfiaknak hány százaléka aktív a munkapiacon: a nők 57%-a dolgozik vagy munkát keres, ez az arány a férfiak esetében 73%-os. A felső vezetők mintegy egyharmada (32%-a) nő. Az oktatás terén a 64. helyen végeztünk (0,994), de a felsőfokú végzettségűek körében a nők 62%-kal felülreprezentáltak.

A politikai szerepvállalás tekintetében élen járó országok is messze állnak még a szakadék felszámolásától: Izland lett az első, azonban politikai szerepvállalási indexe mindössze 0,719 lett, a második helyezett Finnországé már csak 0,607.

A jelentés készítői szerint ha nem változik a nemek közötti szakadék felszámolásának üteme, akkor leghamarabb 2133-a sikerül megvalósítani a nők és férfiak közötti egyenlőséget.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS