2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Brenzovics: aggódnak a kárpátaljai családok a mozgósítás miatt

F.J. 2015. január 19. 16:42, utolsó frissítés: 16:50

Kedden indul a részleges mozgósítás, a kárpátaljai magyar katonákat is Kelet-Ukrajnába vezénylik majd.


„A kárpátaljai lakosság körében elsősorban az aggodalom érezhető a részleges mozgósítás miatt. A jogi helyzet azonban lényegében nem változott – annak ellenére, hogy kiszélesítették a behívható korosztály alsó és felső határát 20 és 60 évesek közöttire -, Ukrajnában nincs hadiállapot és nincs általános sorozás” – mondta el a Transindexnek Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, ukrajnai parlamenti képviselő.

A napokban intenzíven tárgyalta a sajtó a kárpátaljai lakosság körében aggodalmakat keltő negyedik ukrajnai részleges mozgósítás hírét, amelynek keretében háromezer kárpátaljainak kell bevonulnia a hadseregbe.

Brenzovics LászlóBrenzovics László

Brenzovics elmondta, hogy január 20-tól kezdődően általában olyanokat fognak behívni, akik már rendelkeznek katonai képzettséggel, tehát szolgáltak már a hadseregben, mint katonák vagy katonatisztek. „Ebbe a kategóriába kerülnek a hivatalos katonák is. A kárpátaljai családok azért aggódnak, mert itt mindenki békére vágyik és a családok jelentős része igencsak fél attól, hogy a tagjaik a frontra kerülnek, és életveszélynek lesznek kitéve. Az is nyilvánvaló, hogy a konfliktusos térségbe való szolgálatra hívják be őket, és Kelet-Ukrajnába lesznek vezényelve a behívás és a kiképzés után” – mondta.

Ukrajnában 50 000 személyt hívnak be katonai szolgálatra


Ukrajnába január 20-tól részleges mozgósítási parancs lesz érvényben. Erre a parancsot Petro Porosenko ukrán államfő azután írta alá, hogy tíz civil életét oltotta ki egy ellenőrző pontnál egy autóbuszba becsapódott tüzérségi lövedék a kelet-ukrajnai Donyecktől délre fekvő Volnovaha település közelében. A támadásban 18-an megsebesültek.

Eszerint Ukrajnából 50 000 személyt hívnak be katonai szolgálatra, ebből 3000 személyt Kárpátaljáról fognak behívni. Ez lesz a negyedik mozgósítási hullám azután, hogy a kijevi Majdan-téren indult EU-párti tüntetések EU-párti erőknek juttatták a hatalmat Ukrajnában, amire válaszul Kelet-Ukrajna leginkább oroszok lakta régióiban nyílt felkelés kezdődött erős orosz támogatással, valamint Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím-félszigetet.

A Majdanon elesettek és a kelet-ukrajnai harcok áldozatainak képei Beregszászon októberA Majdanon elesettek és a kelet-ukrajnai harcok áldozatainak képei Beregszászon október

Annak ellenére, hogy a fegyveres felkelés számos áldozatot követelt idáig mindkét oldalon, hivatalosan Ukrajna nem áll hadban más országgal, csupán nem állami entitások felkelésével szembesül a saját területén.

Az ukrán hadkiegészítő parancsnokság közlése szerint a múlt évben Kárpátaljáról 49 katona (köztük két beregszászi magyar), négy határőr és az Ajdar nevű zászlóaljban szolgáló két önkéntes vesztette életét a kelet-ukrajnai harcokban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS