2020. január 30. csütörtökMartina, Gerda
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jemenből indulhat a következő menekülthullám Európa felé

S.I. 2015. szeptember 24. 13:40, utolsó frissítés: 2015. szeptember 28. 12:40

A 24 milliós lakosság nagy része útra kelhet a háború, vízhiány, éhínség, elsivatagosodás, éghajlatváltozás miatt tropára ment országból.


Megszokott látvánnyá vált, hogy az utóbbi hetekben közel-keleti, főleg szíriai és kurd menekültek tömege érkezik az Európai Unióba, hogy főleg Németországban keressenek menedéket az Iszlám Állam pusztításai elől.

Miközben mindenki ezzel a problémával van elfoglalva, egy újabb nagy menekülthullám van kibontakozóban, és minden jel arra mutat, hogy Európát sem fogja érintetlenül hagyni. Minél inkább a végéhez közelít a polgárháborúnak indult, majd az Öböl-menti monarchiák beavatkozásával nemzetközivé szélesedő heves jemeni háború, annál pusztítóbb lesz, így jelentősen megnő annak az esélye, hogy a háború előtti Szíria lakosságánál nagyobb, 24 milliós lakosság útra keljen biztonságosabb országok felé – írja a The Nation.

A háború miatti súlyos élelmezési válság mintegy hatmillió jemenit érint, és ha súlyosbodik a konfliktus, az könnyen éhínséghez vezethet. A piacokon ráadásul súlyos élelmiszerhiány alakult ki, a közvetlen veszély pedig mintegy 13 millió embert fenyeget. Az ENSZ és a Nemzetközi Vöröskereszt augusztusban ismét arra figyelmeztetett, hogy Jemenben az elhúzódó háború humanitárius katasztrófával fenyeget. Hilal Elver, az ENSZ élelmezésügyi raportőre szerint az országban 12,9 millió ember nem jut hozzá az alapvető élelmiszerekhez sem, és 850 000 gyerek szenved a rossz táplálkozás következményeitől.

Augusztusra a lakóhelyüket elhagyni kényszerülők száma eléri a másfél milliót, ami a lakosság hat százalékát teszi ki. Ha ezt az arányt az amerikai lakosságra vetítjük, az több mint 19 millió emberrel, Florida vagy New York lakosságával lenne egyenlő – olvasható a lapban. A háború azokat is súlyosan érinti, akik amúgy nincsenek otthonaik elhagyására kényszerülve.

Jemen környezeti adottságai nem kedveznek az élelmiszer-termesztésnek, a januári huti puccs előtt az ország élelmiszer-ellátásának kilenctized része importból származott, azonban a konfliktus kiszélesedése súlyosan érintette az élelmiszerimportot. Ennek következtében már hatmillió jemeni szenved közvetlenül az élelmiszerhiánytól, és minden jövőbeni probléma az éhezés szélére sodorhatja az embertömegeket. A lakosság hatvan százalékát érinti valamilyen formában az élelmiszer-biztonság hiánya, ugyanakkor a jemenieknek csak fele jut ivóvízhez.


Mivel az ország kórházait tömegesen bezárták, az orvosok és az ápolók elmenekültek, így milliók maradtak egészségügyi ellátás nélkül. Tavasszal már 25 ezren menekültek külföldre, majd az Öböl Menti Együttműködés Tanácsa (GCC) bombázásai és a huti gránátok miatt a nyáron további százezer ember hagyta el az országot. Hetente ezrek kelnek át teherhajókon a Vörös-tengeren, úti céljuk Afrika szarva, Dzsibuti és Szomália, ahonnan észak felé mennek, például Egyiptomba. A menekülők szándékait egy dolog korlátozhatja, a pénz szagát megérző, jemeni partokon üzérkedő embercsempészek által szabott magas árak – írja a lap.

A líbiai káosz miatt az észak-afrikai ország kedvelt célpontja lett az Európába eljutni kívánó afrikai és ázsiai menekülteknek, és ezt a folyosót vehetik igénybe a Földközi-tenger partjára egyre nagyobb számban érkező jemeni menekültek is, akik megtalálják a módját, hogy a biztonságos élet reményében Európa felé vegyék az irányt. Amennyiben a szaúdi vezetésű koalíciónak nem sikerül elfoglalni az ország fővárosát Sana’át, úgy a zaidi síita vallási irányzat hívei, a lakosság egyharmada menekülni fog.

A háború, valamint a vízhiány, az elsivatagosodás, az éghajlatváltozás és a terrorizmusveszély miatt Jemen mögött nehéz év áll. A nemzetközi és humanitárius segítség javarészt üres ígérgetésnek hat, a humanitárius folyosók megnyitását lehetővé tévő tűzszüneti megállapodásokat szinte azonnal megszegik a szembenálló felek. Mivel Jemen sokkal távolabb esik Európától, mint Szíria, tragédiája jóval kevesebb sajtófigyelmet kap, de az ottani háború talán még bomlasztóbb lehet. A szárazföldi csapatok bevetése megváltoztatta a háború karakterét, mivel a szaúdiak által vezetett koalíció addig légicsapásokkal avatkozott bele a polgárháborúba.

Elemzők ráadásul attól tartanak, hogy az arab-félszigeti al-Kaida csoport (AQAP) hasznot húz a jemeni politikai és biztonsági helyzet romlásából, kiterjeszti jelenlétét és növeli terrortámadásai számát és nagyságát a térségben – figyelmeztet a The Nation.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS