2019. december 13. péntekLuca, Ottilia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kelet-Jeruzsálem: az új palesztin lázadás gócpontja?

2014. július 09. 16:45, utolsó frissítés: 16:45

A Jeruzsálemben élő arabok ostromállapotban élnek, folyamatosan fenyegetik, zaklatják őket. Mindenki érzi, ez így nem mehet tovább.


Miközben Izrael a Gázai övezetet bombázza, az igazi csatatér Kelet-Jeruzsálemben van. Itt forráspont közelében van a hangulat – írja helyszíni riportjában a Foreign Policy.

Izrael 1967-ben foglalta el Jeruzsálem keleti, főként arabok által lakott részét. Ők nem kaptak izraeli állampolgárságot, azonban „állandó lakosokként” szabadon mozoghatnak. Ugyanakkor nem jogosultak választásokon való részvételre, a palesztin területeken élő honfitársaik által irigyelt státuszuk pedig megszűnik, ha elköltöznek a városból.


Sokkal nehezebb életkörülmények

A város nyugati, zsidó többségű részéhez képest a 250 ezer lakossal rendelkező keleti negyedek kevesebb pénzből gazdálkodnak, az építkezési engedélyek pedig drágák, és nehezen megszerezhetőek. Emiatt állandósult a lakáskrízis – a lakosság sűrűsége kétszer akkora, mint Jeruzsálem nyugati részén. Az iskolák túlzsúfoltak, az itt élők jóval nehezebben jutnak hozzá az egészségügyi vagy akár postai szolgáltatásokhoz.Ugyancsak innen, Kelet-Jeruzsálem Shuafat negyedéből rabolták el július 2.-án kora reggel Mohamed Khdeirt. A 16 éves fiú lakásuk közelében várt a helyi mecsetben imádkozó apjára. Nem sokkal később egy erdőben találták megégett testét.

A rendőrség hat személyt letartóztatott. Úgy tűnik, Mohamed gyilkosai azon a három, hazafele stoppoló izraeli fiatalon akartak bosszút állni, akit június 12.-én raboltak el Ciszjordániában. Izrael a Hamászt vádolja a fiatalok haláláért.


Ostromállapot a palesztinok lakta negyedekben

A kölcsönös vérontás vezetett a most zajló összecsapásokhoz, melynek során az izraeli hadsereg célja egyszer s mindenkorra véget vetni a Hamász rakétatámadásainak. Száz, gázai övezetbeli célpont ellen rendeltek el légicsapást, és egy esetleges földi hadműveletet is elkezdtek előkészíteni. Az izraeli bombázásoknak eddig 25 áldozata van palesztin oldalon, közöttük több gyermek.A Kelet-Jeruzsálemben élő arabok ugyanakkor ostromállapotban élnek. Mohamed Khdeir meggyilkolása csak a jéghegy csúcsa, az utóbbi héten több tucat támadás érte az itt élő palesztin közösséget – írja a Foreign Policy. Nemrég több száz radikális zsidó tüntetett a városban, skandálva, hogy „halál az arabokra”!

A Shuafat negyedbeli palesztinokat sokkolta Mohamed Khdeir halála, arab férfiak csoportjai azonnal járőrözni kezdtek a kelet-jeruzsálemi negyedekben. Késekkel, botokkal felfegyverezve „telepesek”, vagyis a radikális zsidók ellen próbálják megvédeni a palesztinokat.


Az izraeliekben senki nem bízik

A negyedben tapintható a feszültség, annak ellenére, hogy Ramadán van. „Senki nem bízik az izraeliekben. Egyelőre semmi nem történt ebben a negyedben, de senki nem számít arra, hogy ez a béke sokáig fennmarad” – mondta egy helyi lakos. A palesztinokat munkába menet, az utcán, tömegközlekedési eszközökön állandóan zaklatják.

Sok, a város nyugati részében dolgozó palesztin nem jár munkába, egy, a Foreign Policy által megszólaltatott nő pedig a gyermekeit sem szívesen engedi ki az utcára, mert fél, hogy Mohamed sorsára jutnak.

Észrevehető Kelet-Jeruzsálem utcáin a szigorú rendőri jelenlét, azonban őket sem szívesen látják a palesztinok: mivel úgy gondolják, ez is a közösséget ért zaklatás és megfélemlítés része, petárdákat hajigálnak feléjük.


Gyanakodnak mindenkire

Minden külföldi gyanús: az izraeli rendőrök minden autót megállítanak, és rákérdeznek, arabok vagy zsidók ülnek benne? Egy palesztin tüntetés során azt sugdosták, köreikbe beépültek az izraeli titkosszolgálat tisztjei. Egy orosz nyelvű televízióadó, a Channel 9 munkatársait pedig kitessékelték a városrészből, mivel a helyiek szerint azt terjesztették, hogy Mohamed homoszexuális volt, és ezért a családja megölte.

A kelet-jeruzsálemi tiltakozásokat az izraeli média előszeretettel mutatja be értelmetlen lázongásként. Az itt élő palesztinok azonban tudják, a feszültség régóta fokozódik. Olyan ez, mint egy lábos víz, melyet egy gyertya lassan melegít. Mohamed halálával pedig a víz forrni kezdett – mondta a Foreign Policynek egy shuafati lakos.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS