2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oroszország lenne a nagy vesztese egy újabb „földgázháborúnak”

2014. június 17. 16:06, utolsó frissítés: 16:26

Ukrajna év végéig elvan a tartalékaiból, azonban az orosz költségvetés könnyen a feje tetejére áll, ha a gázbevételek megcsappannak.


Kevés győztese lenne egy újabb orosz-ukrán „földgázháborúnak”, Oroszország azonban mindenképpen vesztesként kerülne ki belőle – vélekedtek londoni pénzügyi elemzők azután, hogy Oroszország hétfőn leállította Ukrajnába irányuló földgázexportját.

A helyzet azért is súlyos, mert az ukrajnai válság mellett Irakban is egyre aggasztóbb a helyzet. Ez így együtt már komoly volatilitást – elsősorban meredek nyersolajpiaci árfolyam-kiugrásokat – eredményezhet.

Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics feltörekvő piacokkal foglalkozó főközgazdásza hétfői helyzetértékelésében hangsúlyozta, hogy Ukrajna az elmúlt hónapokban


jelentős gáztartalékokat halmozott fel,amelyek – főleg a fogyasztás nyári szezonális visszaesésével – valószínűleg az év végig kitartanának. Ugyanebből az okból Nyugat-Európa is kevésbé sebezhető az orosz-ukrán gázvitából eredő esetleges fennakadásoktól.

Ugyanakkor az orosz földgázexport leállítása erősíti az ukrán gazdaságot egyre mélyebb recesszióba húzó tényezőket. A „gázháborúból” azonban Oroszország maga kerülne ki a legnagyobb vesztesként, és több a veszítenivalója, mint ahogy azt sokan gondolnák.

A ház kimutatta, hogy az orosz gazdaság nettó külföldi befektetői pozíciója – hozzávetőleg 150 milliárd dollár erejéig – pozitív, a folyómérleg-egyenleg többletben van, az államháztartási mérleg csaknem kiegyensúlyozott, a közadósság-ráta pedig nemzetközi mércével mérve csekély.

Mindez azonban éppen a nyersolaj- és a földgázexportra épül. A két energiahordozó exportja adja a teljes orosz kivitel csaknem kétharmadát, és


az államháztartási bevételek felét.

Ráadásul – a Kínával kötött hosszú távú exportszerződés ellenére is – Oroszország fő földgázexport-piaca továbbra is Európa.

A ház saját becslése szerint az Európába irányuló orosz nyersolaj- és földgázexport éves értéke 230 milliárd dollár körüli. Ez az orosz hazai össztermék (GDP) 10 százalékával egyenlő.
A Gazprom hétfőn állt át Ukrajnával az előre fizetéses rendszerre, miután ukrán partnerével nem jutott megállapodásra a gázárral kapcsolatos vitában. Így az ukrán Naftohaz mostantól csak az előre kifizetett mennyiséget kapja meg – jelentette be az orosz állami energetikai vállalat hétfőn.

A vállalat azonban hangsúlyozta, az európai uniós fogyasztók által megrendelt orosz földgázt továbbra is szállítják. Ukrajna azzal a kéréssel fordult az Európai Bizottsághoz, hogy engedélyezzen Kijevnek


a jelenleginél is több fordított gázszállítást.

Ilyen formában jelenleg napi mintegy 16 millió köbméter földgázhoz jut Ukrajna, részben Magyarországon keresztül.

A Gazprom vezetője, Alekszej Miller szerint amennyiben Ukrajna törvénytelenül a tranzitvezetékből venne ki földgázt, akkor az országot megkerülő vezetékeken megnövelik az orosz gázszállítást. A gázlopás elkerülésére a Gazprom ellenőrzi az orosz földgáz átszállítását Ukrajna területén.A Gazprom feltételei szerint közép-európai idő szerint 8 óráig kellett volna Kijevnek átutalnia 1,951 milliárd dollárt az orosz cég számlájára. Szergej Kuprijanov, a cég szóvivője által ismertetett adatok szerint az eddig leszállított földgázért Ukrajna 4,458 milliárd dollárral tartozik.

Miller hétfőn délután azt mondta, a majdnem 4,5 milliárd dolláros adósság miatt beperelték a Naftohazt. Oroszország azt ajánlotta, hogy


megszünteti az exportvámot

és az Ukrajnának szánt földgáz árát 385 dollárra csökkenti ezer köbméterenként a jelenlegi 485 dollárról. Ukrajna kész a megegyezésre, de csak 326 dollárt hajlandó fizetni 18 hónapon át, és időt kér az árkérdés rendezésére.

Az Európai Bizottság javaslata szerint a jelenleg fennálló hátralékokat Kijevnek összesen hét részletben kellene rendeznie, ebből az első 1 milliárd dollárt még hétfőn, a maradékot hat részletben az év végéig. Az árat illetően Brüsszel olyan kompromisszumot javasol, amelynek értelmében Ukrajna nyáron 300, télen pedig 385 dollárt fizetne a földgáz 1000 köbméteréért.

Brüsszel közlése szerint Kijev elfogadná a javaslatot, de Moszkva nem megy bele az alkuba. Oroszország azt követeli, hogy


Kijev azonnal utaljon át 1,9 milliárd dollárt,

a földgáz 1000 köbméterenkénti ára pedig 385 dollár legyen, évszaktól függetlenül. Ukrajna jogi úton próbál érvényt szerezni igazának.

A Naftogaz hétfőn a stockholmi döntőbírósághoz fordult azzal a kéréssel, hogy a bíróság állapítsa meg: Oroszországnak tisztességes, piaci áron kell számláznia a leszállított földgázt. Az ukrán cég el akarja érni továbbá annak a megállapítását, hogy a Naftogaz 2010 óta a szükségesnél többet fizetett a Gazpromnak, 6 milliárd dollárt követel vissza az orosz cégtől.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter hétfőn azt mondta, hogy visszaülhetnek a tárgyalóasztalhoz, amint Ukrajna kifizeti az eddig felgyülemlett 4,5 milliárd dolláros gázadósságát. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő úgy vélekedett, Kijev mesterségesen szítja a gázárvitát, Ukrajna álláspontjának „zsarolás-szaga van”, és elsősorban az ukrán gazdaságot sújtja.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS