2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az ukrán hadsereg teljesen ellenőrzi a határt, de súlyos veszteségeket szenvedett

MTI 2014. június 21. 21:05, utolsó frissítés: 21:05

Putyin közben harci készültséget rendelt el, 65 ezer orosz katona fog az ukrán határtól nem messze gyakorlatozni egy hétig.


Az ukrán hadsereg helyreállította a teljes ellenőrzést az ukrán-orosz határon, és képes megakadályozni katonai felszerelések átjuttatását az oroszbarát szakadárok támogatására – közölte pénteken Mihajlo Koval ügyvivő ukrán védelmi miniszter.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) elnökének egy ezzel ellentétes tartalmú interjúja szerint azonban Oroszországból folyamatos utánpótlás érkezik a szakadár erőkhöz. Az Unian ukrán hírügynökség előzőleg az ukrán deszantosok Donyeck megyei Krasznij Limannál elszenvedett súlyos veszteségéről számolt be.


„Erőink teljesen befejezték a problémás övezet körülzárását, és helyreállították Ukrajna államhatárát” – mondta az ügyvivő védelmi miniszter a kijevi parlamentben az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint.

Hozzátette: az ukrán hadsereg már a múlt héten megszüntette annak lehetőségét, hogy a határon Oroszország felől katonai felszerelés jusson be Ukrajnába. Közölte, hogy a műveletben a határőrség és az Ukrán Nemzeti Gárda alakulatai is részt vettek.


Olekszandr Turcsinov ukrán parlamenti elnök a képviselőknek megerősítette, hogy gyakorlatilag


befejeződött az ukrán-orosz határ lezárása.

„A védelmi minisztérium arról tájékoztatott, hogy fegyveres erőink elérték (a Luhanszk megye keleti végében fekvő) Izvarinót, és ezzel gyakorlatilag befejeződött a határ lezárására indított hadművelet” – jelentette ki.

A Donyeck megyei Jampil és Zakotne településekért csütörtök óta folyó harcokban mintegy 300 szakadár fegyveres esett el – közölte Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán hadsereg terrorellenes hadműveletének szóvivője. Az ukrán katonák páncélozott járműveket, teherautót és gránátvetőket, tűzfegyvereket zsákmányoltak, amelyek mind orosz gyártmányúak.




Az UNIAN hírügynökség korábban idézte Dmitro Timcsuknak, a kelet-ukrajnai harcokat szorosan nyomon követő katonapolitikai szakírónak a Facebook-bejegyzését, amely szerint a fegyveres erők és a nemzeti gárda katonái felszabadították a Krasznij Liman közelében fekvő két települést, illetve ellenőrzésük alá vonták a Sziverszkij Donyec folyón átívelő hidat. Így több hétig tartó harcok után


a katonák immár teljes blokádja alá került

a Moszkva-barát szakadárok egyik fellegvára, Szlovjanszk városa. Csütörtök este az ukrán hadművelet szóvivője azt mondta, hogy Jampilon és a közeli Zakotnén keresztül érkeztek fegyverek és lőszerek a szakadárokhoz Oroszországból, ezért stratégiailag fontosak voltak számukra.

A Donyeck megyei Krasznij Liman mellett oroszbarát szakadár fegyveresekkel folyó heves harcokban 12 ukrán katona esett el, további 25 pedig megsebesült – jelentette az Unian hírügynökség péntek délelőtt, lényegében ugyanerről a térségről szólva.

A hírügynökség a Dnyipropetrovszki terület nemzetvédelmi törzskarának közlésére hivatkozva azt írta, hogy a veszteséget az ukrán légierő dnyipropetrovszki légideszant dandárja szenvedte el, s


a sebesülteket próbálják eljuttatni a közeli kórházakba.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) az elmúlt napokban több mint 90 „terroristát és diverzánst” tartóztatott le, akik között 13 orosz állampolgár van – közölte Valentin Nalivajcsenko, az SZBU elnöke a Gyeny című lapnak adott interjúban. Az egyik legutóbbi letartóztatás Kijevben történt, ahol a horlivkai és szlovjanszki felforgató csoport vezetőjének egyik bajtársa akadt horogra.

Nalivajcsenko szerint az SZBU mintegy 4500-ra teszi a Donyec-medencében jelenleg harcoló „terroristák és banditák” számát. „Ismerjük az orosz tisztek, diverzánsok, zsoldosok, az ukrán rendőrség és a biztonsági szolgálat árulóinak kilétét, létszámát és tartózkodási helyét” – jelentette ki. Állítása szerint


Oroszországból folyamatos utánpótlás érkezik,

ami alapvető fenyegetést jelent az ukrán nemzetbiztonságra. Ez az, ami megakadályozza a helyzet rendezését és a béke helyreállítását – hangsúlyozta.

Szavai nyilvánvalóan ellentmondanak Mihajlo Koval védelmi miniszter pénteki bejelentésének, amely szerint az ukrán hadsereg helyreállította a teljes ellenőrzést az ukrán-orosz határ „problémás” térségében.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter Facebook-oldalán azt közölte, hogy péntekre virradóra egy csoport „terrorista” megpróbált behatolni Oroszország felől Ukrajna belsejébe Marjanovka térségében. Az Ukrán Nemzeti Gárda alegységei részben megsemmisítették, részben foglyul ejtették a behatolókat, és egy BTR-80-as páncélozott szállító járművet zsákmányoltak tőlük.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS