2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Porosenko utasított a harcok beszüntetésére a katasztrófa 40 kilométeres körzetében

2014. július 17. 22:30, utolsó frissítés: 2014. július 22. 11:31

A katasztrófa helyszínét jelenleg sem őrzik, a fekete dobozokat elvitték, és a helyszínre érkező szakértőket puskalövésekkel tartják távol.


Porosenko utasított a harcok beszüntetésére a katasztrófa 40 kilométeres körzetében

16:07 Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn utasította a fegyveres erőket, hogy szüntessék be az oroszbarát szakadárok ellen folytatott harci cselekményeket a malajziai utasszállító gép kelet-ukrajnai lezuhanásának helyszínén, negyven kilométeres sugarú körben.

Az ukrán államfő az intézkedést akkor jelentette be, amikor látogatást tett Malajzia kijevi nagykövetségén. Az elnök felkereste Hollandia kijevi nagykövetségét is.

Porosenko a harcok beszüntetésének bejelentése után a szakadár fegyveresekre célozva hangsúlyozta: „a terroristák és az őket támogatók ezek után semmivel sem igazolhatják azt, ha akár egy órára is feltartóztatják a vizsgálatot végzőket, nem húzhatják tovább azt időt, haladéktalanul át kell adniuk a holttesteket az áldozatok hazáját képviselőknek, hogy hazaszállíthassák a halottakat”.


Szavai szerint a szeparatisták három bűncselekményt követtek el: terrortámadást a gépet eltaláló rakéta kilövésével, kegyeletsértést azzal, ahogy a holttestekkel bánnak, valamint bizonyítékok eltűntetését.

Az államfő rendelkezett továbbá arról, hogy kapjanak meghívást orosz szakértők is a katasztrófa körülményeinek kivizsgálásában való részvételre. Ezt a vizsgálat minél átláthatóbbá tételével indokolta. (mti)


Terrorszervezetté minősítenék a szakadárokat

16:05 A holland nagykövetségen tett látogatásakor Porosenko megismételte, hogy Kijev terrorszervezetekké kívánja nyilváníttatni a nemzetközi közösség által a donyecki és a luhanszki szeparatisták úgynevezett „népköztársaságait”. Hozzátette, hogy ezt Kijev fel fogja vetni az európai uniós külügyminiszterek soron következő ülésén. (mti)


Ellopták a diplomáciai postát

16:03 Közben Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a szakadárok oldalán harcoló „orosz zsoldosok” ellopták a malajziai gépen szállított diplomáciai postát. A szeparatisták ezen kívül eltulajdonítják a halottak személyes iratait. (mti)


Ukrajna kész átadni Hollandiának a koordináló szerepet a vizsgálatban

16:01 Ukrajna hajlandó átadni Hollandiának a koordináló szerepet a malajziai utasszállító repülőgéppel történtek kivizsgálásában, továbbá kész közreműködni a holttestek Amszterdamba szállításában – jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő hétfőn Kijevben tartott sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta, a koordináló szerep átadását az indokolja, hogy holland volt az áldozatok többsége. Hozzátette: a legfrissebb adatok szerint már 272 holttestet találtak meg. Elszállításukra két vasúti szerelvényt küldtek a kelet-ukrajnai Torezbe.

Ukrán sajtójelentések szerint Jacenyuk az igazságügyi orvosszakértői vizsgálattal kapcsolatban kifejtette, hogy Amszterdamban korszerű laboratórium van a vizsgálatok elvégzésére, az ukrán kormány pedig kész a holttesteket oda eljuttatni. Hozzátette, hogy a szakadárok egyelőre nem engedik a holttestek elszállítását.

Az ukrán kormány és az oroszbarát szeparatisták vasárnap előzetes megállapodásra jutottak arról, hogy az ukrán hatóságok elszállíthatják a helyszínről a múlt csütörtökön Kelet-Ukrajnában szakadárok ellenőrizte területen lezuhant – feltehetően lelőtt – maláj utasszállító áldozatainak holttesteit.

Andrij Purgin, a szakadár „donyecki népköztársaság” első miniszterelnök-helyettese hétfőn közölte: készek a halottakat a kelet-ukrajnai Harkivba szállítani. Ennek előfeltétele, hogy a katasztrófa helyszínére megérkezzenek a nemzetközi szakértők, továbbá Hollandia, Malajzia és a vöröskereszt képviselői. Egyelőre a holttestek a hűtővagonokban maradnak Torez vasútállomásán – mondta. A tervek szerint a szerelvény késő este indul Harkivba, ahol majd elvégzik a genetikai vizsgálatokat.
Megérkeztek az EBESZ szakértői

Hétfőn már megérkeztek Torez településre Hollandia szakértői, akik az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek jelenlétében megtekintették a holttesteket. Peter van Vilet, a holland törvényszakértői csoport vezetője rendben lévőnek találta a holttestek tárolásának körülményeit. Kijelentette: ígéretet kaptak arra, hogy a halottakkal teli szerelvény hétfőn útnak indul. „Csak szeretném, hogy a vonat menjen el egy olyan helyre, ahol elvégezhetjük a munkánkat. Ez mindenki, különösen az áldozatok hozzátartozóinak érdeke” – mondta.

Megérkezett Kijevbe hétfőn a német légi balesetvizsgáló szervezet (BFU) két szakértője is. Ők hamarosan tovább utaznak Kelet-Ukrajnába, ahova a nap folyamán várják a malajziai, 12 főből álló szakértői csoport megérkezését is. (mti)
Orosz lapok a tragédia következményeiről

15:56 A Nyezaviszimaja Gazeta orosz napilap hétfőn arról írt, hogy bár egyelőre nem tudni, ki a felelős a malajziai utasszállító repülőgép katasztrófájáért, a Nyugat sietősen Oroszországot vádolta meg.

A történteket ugyanakkor csak egy független vizsgálat derítheti ki, amelyet a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) égisze alatt végeznek el – vélekedett a lap.

A Nyezaviszimija Gazeta által megkérdezett nyugati szakértők szerint a Malaysia Airlines járatának katasztrófája alapvetően megváltoztatja a több hónapja tartó ukrajnai konfliktus jellegét, immáron nem belső ukrán válságról, hanem valódi háborúról van szó a kijevi hatóságok és az Oroszország által támogatott erők között.

Az Ukrajnában lezuhant malajziai Boeing 777-es körüli helyzet a világpolitika kulcsfontosságú tényezőjévé válik – állította a Kommerszant című napilap. Nemcsak az függ a vizsgálat lefolytatásától, hogy megtalálják a felelősöket, hanem az orosz-nyugati kapcsolatok jövője is. Éppen ezért az Oroszország érdeke, hogy a tragédiát független vizsgálat tárja fel, amelynek eredményeit az egész világon elfogadják – véli az újság.

Az ügy azonban nem zárul le az ICAO-vizsgálattal sem – hangsúlyozta a lap által megszólaltatott Szergej Oznobiscsev, az orosz Stratégiai Értékelések Intézetének igazgatója. Szerinte nyilvánvaló, hogy annak eredményét az egyik vagy a másik fél vitatni fogja. Emellett az Oroszországra nehezedő nyomás bármelyik esetben tovább fokozódik.

A Vedomosztyi szerint a malajziai utasszállító katasztrófáját követően az orosz-ukrán szembenállás elveszítette helyi jellegét és a nemzetközi politika tényezőjévé vált. Eddig a szárazföldi Európa vezetői sokkal visszafogottabban léptek fel, mint az amerikaiak vagy a britek. A tragédia azonban kikényszeríti, hogy az európaiak sokkal nyíltabbak legyenek.

A lap szerint Oroszországnak meg kell kezdenie a bizalom helyreállítását az európai kapcsolatokban. Az egész világ figyelme ugyanis a katasztrófa vizsgálatára összpontosul, amely valójában még el sem kezdődött.

„Oroszországtól sok minden függ (a vizsgálat lefolytatásában). Lassítását, a baleset helyszínére történő eljutás akadályozását, a világ úgy értelmezi majd, hogy (az oroszok) valamit el akarnak titkolni” – vonta le következtetését a Vedomosztyi. (mti)


Sosem lesz többet MH17-es járata a maláj légitársaságnak

14:00 A Malaysia Airlines MH17-es, Amszterdam és Kuala Lumpur között közlekedő járata a csütörtöki tragédia miatt új kódszámot kap az áldozatokra és családjaikra való tekintettel.

A lelőtt maláj gép áldozataira és a tragédiában érintett családokra való tekintettel a Malaysia Airlines nyugdíjba küldi Amszterdam és Kuala Lumpur közötti járatának járatszámát, az MH17-est. Ezt a kódot soha többet nem fogja használni a légitársaság – közölték honlapjukon. (hvg)


13:57 Már 272 utas holttestét sikerült megtalálni. A repülőn összesen 295-ön utaztak.


Erős a szag, nem hűtötték a holttesteket

13:55 Nem hűtötték a csütörtökön lelőtt maláj gép áldozatainak holttestét – tapasztalták a helyszínen vizsgálatokat végző holland szakértők. A testeket vonatok vagonjaiban tárolták idáig, nem messze a katasztrófa helyszínétől. (hvg via focus online)


A holttestekkel próbálnak zsarolni az oroszbarát lázadók

12:49 A nemzetközi szakértők csak akkor juthatnak a katasztrófa helyszínére, ha Kijev rábólint egy tűzszünetre – jelentette ki Andre Purkin, a donyecki népi köztársaság önhatalmúlag megválasztott vezetője.

Úgy tűnik, a lázadók az áldozatok maradványait alkualapként próbálják használni. A hűtővagonokba pakolt holttestek egyelőre Torez vasútállomáson vesztegelnek, úticéljuk ismeretlen – írja a BBC.

A katasztrófa helyszínét jelenleg sem őrzik, a fekete dobozokat a lázadók elvitték, és a helyszínre érkező szakértőket puskalövésekkel tartják távol. (new republic)


Egy áldozat csomagjaiban kutatott a SkyNews riportere

12:40 A hírtelevízió nyilvánosan elnézést kért amiatt, hogy egy riportere élő közvetítés közben benyúlt az egyik áldozat csomagjába. (hotnews.ro)


12:12 Teljes fejetlenség uralkodik a katasztrófa helyszínén, állítja a BBC riportja. Az önkéntesként dolgozó bányászoknak, úgy tűnik, senki nem adott világos utasítást arra vonatkozóan, hogy mit csináljanak az utasok megtalált irataival, a megszólaltatott bányász egyszerűen odaadja azokat a BBC riporterének.


Ukrajna lesz a téma holnap Brüsszelben

12:05 Az ukrajnai válságról egyeztetnek kedden Brüsszelben az EU-országok külügyminiszterei, akiknek azzal kell szembe nézniük, hogy a maláj légitársaság utasszállító gépének csütörtöki kelet-ukrajnai feltételezett lelövése teljesen új megvilágításba helyezte az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket.

Brüsszeli diplomaták szerint a tragikus esemény – a konkrét felelősség egyértelmű megállapításának a hiányában is – azonnal azzal a közvetlen következménnyel járt, hogy azok az uniós országok, amelyek eddig is az erőteljesebb oroszellenes szankciók hívei voltak, most még határozottabban követelik a Moszkvával szembeni keményebb korlátozó intézkedéseket, és e követelésük mind több uniós fővárosban találkozik egyetértéssel.

Az uniós külügyminiszterek Ukrajnával kapcsolatos várható közös következtetéseit nyilvánvalóan erősen befolyásolják nem csupán a tanácskozást megelőző napok, hanem a megelőző órák eseményei is. A lezuhant gép roncsai jórészt a lázadók által ellenőrzött területen szóródtak szét, és ez a körülmény nagyban hátráltatja a nemzetközi vizsgálat lefolytatását.

Tisztázásra szorul a gép fekete dobozának a sorsa, az abból nyerhető adatok kérdése, illetve megoldandó a holttesteknek a kegyeleti szempontokkal összhangban álló elszállítása. A gép lezuhanása nyomán keletkezett politikai hullámverés – tekintettel arra, hogy itt már több száz olyan ember haláláról van szó, akik semmilyen módon nem voltak érintettjei az ukrajnai konfliktusnak – az ENSZ Biztonsági Tanácsáig is elért. (mti)


Oroszország újabb nehézfegyvereket küldött a felkelőknek

12:04 Nyugati vezetők a hét végén arra szólították fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy vesse latba minden befolyását, segítse elő a tárgyszerű és feltáró jellegű vizsgálódást. Eközben azonban arról érkeztek jelentések, hogy orosz részről további nehézfegyvereket juttattak az ukrajnai felkelőknek.

Az uniós külügyminiszterek – azon túl, hogy megvitatják, milyen mértékben kell tovább lépni az Oroszország elleni szankciók terén – az előzetes napirend szerint dönteni fognak arról is, hogy az EU tanácsadó, továbbképző missziót indít Ukrajnában a nem katonai jellegű biztonsági szervek reformjának előmozdítása érdekében. (mti)


Putyin felszólította a lázadókat

12:00 Az orosz elnök felszólította az ukrán kormányt és a keleti lázadókat, hogy teremtsék meg a feltételeket a maláj utasszállító repülőgép katasztrófájának teljes kivizsgálásához. Orosz hírügynökségek idézték hétfőre virradóra Putyin felhívását, amelyben a politikus emlékeztetett arra, hogy számtalanszor szólította fel a szakadárokat és Kijevet a vérontás befejezésére.

„Bizonyossággal kijelenthető, hogy amennyiben június 28-án nem újultak volna fel a harcok Ukrajna keleti részén, ez a tragédia biztosan nem történt volna meg” – állította Putyin, és hozzátette, hogy ettől függetlenül ezt a tragédiát senki se használhatja fel politikai célokra.

„Mindent meg kell tenni a nemzetközi szakértők munkájának biztonsága érdekében a katasztrófa helyszínén” – közölte.

Az államfő felhívta a figyelmet arra, hogy már a helyszínen vizsgálódnak a Donyec-medence, Donyeck város, az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának és Malajziának a szakértői, de ez nem elegendő: a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet égisze alatt egy „teljes értékű” nemzetközi szakértői csoportnak kell vizsgálatot folytatnia.

„Mindent meg kell tenni a csoport teljes biztonsága érdekében, munkájához szavatolni kell a humanitárius folyosók létrehozását” – közölte Putyin, és azt ígérte: mindent megtesznek, hogy a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktust diplomáciai eszközökkel rendezhessék. (mti)
11:52 Felkavaró fotókat közölt a Time a katasztrófa helyszínéről. Jerome Sessini képeit itt lehet megtekinteni.

Lelőtt maláj gép: 251 holttestet találtak meg eddig

11:44 Már 251 holttestet és 66 testrészt találtak meg a mentőalakulatok a kelet-ukrajnai Donyeck megyében, a malajziai repülőgép lezuhanásának helyszínén – közölte hétfőn az ukrán katasztrófavédelem.

A holttesteket, úgy tudni, hűtővagonokban helyezték el a Donyeck megyei Torez vasútállomásán. Ez a terület is a szakadárok kezén van most.

A Reuters hírügynökség úgy értesült: a felkelők akadályozzák, hogy a szerelvény elhagyja a települést.

A kutatás területe körülbelül 120 négyzetkilométerre terjed ki. A keresés fegyveres felkelők jelenlétében zajlik, akik zavarják a munkát – állította az ukrán katasztrófavédelem.

Vasárnapig 219 holttestet találtak meg a katasztrófa térségében. A kijevi hatóságok 810 embert vontak be a keresésbe, közte a katasztrófavédelem 335 emberét. (mti)

július 21., 8:00 Újabb nehézfegyvereket adott Oroszország a kelet-ukrajnai szakadároknak Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatója szerint.

A tisztségviselő állítása szerint egy nap alatt három Grad rakéta-sorozatvetőt, négy harckocsit, hét páncélozott harcjárművet és több Ural tehergépkocsit, valamint lőszereket "dobott át" Oroszország a határon a kelet-ukrajnai Luhanszk megyébe.

Liszenko kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a hét végén a "terrorellenes erők" 8 tagja vesztette életét a harcokban, 50-en sérültek meg. Egy nap alatt több mint 25 szeparatista támadás érte az ukrán fegyveres erőket.

A szóvivő szavai szerint Oroszország újabb csapatokat csoportosít át az ukrán határhoz. Tüzérségi egységek állomásoznak a határ közelében, valamint több mint harminc harckocsit észleltek közeledni az ukrán határ felé a brjanszki területen, illetve jelentős számú páncélozott járművet Rosztov környékéről.

Liszenko elismerte, hogy a katasztrófát szenvedett malajziai utasszállító roncsai között megtalált holttestek zöméről az RNBO nem tudja, hol van. Emlékeztetett arra, hogy 38 áldozat maradványait a szeparatisták szombaton egy ellenőrzésük alatt álló donyecki halottasházba szállították. Hozzátette, hogy a többi hollétéről nincs információja. Mostanáig a mentést végzők a 298 halálos áldozat közül 196 holttestét találták meg. Egyes hírek alapján nem kizárt, hogy a többi felkutatott holttestet is megszerezték a szeparatisták.

Korábban a szakadárok állítólag beleegyeztek abba, hogy az ukrán hatóságok elszállítsák a holttesteket a tragédia helyszínéről. A katasztrófát vizsgáló állami bizottsággal együttműködő válságközpont vezetője elmondta, hogy Harkiv megyében egy üzemben készítettek elő "speciális helységet" a holttestek fogadására. Az üzem pontos hollétét biztonsági okokból nem hozta nyilvánosságra.

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vasárnap közzétett egy lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyen állítólag egy szeparatista parancsnok és a helyi katasztrófavédelem szakadárokkal szimpatizáló tagjainak egyike között zajlott le. A szakadár parancsnok arra kéri beszélgetőpartnerét, hogy a lezuhant malajziai repülőgép adatrögzítőit nekik juttassák el.

Közben Luhanszk repülőterét napok óta tartják körbezárva a szakadárok. A légi kikötő területén rekedt katonáktól származó információk szerint sorozatos tüzérségi támadások érik őket. Közülük már négyen életüket vesztették, és legalább 15 sebesültjük van.

Az amerikai külügyminiszter szerint "világos", hogy Oroszországból érkezett az a rakétarendszer, amellyel Kelet-Ukrajna fölött csütörtökön lelőtték a malajziai utasszállító repülőgépet.

John Kerry erről a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában beszélt vasárnap. Bejelentette, hogy az Egyesült Államok műholdas eszközökkel észlelte a légvédelmi rakéta indítását és követte a röppályáját is.

"Bizonyossággal tudjuk, hogy az utóbbi hónapban fegyverek áramlottak be Ukrajnába Oroszországból, köztük egy 150 járműből álló konvoj, amelyben személyszállító járművek, rakétavetők és tüzérség volt" - mondta.

"Lehallgattak olyan beszélgetéseket is, amelyekben a maláj gép lelövéséhez használt, nyugati kódnevén SA-11 típusú rakétarendszer leszállításáról volt szó a szeparatistáknak" - közölte Kerry.

"Az elmúlt hónapban a szeparatisták tucatnyi repülőgépet lőttek le, és csütörtökön eldicsekedtek azzal, hogy egy újabbat is sikerült, de csak utána jöttek rá, hogy egy utasszállítóról volt szó" - mondta.

"A lázadók oroszországi kiképzésen tanulták meg a föld-levegő rakéták kezelését. Tudjuk hogy vannak ilyen rendszereik és tudjuk, hogy az ukrán kormányerőknek nem volt ilyenjük a térségben" - jelentette ki.

"Ez nagyon, nagyon kritikus pillanat, Oroszországnak nyilvánosan színt kell vallania és csatlakoznia kell azokhoz az erőfeszítésekhez, amelyek biztosítják, hogy mindenre kiterjedjen a katasztrófa kivizsgálása" - figyelmeztetett John Kerry.

"Reméljük, ez ébresztő egyes európai országoknak, amelyek eddig vonakodtak lépni" - mondta az Oroszország elleni szankciók fokozására utalva az amerikai külügyminiszter.

A brit miniszterelnök szerint ha bebizonyosodik, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok felelősek a 283 utast szállító maláj repülőgép katasztrófájáért, akkor Oroszország a hibás, mert destabilizálta Ukrajnát.

David Cameron a The Sunday Times című vasárnapi lapban azt írta: ha valóban az oroszbarát szeparatisták a bűnösök, "tudnunk kell, hogy az mit jelent: (a tragédia) közvetlen következménye annak, hogy Oroszország destabilizált egy szuverén országot, megsértette területi integritását, orgyilkos milíciákat támogat, képez ki és fegyverez fel".

A brit kormányfő bírálta az Európai Unió többi tagországát, amiért lassan cselekszenek Moszkvával szemben. "Túl sok európai ország túl hosszú ideig vonakodott szembenézni annak jelentőségével, ami Kelet-Ukrajnában zajlik" - fogalmazott.

Franciaország, Németország és Nagy-Britannia vezetői közösen megpróbálnak nyomást gyakorolni Vlagyimir Putyin orosz elnökre annak érdekében, hogy a kelet-ukrajnai szeparatisták biztosítsanak "teljes és szabad hozzáférést" a helyszínhez a mentőszolgálatok és a vizsgálatot végző szakemberek számára - közölte vasárnap Francois Hollande francia államfő hivatala.

"Ha Oroszország nem teszi meg azonnal a szükséges lépéseket, akkor az Európai Unió fog cselekedni a Külügyminiszterek Tanácsának keddi ülésén" - fogalmaztak a Hollande, valamint Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit miniszterelnök telefonos egyeztetését követően kiadott párizsi közleményben. (mti)július 20. 10:02 Vlagyimir Putyin orosz elnöknek ez az utolsó esélye, hogy megmutassa, komolyan segíteni akarja a csütörtöki kelet-ukrajnai repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt áldozatok holttesteinek visszaszolgáltatását - mondta szombaton a holland miniszterelnök.

"Ez az utolsó esélye arra, hogy megmutassa, tényleg segíteni akar" - jegyezte meg Mark Rutte néhány perccel azután, hogy "rendkívül intenzív" telefonbeszélgetést folytatott az orosz államfővel. A holland kormányfő megjegyezte, hogy Németország, Nagy-Britannia és Ausztrália vezetői szintén osztják a véleményét.

"Sokkoltak azok a képek, amelyek a tragédia helyszínén tapasztalható végtelen tiszteletlenségről árulkodtak" - mondta Rutte, azokra az állításokra utalva, amelyek szerint a szerencsétlenül járt Malaysia Airlines repülőgép utasainak oszladozó holttestei borítják be a katasztrófa környékén lévő búzamezőket, az oroszbarát szakadárok pedig átkutatják az áldozatok személyes holmiját, és egyik helyről a másikra szállítják az élettelen testeket. (mti via hvg.hu)

20:35 Ukrajna nemzetközi jogi kereseteket készít elő annak érdekében, hogy nyilvánítsák világszerte terrorszervezetekké a donyecki és a luhanszki szakadárok úgynevezett "népköztársaságait" - közölte Petro Porosenko ukrán elnök szombaton, amikor Kijevben fogadta Frans Timmermans holland külügyminisztert.

Timmermans azt hangsúlyozta, hogy elsődleges fontosságúnak tartja az elhunytak hazaszállítását. "A családok várják, hogy eltemethessék áldozatul esett hozzátartozóikat" - jegyezte meg.

"Sokkoltak bennünket azok a hírek, amelyek szerint a holttesteket állítólag egyik helyről a másikra szállítják" - jelentette ki, hozzátéve: a hollandokat feldühítette az, amit erről hallottak.

"Amint kezünkben lesznek a bizonyítékok, nem állunk meg addig, amíg a bűnösök bíróság elé nem állnak. Nemcsak azoknak kell felelniük a törvény előtt, akik a rakétát kilőtték, hanem azoknak is, akik ezt lehetővé tették. A nemzetközi közösségnek egyesülnie kell ennek elérése érdekében " - hangsúlyozta a miniszter.

Timmermans kijelentette, hogy a malajziai utasszállító gép katasztrófája "kinyitotta Európa szemét arra, ami Ukrajnában folyik".

Hollandia mostantól aktívan közreműködik abban, hogy az Európai Unió határozottabb lépéseket tegyen - ígérte a külügyminiszter.

A maláj légitársaság csütörtökön Kelet-Ukrajnában lezuhant Boeing 777-es gépén 298 ember volt, köztük 192 holland.

Az ukrán kormány szombaton kiadott közleményében azt állította, hogy a területet ellenőrzésük alatt tartó szeparatisták 38 holttestet a katasztrófa helyszínéről egy donyecki halottasházba szállítottak. Kijev azzal vádolta meg továbbá az általa "Oroszország irányította terroristáknak" nevezett szakadárokat, hogy akadályozzák a tragédia okainak feltárását, bizonyítékokat igyekeznek eltűntetni, és nem engedik az illetékes ukrán szervek munkatársait, valamint a nemzetközi közösség és külföldi kormányok szakértőit a katasztrófa helyszínére.


20:33 Orosz állampolgárok működtették azt a rakétarendszert, amely a Kelet-Ukrajnában csütörtökön lezuhant maláj utasszállító tragédiájáért felelőssé tehető, és az ukrán kormány rendelkezik ezt alátámasztó bizonyítékokkal - állította szombaton Vitalij Najda, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) elhárítási részlegének egyik vezetője.

Vitalij Najda egy kijevi sajtótájékoztatón azt mondta, Kijev igazolni tudja, hogy három BUK-1 (nyugati kódnevén SA-11) föld-levegő rakétarendszer és egy háromtagú kezelőszemélyzet érkezett Oroszországból a szomszédos Ukrajna területére. "Súlyos bizonyítékkal rendelkezünk azzal kapcsolatban, hogy ezt a terrorcselekményt Oroszország segítségével követték el. Pontosan tudjuk, hogy a rendszert kezelő személyzet orosz állampolgárokból állt" - mondta az SZBU illetékese.

Najda felszólította Moszkvát, fedje fel az érintett három állampolgár kilétét, hogy az ukrán hatóságok kihallgathassák őket. Hozzátette, hogy a három szóban forgó rakétarendszert már visszaszállították Oroszországba.

Képeket mutatott az újságíróknak, amelyeken ezek a fegyverek különböző helyeken láthatók. Nyilvánosságra hozott egy olyan fotót is, amelyen az elhárítás szerint a malajziai utasszállító gépet eltaláló rakéta kondenzcsíkja látható rögtön a kilövés után. A kép állítólag a Donyeck megyei Torez környékén készült. A titkosszolgálat közlése szerint a rakétát olyan területről indították el, amelyet "terroristák és orosz katonák" tartanak ellenőrzésük alatt.

13:37 A kijevi kormány szerint a kelet-ukrajnai szakadárok akadályozzák a malajziai repülőgép lezuhanásának kivizsgálását, és igyekeznek eltüntetni a bizonyítékait annak, hogy közük volt a tragédiához.

A kabinet szombaton kiadott közleményében megerősítette, hogy a szeparatisták 38 holttestet a katasztrófa helyszínéről egy donyecki halottasházba szállítottak. "Ott erős orosz akcentussal beszélő szakértők közölték, hogy ők végzik el a boncolást" - áll a közleményben. A kormány azzal is megvádolta a szakadárokat, hogy "olyan nagy méretű járműveket próbálnak szerezni, amelyeken a repülőgép roncsait orosz területre szállíthatják". (mti)

13:21 Traian Băsescu államelnök szombaton az ukrajnai légi katasztrófa kapcsán azt mondta, 298 ártatlan ember megölése egy terrorakció keretében nem maradhat válasz és következmények nélkül. A Cotroceni Palota hivatalos állásfoglalást készít az ügyben. Tegnap Victor Ponta miniszterelnök is hasonlókat mondott, kijelentette, hogy a tetteseket gyorsan kell azonosítani és megbüntetni, és hogy Románia folyamatos kapcsolatban van a nemzetközi partnereivel, ott segít, ahol csak tud. (mediafax)

12:54 Több nappal a maláj gép lezuhanása előtt haltak meg azok az emberek, akiknek a holttestét a roncsok között megtalálták - ezt volt képes állítani interjújában Igor Sztrelkov, a kelet-ukrajnai lázadók egyik vezetője. Erre szerinte a testek állapotából lehet következtetni. Sztrelkov - aki Igor Girkin néven az orosz titkosszolgálat aktív tisztje - szerint a "minden aljasságra képes" ukrán hatóságok keze van a halottak odaszállításában, esetleg még felszállás előtt helyezték el azokat a gépen, számítva arra, hogy az oroszbarát fegyveresek rakétát indítanak rá.

Közben a lelőtt maláj utasszállító pilótafülkéje mellől adott riportot a CNN. A tudósító elmondta, már a helyszín is jelzi, hogy a katasztrófa helyszíne nincs biztosítva. A területet ugyan az oroszbarát szakadárok ellenőrzik, de a roncsokat sem ők, sem más nem őrzi.

A riporter elmondta: ahelyszínen dolgozó mentősök csak megjelölik a halottak helyét, de el nem szállítják őket. A hőmérséklet emelkedik, a testek érezhetően bomlásnak indultak. (hvg.hu)

10:10 Malajzia szakértői csoportot küldött Ukrajnába az utasszállító katasztrófájának kivizsgálására szombaton - írja az MTI. A maláj közlekedési minisztérium közlése szerint a 62 fős csoport tagjaiként többek között légi baleseti, katasztrófa-elhárítási és orvosi szakértők, valamint a maláj légierő és a szerencsétlenül járt gépet üzemeltető – idén már második Boeing 777-esét elvesztő –Malaysian Airlines légitársaság képviselői is Kijevbe utaznak szombat reggel, azzal a céllal, hogy megvizsgálják a gép becsapódásának helyszínét.


9:26 Péntek este a kolozsvári Orvosi és Gyógyszerészeti egyetem udvarán megemlékezést tarottak a tragédiában elhunyt két, Kolozsváron tanult fiatalról. A családok kérését tiszteletben tartva a Transindex nem közli az áldozatok nevét, fotóit és a megemlékezésen készült képeket.

A kolozsvári orvosi egyetem két diákja egy ausztráliai orvosi kongresszusra tartott a lelőtt maláj utasszállítón. A román és kanadai állampolgárságú fiatalember, és német állampolgárságú barátnője az egyetem másodéves hallgatói voltak. Az egyetem udvarán diáktársaik, tanáraik, és a fiatalember rokonai emlékeztek virágokkal, fényképekkel, gyertyákkal az áldozatokra. A két diák emlékére pénteken gyászlobogót tűztek ki az egyetem épületeire.

9:02 Felfegyverzett donyecki szeparatisták nem engedték meg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet tagjainak, hogy mint nemzetközi válságkezelők a becsapódás helyszínén vizsgálhassák meg a maláj utasszállító tragédiájának körülményeit. Emiatt már a Fehér Ház is nagyon aggódik.

Miután vége lett a helyszíni vizsgálatoknak, felfegyverzett donyecki szeparatisták állítólag 36 áldozat hulláját lopták el a maláj utasszállító roncsai közül. A helyiek szerint a gépet lelövő terroristák egyértelmű célja az, hogy megakadályozzák a további vizsgálatokat. (index.hu)


08:51
Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) "fabrikálta" azt a hangfelvételt, amely állítólag azt bizonyítja, hogy a délkelet-ukrajnai felkelők lőtték le a maláj utasszállítót - mondta Oleh Carjov ukrán szakadár politikus pénteken a Rosszija 24 állami hírtelevízióban. A tévé időközben közölte, hogy orosz bloggerek - egy megfelelő programmal leellenőrizve a felvételt - kiderítették, hogy az a malajziai repülőgép katasztrófáját megelőző napon, szerdán este készült.

Ezeken a felvételeken először a Besz álnevű parancsnok arról számolt be az orosz katonai hírszerzés ezredesének, hogy a Minyora nevű csoport épp most lőtt le egy gépet, amely Jenakijevónál zuhant le. "A pilóták hol vannak?" - hangzott a kérdés, mire a válasz: "elmentek megkeresni és lefényképezni a repülőgépet, ami füstöl". "Mikor történt?" - kérdezte az állítólagos orosz ezredes, majd Besz azt mondta, hogy "Olyan harminc perce".

Egy másik beszélgetés egy Kozicin nevű orosz tiszt és egy meg nem nevezett orosz fegyveres között zajlott, amely során a harcos jelentette, hogy "a lelőtt gépről kiderült, hogy polgári volt. Grabovo környékén zuhant le. Tengernyi holttest, nők, gyerekek. Most nézik a kozákok mindezt". Így folytatta: "A tévében azt mondják, hogy tulajdonképpen AN-26-os ukrán szállító gép, de azt mondják, az van ráírva, hogy Malajzia Légitársaság. Az meg mit keresett ukrán területen?"

A Kozicinnak nevezett kozák feljebbvaló erre szenvtelenül válaszolt: "Szóval kémeket szállítottak. A fasznak kell röpködni, háború van."

Az orosz internetes híroldalakon mindeközben továbbra is tartja magát az a hajmeresztő feltételezés, hogy az ukrán hadsereg Putyin elnöki gépét akarta volna valójában lelőni, de a maláj utasszállítót találták el. Egy név nélkül nyilatkozó informátor az Interfax orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy a malajziai utasszállító és a Dél-Amerikából hazatérő orosz elnök gépe Varsó térségében csütörtökön keresztezte egymás útját. (mti)

július 19. 08:43 Összefoglaló a nyilatkozatokból:

Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelkezik a legnagyobb befolyással az Ukrajnában kialakult válságos helyzet felett, ő azonban úgy döntött, nem arra használja hatalmát, hogy csökkentse az erőszakot - mondta pénteken Barack Obama amerikai elnök. Hozzátette, hogy a szakadárok folyamatos segítséget kaptak Moszkvától, például légvédelmi fegyverek formájában. Obama úgy vélte, ha Putyin úgy döntene, hogy leállítja a fegyverek és a katonák Ukrajnába küldését, akkor ez le is állna.

Pénteken megérkezett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) 30 fős megfigyelői és szakértői csoportja Kelet-Ukrajnába, arra a helyszínre, ahol lezuhant a maláj utasszállító. Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint az EBESZ szakértőket rövid egyeztetés után odaengedte a szétszóródott roncsokhoz a szakadárok egy csoportja.

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója Facebook-oldalán azt írta, hogy a Buk rakétaüteget, amellyel lelőtték a malajziai utasszállítót, Oroszországba szállították. A tanácsadó szerint igen valószínű, hogy ott majd megsemmisítik, és megölik "a terrorcselekmény közvetlen végrehajtóit, akik nagy örömmel számoltak be egy ukrán An-26-os repülőgép lelövéséről, nehéz helyzetbe sodorva" Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Moszkva közben Kijevet hibáztatja a történetkért. Az orosz védelmi minisztérium pénteken azt állította, hogy aktív volt több ukrán légvédelmi rendszer is a maláj utasszállító katasztrófája idején a kelet-ukrajnai térségben. "Az orosz rádióműszaki egységek a szerencsétlenség napján, csütörtökön bemérték a Buk-M1-es légvédelmi rakéták irányítására szolgáló Kupol radarállomás működését mintegy 30 kilométerre a kelet-ukrajnai Donyecktől" - tájékoztatott a minisztérium sajtószolgálata.

Ami a malajziai repülő fekete dobozait illeti, azokról az ukrán szeparatisták ellentmondó nyilatkozatokat tettek. A kelet-ukrajnai szakadárok vezetője, Alekszandr Borodaj azt állította pénteken, hogy nincs náluk a gép egyik adatrögzítő doboza sem, nem találtak ilyet. Pár órával korábban az oroszbarát szakadárok parancsnokának egy névtelenül nyilatkozó helyettese viszont azt mondta, hogy a gép 12 adatrögzítőjéből nyolcat megtaláltak a tragédia helyszínén.


20:50 A Malaysia Airlines repülőgépét föld-levegő rakétával lőhették le, amelyet minden valószínűség szerint egy kelet-ukrajnai, a szakadárok által ellenőrzött területről indítottak - mondta Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki ülésén. Hozzátette: az SA-11 föld-levegő rakétarendszer technikai összetettsége miatt nem zárhatják ki azt, hogy működtetésében technikai segítséget nyújtottak az oroszok.


19:40 Rakétatámadás esetén a maláj utasszállító pilótái semmilyen eszközzel nem észlelhették a rájuk irányított, illetve a feléjük tartó légvédelmi rakétát, mivel ezek a repülőgépek nincsenek felszerelve elektronikus önvédelmi rendszerekkel - mondta Trautmann Balázs, a Magyar Honvéd című magazin szerkesztője pénteken az MTI-nek. Kiemelte, hogy a repülőgép pusztulását a feltételezések szerint okozó Buk légvédelmi rendszert csak szakképzett személyzet tudja kezelni.


17:58 Teljes, alapos és független nemzetközi vizsgálatot szorgalmazott pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa a lezuhant utasszállító ügyében tartott rendkívüli ülésen. A BT egyhangúan elfogadott nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy minden résztvevő félnek biztosítania kell a vizsgálatot végző tisztségviselők számára a 298 halálos áldozatot követelő katasztrófa helyszínének megközelítését. A világszervezet egyik legfőbb szerve a felelősségre vonás fontosságát is kiemelte a dokumentumban.

17:45 Lengyelország terrorcselekménynek minősíti a gép lelövését. Donald Tusk miniszterelnök állásfoglalása szerint a legvalószínűbbnek tűnő feltevés, hogy terrorcselekmény történt, akkor is, ha utólag kiderülne: a maláj repülőt tévedésből lőtték le. Nincs felmentés arra, hogy a szakadárok által elfoglalt terület felett lőnek le egy gépet - fejtette ki Tusk, hangsúlyozva, hogy nemcsak a tett elkövetőit, de támogatóikat is el kell ítélni.(mti)

17:35 Az amerikai hírszerzés előzetes értékelése szerint a kelet-ukrajnai szakadárok által kilőtt rakéta találta el a csütörtökön lezuhant maláj utasszállítót - jelentette a The Washington Post.Egy amerikai tisztségviselő közölte, hogy a támadást nagy valószínűséggel egy SA-11 föld-levegő rakétarendszerrel, vagy ahhoz hasonló osztályú fegyverrel hajtották végre. Az SA-11 (Bögöly) az orosz Buk rakétaelhárító rendszer NATO-kódneve. (mti)

17:30 Új fejezet kezdődhet a polgári légi közlekedés történetében, mostantól várhatóan konfliktusos régiókban nem lehet majd repülni, ez ma nem tiltott - mondta Feledi György szakértő, utasszállító-pilóta pénteken az MTI-nek.

Hozzátette: hiányolja azon légtérzár alkalmazását, amelyet földi konfliktus esetén használnak, és teljes légtérzárral jár a polgári légi közlekedésben. Megjegyezte még, hogy egy légitársaságnak "zsebbe vágó", ha valahova nem repülhet, vagy nem használhatja a leggazdaságosabb útvonalat, de a biztonság az elsődleges.

Álláspontja szerint a fél év alatt két katasztrófa által is érintett Malaysia Airlines hónapokon belül akár csődbe is mehet. Az utasok egy tragédia után még nem fordulnak el teljesen egy légitársaságtól, de kettő után már nagyon szkeptikusak lesznek. Arra azonban nem számít, hogy 2001. szeptember 11-hez hasonlóan a nemzetközi utasforgalom jelentősen megcsappanna. (mti)

17:23 A lengyel, illetve a román légtérben egy-egy AWACS felderítő gép is a levegőben volt a maláj utasszállító ukrajnai lezuhanásának idején - közölték pénteken NATO-források.

A szakértők egyelőre elemzik az AWACS-ok által összegyűjtött információkat. Az atlanti szövetség egyik tisztségviselője mindazonáltal megjegyezte, hogy a viszonylag nagy távolság miatt a felderítő gépek aligha észlelhették a katasztrófát, illetve annak körülményeit. (mti)


16:02 Semmi sem utalt arra, hogy a maláj légitársaság MH17-es járata által használt ukrajnai légtérben bármiféle veszéllyel vagy kockázattal kellett volna számolni - közölte újságírókkal pénteken az Eurocontrol légi irányítási szervezet neve elhallgatását kérő tisztviselője.

A szakértő elmondta, hogy Kelet-Ukrajna fölött július 1. óta a tengerszinttől 26 ezer láb magasságig (7920 méter) léptettek érvénybe légtérzárat, amelyet 14-én 32 ezer lábra (9750 méterre) emeltek, a gép pedig 33 ezer láb (10 100 méter) magasan repült.

A név nélkül nyilatkozó forrás világossá tette, hogy a feketedobozok megpiszkálása, manipulálása nagyon nehéz, szinte lehetetlen, így aztán, ha előkerülnek, a hangfelvételek "érdekes nyomokat" szolgáltathatnak. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy nem csak a feketedoboz árulhatja el mi történt a repülőgéppel, hanem a roncs is árulkodó lehet. (mti)


15:23 Eddig 181 holttestet találtak meg a tragédia helyszínén, Harkovba viszik őket.

15:08 Egy, szintén a kolozsvári orvosin tanuló külföldi állampolgár is utazott a repülőgépen - írja a Hotnews.ro. Az egyetem képviselői megerősítették a hírt, miszerint két diákjuk is az ausztráliai AIDS-konferenciára tartott.

14:02 Kolozsváron, az orvosi egyetemen tanult az a román állampolgár, aki a maláj gépen utazott, írja az Adevarul. Családja Kanadában él, ő maga nagybátyjánál lakott. A diák Ausztráliába tartott, az AIDS-konferenciára.
12:27 A külügyminisztérium szerint egy kettős állampolgársággal rendelkező román állampolgár is utazott a gépen. A másik állampolgárságát nem nevezték meg. Az áldozat családja nem járult hozzá, hogy bármilyen más személyes adatot nyilvánosságra hozzanak. (mediafax)

11:56 „Fasznak kell röpködni, háború van” – így kommentálta az egyik lehallgatott telefonbeszélgetésben egy lázadó a jelentést, miszerint a lelőtt repülőgép civileket szállított.

Az ukrán titkosszolgálat több olyan telefonbeszélgetést is lehallgatott, melyen lázadók beszélnek a lelőtt repülőgépről, és melyről kezdetben azt hiszik, hogy egy ukrán katonai szállítógép.

Azonban a helyszínre siető lázadók csakhamar rájönnek a baklövésre.

– Na, Szása, mi van nálatok?
– Szóval, basszus, tuti, hogy polgári gép volt.
– Sok ember van ott?
– Kibaszottul. A roncsok egyenesen az udvarokba zuhantak.
– Milyen gép?
– Még nem tudom, a fő résznél még nem voltam, csak ott, ahová az első testek zuhantak. Fotelek, alkatrészek, emberek.
– Fegyver van?
– Semmi. Minden polgári. Gyógyszerek, törölközők, vécépapírok.
– Iratok vannak?
– Igen, egy indonéz diáké. A Tompson Egyetemről. Basszus.
Egy másik beszélgetés egy Kozicin nevű orosz tiszt és egy meg nem nevezett orosz fegyeres között zajlott:
Kozicin: - A Sznyezsnoje és Torez között lelőtt gépről kiderült, hogy polgári volt. Grabovo környékén zuhant le. Tengernyi holttest, nők, gyerekek. Most nézik a kozákok a helyszínt.
- A tévében azt mondják, talán AN-26-os gép volt, ukrán szállító gép, de az van ráírva, hogy Maláj Légitársaság. Hát az mit keresett ukrán területen?
Kozicin: Akkor tehát kémeket szállítottak. Fasznak kell röpködni, háború van. (index)


11:37 Lázadók ellenőrzik a tragédia helyszínére vezető utakat. Félő, hogy bizonyos terhelő bizonyítékokat eltávolítanak majd, írja a BBC.


Ukrán főügyész: az ukrán hadseregtől nem loptak Buk rakétát

11:28 A kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyei szakadárok nem zsákmányoltak az ukrán hadseregtől Buk vagy Sz-300-as típusú rakétarendszert – ezt mondta az ukrán főügyész az Ukrainszka Pravda című ukrán lapnak. Pénteken az orosz védelmi minisztérium is cáfolta, hogy az orosz légvédelemnek és légierőnek köze lehetett volna a maláj gép kelet-ukrajnai katasztrófájához.

Csütörtök este Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója számolt be arról, hogy a malajziai légitársaság repülőgépét Buk típusú rakétarendszerrel lőtték le. Az ukrán védelmi minisztérium már akkor cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a terroristák állítólag légvédelmi rakétarendszereket zsákmányoltak a Donyeck megyében állomásozó ukrán fegyveres erőktől.

A védelmi tárca azt is közölte, hogy Donyeckből kivonták korábban és más helyre vezényelték a légvédelmi rakétaezred embereit, fegyvereit. Az alakulat bázisán csupán régi, elöregedett, használhatatlan technika maradt, amelyet a katonák működésképtelenné tettek. A terroristák később elfoglalták a területet – állította az ukrán védelmi tárca.


Az oroszok is tagadják

Az orosz védelmi minisztérium pénteken ugyancsak cáfolta, hogy az orosz légvédelemnek és légierőnek köze lehetett volna a maláj gép tragédiájához.

„A különféle rágalmakkal kapcsolatban, amelyek az Oroszországi Föderáció fegyveres erőinek az Ukrajnával határos térségekben való tevékenységével kapcsolatban megjelentek, felelősséggel kijelentjük: július 17-én az Oroszországi Föderáció légvédelmének eszközei az adott körzetben nem tevékenykedtek. Az orosz légierő gépei a Donyeck megyével határos oroszországi területeken nem hajtottak végre repüléseket” – olvasható a tárca közleményében, amelyet az Interfax hírügynökség idézett.

Az amerikai The Wall Street Journal szerint az amerikai felderítés megerősítette, hogy a malajziai légitársaság Boeing 777-es repülőgépét föld-levegő légvédelmi rakétával lőtték le csütörtökön. Az amerikai titkosszolgálatok egyelőre nem tudják megállapítani, hogy ki lőhette ki a rakétát. (mti)


Lezuhanása előtt hat nappal vizsgálták át utoljára a maláj gépet

11:24 Minden kommunikációs rendszer hibátlanul működött azon a Boeing-777-esen, amely tegnap zuhant le Ukrajna felett – közölte a Malaysia Airlines. A légitársaság szerint a gépet 17 éve gyártották, de eddig semmilyen műszaki hibája nem volt.

Legutóbb múlt pénteken, július 11-én vizsgálták át a jármű műszaki állapotát, a következő ellenőrzés augusztus 27-én lett volna esedékes. A légitársaság szerint a gép – amelyet egy Rolls Royce Trent-800-as motor hajtott – 75 322 órát repült. (mti)
Megtalálták a második fekete dobozt is

11:18 Megtalálták a lelőtt malajziai utasszállító gép második fekete dobozát is a mentőalakulatok péntek reggel – közölte egy szemtanú a Reuters szerint.

A területet ellenőrzésük alatt tartó oroszbarát szakadárok csütörtökön azt közölték, hogy egy fekete dobozt megtaláltak.

Az ukrán rendkívüli helyzetek állami szolgálatának (GSZCSSZ) közlése szerint ukrajnai időszámítás szerint péntek reggel 7 óráig 121 ember holttestét találták meg a malajziai légitársaság Boeing-777-es utasszállító repülőgépe csütörtöki kelet-ukrajnai katasztrófájának helyszínén.

Az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gép fedélzetén összesen 298 ember tartózkodott, köztük a 15 tagú személyzet. Valamennyien szörnyethaltak. (mti)


Nincs hír magyar utasról a maláj gépen

11:15 Folyamatos kapcsolatban áll a holland hatóságokkal a Külgazdasági és Külügyminisztérium a maláj utasszállítóval kapcsolatban, még mindig vannak utasok, akiket nem sikerült azonosítani – közölte Nagy Anna külügyi szóvivő.

A hvg.hu tegnap úgy értesült, a hágai konzulátust nem értesítették arról, hogy magyar utas is ült volna a lezuhant utasszállítón. (mti)


Putyin szerint Ukrajna a felelős a maláj gép lezuhanásáért

11:10 A csütörtöki katasztrófa nem történt volna meg, ha Kijev nem kezd újabb katonai akciókba Ukrajna keleti részén a felkelők ellen – mondta Vlagyimir Putyin csütörtök éjjel az orosz tévében.

„Kétségtelen, hogy az a kormány felel ezért a tragédiáért, amelynek a területén történt” – mondta az orosz elnök. Hozzátette, utasította az orosz hatóságokat arra, hogy minden lehetséges módon segítsék a történtek kivizsgálását.

„Mindent megteszünk azért, hogy hiteles kép rajzolódjon ki az esetről” – mondta Putyin. (mti)


Nem lesz könnyű feltárni a tragédia okait

10:41 A roncsok ugyan megvannak, azonban nem lesz könnyű vitán felül bizonyítani, mi vezetett a tragédiához – írja a The Wall Street Journal. A maláj utasszállító egy háborús övezetben zuhant le, a terület fölött egyetlen elismert kormány sem gyakorol ellenőrzést, azt Ukrajna és az oroszbarát szakadárok is sajátjuknak tekintik.

Nem világos, hogy a lázadók hozzáférést biztosítanak-e majd a roncsokhoz, és hogy mely ország hatóságai végzik a kivizsgálást. Tudni lehet, hogy a fekete dobozt már megtalálták, azonban félő, hogy azt Oroszországba viszik kivizsgálásra. Ebben az esetben előfordulhat, hogy az adatokat manipulálni próbálják majd – írja a lap.
10:23 Megtalálták a repülő fekete dobozát a tragédia helyszínén - írja az AFP, helyszíni forrásokra hivatkozva.

9:50 Eddig 121 holttestet találtak a roncsok között – írja az Itar-Tass.
9:41 Az Európai Biztonsági és Együttműködési szervezet küldöttsége útban van a tragédia helyszíne felé.
9:29 Úgy tűnik, orosz katonák adták a Buk rakétaüteg konvoját.

Nagyszabású AIDS-konferenciára tartottak sokan az utasok közül

9:00 A fedélzeten tartózkodó 283 utasból a jelenlegi információk szerint 108-an egy nagyszabású nemzetközi AIDS-konferenciára tartottak Ausztráliába – közölte az ENSZ szakosított szervezete, az UNAIDS igazgatója pénteken.

Michel Sidibe a Twitter közösségi portálon részvétét fejezte ki az áldozatok szeretteinek, és megjegyezte, hogy az utasok közül sokan az AIDS2014 konferenciára tartottak Melbourne-be. A hírt megerősítette Julie Bishop ausztrál külügyminiszter is, a Nemzetközi AIDS Társaság pedig szintén részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak.

Melbourne-ben vasárnap veszi kezdetét az ötnapos tanácskozás, amelynek előadói között van Bill Clinton volt amerikai elnök is. A konferenciára több ezer tudóst és aktivistát várnak, hogy megvitassák a HIV-fertőzés, valamint a szerzett immunhiányos betegség (AIDS) elleni harc aktuális kérdéseit.

Vélhetően az áldozatok között van Joeo Lange holland kutató, a Nemzetközi AIDS Társaság korábbi elnöke is. Egy amerikai professzor és aktivista, Gregg Gonsalves ugyancsak a Twitteren azt írta, sok társa tartózkodott a gépen, amely Kuala Lumpur után az ausztráliai Perth-be ment volna tovább. Köztük említette Lange nevét is. (mti)
Nem utazott román állampolgár a gépen

8:55 A külügyminisztérium azt közölte, az eddigi információk szerint nem volt román állampolgár az utasok között. A 298 áldozat között 154 holland, 27 ausztrál, 11 indonéz, 6 brit, 4 német, 4 belga, 3 fülöp-szigeteki és egy kanadai állampolgár volt. Több mint ötven személynek azonban még nem sikerült megállapítani az állampolgárságát. Francois Hollande szerint több francia állampolgár is lehetett a gépen. (mediafax)


Obama: a bizonyítékoknak Ukrajnában kell maradniuk

8:53 Barack Obama elnök telefonon egyeztetett Petro Porosenko ukrán államfővel. A két vezető hangsúlyozta, a tragédiával kapcsolatos minden bizonyítéknak Ukrajnában kell maradnia, hogy szakértők vizsgálhassák meg őket. Porosenko szerint a gép lelövése azt bizonyítja, hogy az ukrán válság veszélyt jelent a nemzetközi biztonságra. "A tragédia újfent igazolta, hogy a terrorizmus az egész világ problémája. Az Ukrajnával szembeni külső agresszió nemcsak a mi gondunk, hanem az európai és a globális biztonságra nézve is fenyegetést jelent" - fogalmazott. (mti)
Kijev és a szakadárok egymást vádolják

8:47 Az ukrán légierő gépei csütörtökön nem emelkedtek a levegőbe, helikopterek és vadászgépek sem – jelentette ki Vladiszlav Szeleznyov, a terrorellenes hadművelet szóvivője, aki szerint a malajziai utasszállítót a szakadárok lőhették le, azt gondolva, egy ukrán gépet találtak el.

A Cenzor.net ukrán hírportál a dél-ukrajnai műveleti parancsnokságtól viszont úgy értesült, hogy a maláj járattal egy időben a közelben repült el az ukrán fegyveres erők egy Il-76-os szállítógépe. A hírportál főszerkesztője nem tartotta kizártnak, hogy a rakétát, amely az utasszállítót eltalálta, az ukrán katonai gépnek szánták.

A légi katasztrófa helyszínével szomszédos Luhanszk megye önhatalmúlag kikiáltott „népköztársaságának” sajtószolgálata viszont szemtanúk beszámolóira hivatkozva azt állította, hogy az ukrán légierő egy Szu-25-ös vadászgépe támadta meg a 10 ezer méteres magasságban repülő malajziai járatot.

A luhanszki szakadárok szerint a gép két darabra szakadt a levegőben, és a „donyecki népköztársaság” területére zuhant. Az utasszállító az ukrán-orosz határ közelében, Torez városától nem messze, Hrabovo településnél csapódott a földbe, a területet a donyecki szakadárok tartják ellenőrzésük alatt. A luhanszki szeparatisták közlése szerint ők maguk ezután az ukrán vadászgépet lelőtték, s a repülő megyéjükben, Krasznij Lucs város közelében zuhant le, de még nem találták meg a roncsait.


Nincsen Buk légvédelmi rakéta a szakadároknál? De igen!

Az ukrán belügyminisztérium egy illetékese azt mondta, hogy Buk típusú légvédelmi rakétával lőtték le – szerinte a szakadárok – a gépet. A donyecki szakadárok azonban azt állítják, hogy nem rendelkeznek olyan fegyverrel, amellyel le lehet lőni egy repülőgépet 10 ezer méteres magasságban.

Ennek ellentmond, hogy a szakadárok néhány hete saját maguk tették közzé az interneten, miszerint zsákmányoltak az ukrán hadseregtől egy Buk típusú közepes hatótávolságú föld-levegő rakétarendszert. A bejelentést azonban időközben eltávolították a Twitter mikroblogról.

Eközben a szakadárok egy Hirkin vezetéknevű parancsnoka azzal dicsekedett el az interneten, hogy emberei Toreznél lelőttek egy újabb An-26-os ukrán katonai szállítógépet, és egy vadászgépet is, vélhetően egy Szu típusút. A szeparatista parancsnok közleménye csütörtökön a délutáni órákban jelent meg az interneten, nagyjából egy időben az utasszállító és a földi irányítás közötti kapcsolat megszűnésével. (mti)


8:21 A román légi irányítás felkészült arra, hogy tovább fog növekedni a forgalom az ország légterében: a malajziai utasszállító ukrajnai szerencsétlensége óta a tervezettnél mintegy 25-30 százalékkal több repülőgép haladt át a román légtéren - közölte csütörtök este a légiforgalmi szolgálat (ROMATSA).

Több légitársaság, köztük a német Lufthansa és a francia Air France bejelentette, hogy gépeik elkerülik a Kelet-Ukrajna feletti légteret.

A Tarom is közölte, hogy pénteki moszkvai járatai az ukrán légteret elkerülő útvonalon, fél órával hosszabb menetidővel közlekednek.

A külügyminisztériumban válságstáb próbál információkat gyűjteni arról, hogy volt-e román áldozat a lezuhant gépen.

Traian Basescu államfő nyilatkozatban sürgette, hogy az ukrán hatóságok mellett az Európai Unió szakértői is részt vehessenek a tragédia okainak tisztázásában. (mti)

8:19 "A Wizz Air megerősíti, hogy további intézkedésig egyetlen járata sem repül át Kelet-Ukrajna felett" - közölte csütörtök este a légitársaság.

július 18., 8:14 Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken rendkívüli ülést tart, hogy egyeztessen a fedélzetén csaknem 300 emberrel szerencsétlenül járt gépről, amelyről az érintett országok vezetői is egyre inkább valószínűsítik, hogy valóban lelőtték.

Obama éjjel telefonbeszélgetést folytatott Mark Rutte holland kormányfővel is, akinek felajánlotta az Egyesült Államok azonnali és korlátlan segítségét a történtek kivizsgálására. Az áldozatok közül ugyanis több mint százötven holland.

Független nemzetközi vizsgálatot sürgetett az ügyben az ENSZ-főtitkára is. Ban Ki Mun közölte, hogy a világszervezet égisze alatt működő Nemzetközi Polgári Repülési Szervezettel (ICAO) együtt szoros figyelemmel kíséri az eseményeket.

Nagy-Britannia kezdeményezésére helyi idő szerint péntek délelőtt tíz órakor összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy rendkívüli ülésen vitassa meg a kialakult helyzetet. A brit küldöttség hangsúlyozta, hogy a polgári repüléssel kapcsolatos irányelvekkel összhangban minden félnek azonnali hozzáférést kell biztosítania a helyszínhez a szakértők számára, hogy kideríthessék, mi okozta a szerencsétlenséget.

Ukrajna ENSZ-nagykövete, Jurij Szergejev egyébként a csütörtöki katasztrófa után a világhálón azt írta: "Ukrajna bizonyítékokkal fog előállni arra vonatkozóan, hogy az orosz hadseregnek köze van az utasszállító katasztrófájához.

Azonnali független vizsgálatot követelt Angela Merkel német kancellár is, aki szerint ha igazolódik, hogy lelőtték a gépet, az a kelet-ukrajnai válság további, tragikus eszkalálódását jelentené.

Tony Abbott ausztrál kormányfő Sydneyben úgy fogalmazott, ha bebizonyosodik, hogy nem baleset történt, akkor olyan bűncselekményről van szó, amelyre nincsenek szavak. (mti)23:18 Az ukrán titkosszolgálat közzétett egy telefonbeszélgetést, melyen egy szeparatista jelenti, utasszállítót lőttek le.

A Kyiv Post által közzétett átirat szerint a becsapódás helyszínére érkező szeparatisták nem találnak fegyvereket, csak "civil" tárgyakat, orvosi eszközöket, vécepapírt. Ezt telefonon jelentik is vezetőiknek.23:33 Az utasszállító becsapódásáról is kering egy filmfelvétel a neten, bár az eredetiségét egyelőre nem sikerült ellenőrizni.


A szakadárok nem értik, hogy kerülhetett oda utasszállító

23:14 A kelet-ukrajnai szakadárok egy képviselője szerint utasszállító repülőgép nem haladhatott volna át Donyeck és Luhanszk megye légterében, mivel ott már nincs megfelelő légi irányítás, s ezért az ukrán légi irányítás július 8-án meg is tiltotta a polgári légi forgalmat.

„Minden utasszállító járat légi irányítási nyomon követése Kijevből zajlik, érthetetlen, hogyan kerülhetett oda a (malajziai) repülőgép” – tette hozzá. Az ITAR-TASZSZ jelentésében azt írta, hogy Ukrajna állami légügyi szolgálata július 8-án a repülésbiztonság érdekében lezárta a két kelet-ukrajnai megye légterét, megtiltva, hogy bármilyen polgári gép arra haladjon. (mti)
Messze elkerülik Ukrajna keleti részét a légitársaságok

23:13 A német Lufthansa, az Air France, a Turkish Airlines és a WizzAir is bejelentette, gépeik elkerülik a donyecki légteret. Az orosz Aeroflot és Transaero közlése szerint gépeik egész Ukrajnát el fogják kerülni. (mti)
Kínos helyzetbe kerülhetnek a szeparatisták és Oroszország

23:08 Kínos politikai és diplomáciai helyzetbe kerülhetnek a szeparatisták és Oroszország a Malaysia Airlines Amszterdam-Kuala Lumpur járatának lelövése után – mondta Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója csütörtökön az MTI-nek.

Oroszország láthatóan nem tudja szavatolni a nemzetközi légi közlekedés biztonságát, mivel feltehetően az oroszok fegyvereivel lőtték le a gépet. Úgy tűnik, a szeparatisták azt hitték, hogy egy ukrán katonai szállítógépet lőttek le, és kínos, hogy az esetet a magát Donyecki Népköztársaságnak nevező állam hadügyminisztere jelentette be.

Ezt követően a donyeckiek ellen további, akár uniós szankciókat is foganatosíthatnak, és vita kezdődik majd arról, hogy ki a felelős az esetért – vélekedett. Ebben az oroszok Tálas Péter szerint „mosni fogják a kezeiket”, de a nehézfegyverzet egy részét ők szállítják, 10 kilométer magasban lévő gépet pedig vállról indítható rakétával nem lehet lelőni.

A szakértő szerint ezzel együtt Oroszország is kellemetlen helyzetbe kerülhet, mert tudni, hogy Moszkva támogatja a szeparatistákat. További probléma, hogy nem tudják a szakadárokat fegyelmezni, pedig Oroszország nagyhatalom, ezt kötelessége lenne megtenni. A történtek után nyomás helyeződhet Oroszországra, hogy hagyjon fel a donyeckiek támogatásával, mert már a nemzetközi légiközlekedést is fenyegeti a háború – mondta Tálas. (mti)
„Lenézel a földre, és füleket, ujjakat, csontokat látsz”

23:03 „Mindenhol holttestek, szétszórt belső szervek. Túlságosan morbid ahhoz, hogy fotózni lehessen” – írja Twitteren a Reuters helyszíni tudósítója.

A helyik szerint a repülő a levegőben robbant fel, úgy a fémtest, mind az utasok darabokban értek földet. „Sosem láttam még ilyet. Lenézel a földre, és füleket, ujjakat, csontokat látsz.”
Úgy tűnik, sikerült azonosítani azt az orosz származású Buk üteget, mellyel lelőtték az utasszállítót.
Moszkvában vizsgálják meg a fekete dobozt?


22:53 Értesülések szerint a szeparatisták, bár a repülő Ukrajna területén zuhant le, Moszkvának fogják kiadni a fekete dobozát.

Putyin a repülőgép-szerencsétlenségről is beszélt Obamával

22:50 Az orosz államfő a maláj utasszállító repülőgépet ért szerencsétlenségről is tájékoztatta Barack Obama amerikai elnököt csütörtöki telefonbeszélgetésük során, és komoly csalódottságát fejezte ki az Oroszországgal szemben foganatosított újabb amerikai szankciók miatt.

Vlagyimir Putyin megosztotta amerikai kollégájával a repülőgép-szerencsétlenségről közvetlenül hozzá beérkezett információkat is – írták a Kreml honlapján elhelyezett közleményben. (mti)
Egy ukrán katonai szállítógép is repült a térségben

22:42 Jurij Butuszov, a Cenzor.net ukrán hírportál főszerkesztője arról számolt be Facebook-oldalán, hogy a malajziai géppel egy időben a térségben repült az ukrán légierő egy Il-76-os katonai szállítógépe. Az újságíró elképzelhetőnek tartja, hogy az ukrán katonai gépet akarták lelőni, de célt tévesztettek.

Bejegyzésében azt írta, az ukrán fegyveres erők vezérkarából egy forrás arról tájékoztatta, hogy az utasszállítót az orosz légvédelem lőtte ki orosz területről vagy közvetlenül az orosz-ukrán határról. A szerkesztő úgy tudja, hogy a térségben nem tartózkodik ukrán légvédelmi egység, csak szakadárok és orosz zsoldosok. (mti)


Nemzetközi szakértőket vonnának be a kivizsgálásba

22:40 Petro Porosenko ukrán elnök kezdeményezte, hogy hozzanak létre állami bizottságot nemzetközi szervezetek szakértőinek bevonásával a légi katasztrófa kivizsgálására. (mti)


Legalább száz holttest hever a földön


22:39 Égő roncsokról és a földön heverő holttestekről küldött jelentést a Reuters hírügynökség tudósítója a malajziai utasszállító repülőgép lezuhanásának helyszínéről, Hrabovo közeléből.

Beszámolója szerint egy tisztviselő a helyszínen azt mondta neki, hogy legalább száz holttest hever a környéken, de – szavai szerint – a maláj gép becsapódásának helyszínétől 15 kilométerre is láttak szétszóródott roncsokat. (mti)


BBC: csak nagy hatótávolságú rakétával lőhették le a gépet

22:42 Tízezer méter magasan repülő gépet csak nagy hatótávolságú, esetleg radarvezérlésű, föld-levegő rakétával lehet lelőni, vagy egy harci repülőgépről levegő-levegő rakétával – közölte csütörtökön a BBC-vel egy meg nem nevezett katonai szakértő.

Ebből arra lehet következtetni, hogy semmilyen hordozható rakétával nem érhető el egy ilyen magasságban repülő gép – tette hozzá az illető.

Amerikai szakértők műholdképekből megpróbálják megállapítani, hogy a térségben az adott időben kilőttek-e nagy hatótávolságú föld-levegő rakétát – olvasható a BBC honlapján. (mti)
Buk típusú légvédelmi rakétát használhattak a szakadárok

22:37 Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes közlése szerint a gépet „terroristák”, azaz kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le Buk típusú légvédelmi rakétával. (mti)


22:23 A repülőn 295 személy utazott, köztük 80 gyermek. Az utasok közt 13 különféle nemzetiség volt képviselve.


Azt hihették, ukrán szállítógépre lőnek

22:19 Igor Sztrelkov, a lázadók vezére azzal dicsekedett a legnagyobb orosz közösségi oldalon, hogy sikerült lelőniük egy An-26-os szállítógépet. „Épp lelőttünk egy repülőgépet Torez mellett, egy AN-26-ost. (…) Videófelvételünk is van róla. A madár egy üres telekre esett. (…) Civilek nem sérültek meg.” – írta a Vkontakte-n.

Andrei Purgin, a donyeci népi köztársaság önhatalmúlag megválasztott elnöke azt állította, a lázadóknak nincsen olyan fegyvere, mellyel el lehet érni egy 10 ezer méter magasan repülő utasszállítót. (radio free europe)19:11 Az oroszbarát lázadók kezén levő Donyec mellett lezuhant a Malaysia Airlines utasszállítója, 295 személlyel a fedélzetén.

Az Amszerdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-est a lázadók lőtték le, egy föld-levegő rakétával, állítja az ukrán belügyminisztérium az Interfax hírügynökségnek. A lázadók tagadták, hogy közük lenne a tragédiához.

A Malaysian Airlines Twitteren jelentette be, hogy az MH-17-es járatával elvesztette a kapcsolatot. Utolsó ismert pozíciója az ukrán légtérben volt, amikor 10 ezer méteres magasságban repült. A roncsokat az orosz határtól 40 (más források szerint 60) kilométerre találták meg.

A térségben harcok folynak az ukrán hadsereg és az oroszbarát lázadók között. (reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS