2020. április 7. keddHerman
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az adóhivatalból koordinálták a hatalmas adócsaló-hálózatot Ukrajnában

2014. június 11. 14:19, utolsó frissítés: 14:19

Az adócsalásnak milliónyi ügyes trükkje van, de ezt nehéz lesz überelni. Több mint 10 milliárd dollárt sikerült „megcsapolni”.


Acélburkolatú szobában, átlátszó műanyag asztal körül ülve szervezték a Janukovics-éra leglátványosabb adócsaló-hálózatát. A szálakat maguk a kormánytagok mozgatták, így a fantomcégek teljes nyugalomban számlázhattak hosszú időn keresztül – állítja tényfeltáró anyagában az AP.

Az ukrán adóügyekkel foglalkozó minisztériumban levő titkos szoba volt a központja annak a hatalmas adócsaló-hálózatnak, mely az utóbbi három évben körülbelül 11 milliárd dollárral károsította meg az ország költségvetését – ez az ukrán államkassza több mint félévi jövedelmét jelenti.


Maga a miniszter működtette a hálózatot

Ihor Bilous adóügyi miniszter szerint elődje, a bevételekért és díjakért felelős Oleksandr Klymenko miniszter aktívan részt vett a hálózat működtetésében; szolgálatáért egy bizonyos százalékot kapott. Így az adócsaló-hálózat teljes védelmet élvezett, a hatóságok sosem ellenőrizték őket.A volt miniszter ugyanakkor tagadja a vádakat: ő mindig harcolt a korrupció ellen – jelentette ki, hozzátéve, csak tavaly több, mint 1300 korrupciós ügyben indított vizsgálatot az általa vezetett minisztérium.Az AP által ellenőrzött adózási adatok, egy korrupció-ellenes csoport által összeállított, állítólagos fantomcégekat tartalmazó lista, és a cégbírósági adatok is azt mutatják, hogy valóban nagy léptékű adócsaló-hálózat működött Ukrajnában Janukovics idején.

Ez persze nem meglepő: „Ukrajnában, akármerre nyúltál, mindenhol korrupcióval találkoztál” – kommentált Anna Derevyanko, a kijevi European Business Association igazgatója.


Az acélburkolatú szobában osztoztak a nyereségen?

Az egyik bizonyíték az adóügyi minisztériumban, a miniszter irodája mellett levő, acélborítású szoba, ahol az átlátszó bútorzat mellett fehérzaj-generátor tette lehetetlenné, hogy illetéktelenek hallgatózzanak. Bilous szerint ebben a helységben egyezett meg a miniszter az „üzlettársaival” arról, hogy hogyan osztozzanak a mintegy 1700 cégből álló hálózat nyereségén.

A volt miniszter ezt a vádat is tagadja: szerinte a nagy adócsalók elleni rajtaütések megszervezésekor használták a szóban forgó helységet, és azért volt szükség a látványos óvintézkedésekre, hogy a szobából semmi ne szivárogjon ki a kérdéses cégekhez.


Egy nagy lyuk a tanácsadó cég irodája helyén

Az adócsalás-sztori másik bizonyítéka egy hatalmas lyuk a kijevi Saperne Pole utcában. A gödörben egy lakáskomplexum alapozása folyik, és papírforma szerint itt található egy Mistral nevű kereskedő- és tanácsadócég székhelye. Ez a cég több millió dolláros forgalmat bonyolított, azonban rögtön Janukovics bukása után csődöt jelentett.

Amikor a hatóságok felkeresték volna az irodáit, kiderült, hogy az iratokban megjelölt címe – Saperne Pole utca 12 – nem létezik. Az utca számozása 9-ről rögtön 22-re ugrik.

A hatóságok szerint a Mistral soha nem is létezett – ez egyike azon 100-120 cégnek, melyek az adócsalásból befolyt összeget a korrupt hivatalnokok bankszámláira utalják.


Adóból leírható fiktív javak, szolgáltatások

A recept egyszerűen működött: egy valós, tevékenységgel rendelkező, de adóját „optimizálni” kívánó cég különféle árukat és szolgáltatásokat vásárolt egy ilyen fantomcégtől. A cég sosem teljesítette a megbízást, helyette a kifizetett pénz egy részét titokban visszautalta az első cég tulajdonosainak. Ez a cég aztán adójából leírhatta a fiktív javakat és szolgáltatásokat.

Látványosan lehetett csökkenteni az adóköltségeket ezzel a módszerrel: egy elektronikai eszközöket importáló cég például havi 85 ezer dollárnyi adót fizetett – miután az adócsaló-hálózatot felszámolták, a befizetései megtízszereződtek.

Mondani sem kell, a fantomcégek mesés nyereségeket könyvelhettek el. Egy ilyen cég havi 190 ezer dolláros forgalmat bonyolított, miközben egyetlen alkalmazottja havi 110 dolláros fizetésből élt.


A korrupt hivatalnokok helyükön maradtak

Az adókkal trükköző cégek nem számítanak újdonságnak Ukrajnában, amely a Transparency International korrupciós felméréseiben rendre a legutolsók között kullog. Az adócsalás elleni fellépés azért is életfontosságú Ukrajna számára, mert az ország költségvetését egy 17 milliárd dolláros nemzetközi kölcsön-csomag tartja össze, és nem tudni, hogy az egyre halmozódó gázszámlákat ki tudják-e egyáltalán fizetni.Az új adóügyi miniszter mindenesetre egy sor jogszabály-módosítással lépne fel az adócsalók ellen. Klymenko elmenekült, Ukrajnában közpénzek sikkasztásával és Ukrajnából való illegális kivitelével vádolják.

Egy ukrán korrupcióellenes civil szervezet szerint azonban mindez porhintés: az előző rezsim nagy léptékű adócsalásában részt vevő korrupt hivatalnokokat csupán áthelyezték, azok nem távoztak a rendszerből.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS