2020. április 1. szerdaHugó
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Földet gázért: titkos megállapodáson dolgozik Merkel és Putyin?

2014. július 31. 15:13, utolsó frissítés: 15:24

A maláj gép lelövése lassította ugyan a tárgyalásokat, azonban a felek nem álltak fel az asztaltól. A Krím annexiójának elismerésétől függ minden.


Németország és Oroszország titokban arról tárgyal, hogy miképpen lehetne békés megoldást találni az ukrán válságra – írja a The Independent.

A tárgyalás legfelsőbb szinten, Angela Merkel és Vlagyimir Putyin között folyik, és alapvetően arról szól, hogy a nemzetközi közösség elismeri a Krím félsziget annexióját, cserébe viszont Oroszország meg kell vonja a támogatását a Kelet-Ukrajnában harcoló szakadároktól, és egy sor gazdasági kedvezményt kell adjon Ukrajnának.

A tárgyalásoknak két fő célja van: egyrészt stabilizálni szeretnék Ukrajna határait, másrészt pedig pénzügyi segítséget terveznek nyújtani a súlyos gazdasági nehézségekkel küzdő országnak, többek között


biztosítva annak hosszú távú gázellátását.Azonban egy gond van: ha az oroszok el is fogadják Merkel ajánlatát, a nemzetközi közösség egyes tagjai nem biztos, hogy készek elismerni azt, hogy a Krím félsziget orosz fennhatóság alá került.A titkos tárgyalások részleteit ismerő források szerint a stabilizációs terv első részeként Oroszországnak meg kell vonnia a pénzügyi és katonai támogatást az Ukrajna keleti megyéiben harcoló, különféle szakadár csoportoktól.

Az ukrán kormány a maga részéről viszont rá kellene bólintson arra, hogy a régiónak valamilyen különleges státusza lesz. Mi több, Kijevnek meg kell ígérnie, hogy országa


nem kéri felvételét a NATO-ba.

Putyin ugyanakkor nem blokkolja vagy zavarja Ukrajna kereskedelmi kapcsolatait az Európai Unióval.

A megállapodás fontos része, hogy Ukrajna egy hosszú távú megállapodást köthet az orosz Gazprommal, amelyben a gáz árát is rögzítik. Jelenleg Ukrajnának nincsen ilyen jellegű szerződése, a gáztartalékai még a tél beköszönte előtt elfogynak, ez pedig gazdasági és társadalmi összeomlással lenne egyenértékű.
Ezen felül, Oroszországnak egy pénzügyi csomaggal kellene kárpótolnia Ukrajnát a Szevasztopolban állomásozó orosz flotta bérleti díjának az elmaradásáért.

A The Independent úgy tudja, a tárgyalásokat a maláj utasszállító lelövése lassította, azonban nem szakadtak meg, és a katasztrófa okainak feltárása után újrakezdődhetnek.

A lap megkereste a brit külügyminisztérium szóvivőjét, aki nem tud a tárgyalásokról. Elmondta, nagyon valószínűtlennek tartja, hogy akár Nagy-Britannia, akár az Egyesült Államok elismerné a Krím félsziget Oroszországhoz való csatolását.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS