2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ki akarják tiltani Vona Gábort a britektől

sajtószemle 2014. január 24. 12:52, utolsó frissítés: 13:20

A brit sajtó által fasisztának nevezett Jobbik-vezért gyűlöletkeltő üzeneteire hivatkozva szeretnék távol tartani Londontól, ahol a hétvégén venne részt egy lakossági fórumon.


A brit munkáspárt képviselői, a helyi zsidó közösségek vezetői és több médiaorgánum is a Jobbik elnökének a kitiltását kéri a brit belügyminisztertől, Theresa Maytől. A Jobbik szerint csak a közelgő választások miatt szeretnének találkozni a szigetországba kivándorolt nagyszámú magyar közösséggel. A Jobbik a brit bevándorló magyarok számára tartana lakossági fórumot ezen a hétvégén, amelyen Vona Gábor Jobbik-elnök és Pörzse Sándor jobbikos országgyűlési képviselő is részt venne.

Vona Gábor, a szélsőjobboldali Jobbik
<br />
elnöke <i>(forrás: Wikipedia)</i>Vona Gábor, a szélsőjobboldali Jobbik
elnöke (forrás: Wikipedia)
A brit munkáspárt képviselője, Andrew Dinsmore írt May-nek, hogy tiltsák meg Vonának, hogy belépjen Londonba, valamint, hogy a Scotland Yard akadályozza meg a Jobbik gyűlését, ugyanis azt egy nappal a Holokauszt Emléknap előtt szervezik. Dinsmore azt jelölte meg kérése indoklásaként, hogy nem szabad hagyni, hogy a Jobbik, a legerősebb európai fasiszta párt gyűlöletbeszéde elhangozhasson London utcáin.

A brit belügyminiszternek joga van arra, hogy megakadályozza külföldiek számára, hogy belépjenek az Egyesült Királyságba, ha úgy gondolja, hogy az illető veszélyt jelenthet a brit nemzetbiztonságra, a közrendre vagy a brit állampolgárok biztonságára.


Azonban a BBC szerint ez a jog nem feltétlenül terjed ki arra az esetre, amikor a külföldi személy véleménye sértő bizonyos közösségek számára, de nem bizonyítható az, hogy veszélyt jelentene a brit nemzetbiztonságra vagy állampolgárokra.

Megtörtént már, hogy hasonló tiltást (Geert Wilders, a Fitna című, a terrorizmust a Koránhoz kötő film készítőjét szerették volna kitiltani 2009-ben) bíróságon támadtak meg. A bíróság Wildersnek adott igazat, annak ellenére, hogy a brit belügy arra hivatkozott, hogy a belépése a szigetországon belüli közösségek közötti feszültségekhez és felekezetek közötti erőszakos cselekedetekhez vezethet.

Olyan esetről is tudunk, hogy hasonló tiltás érvényben maradt: ilyen például az indiai muszlim prédikátor, Zakir Naik esete 2010-ben, akit nem engedtek be a szigetországba.


Szavazatgyűjtés vagy szövetség a BNP-vel?

Nick Griffin, a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt (BNP) vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy a Jobbik és az Arany Hajnal mozgalom ugyanazokat az elveket osztja, mint ők, és kijelentette, hogy egy szövetséget szeretne tető alá hozni az említett politikai erőkkel. A görög Arany Hajnal mozgalom egy szélsőjobboldali szerveződés, amely nemzeti radikálisként határozza meg magát. Annak ellenére, hogy közismert a görögök által elszenvedett náci megszállás visszaéléseinek a sokasága, a mozgalom gyakran hivatkozott tisztelettel a Harmadik Birodalom vezetőire.

A Jobbik a legsikeresebb fasiszta párt Európában, állapítja meg a The Independent.

A magát úgyszintén nemzeti radikálisnak valló párt a harmadik politikai erő Magyarországon: 43 képviselővel rendelkezik a országgyűlésben, és hárommal az Európai Parlamentben.


A The Guardian szerint a britek nem ilyesfajta bevándorlókra várnak

A The Guradian rövid véleményanyagban reagál a fasisztának nevezett Vona Gábor tervezett londoni látogatására. A lap szerint Vona Európa legsikeresebb fasisztája, hisz pártja, a Jobbik Európa legerősebb szélsőjobboldali pártja. A lap szerint sikerét bevándorlás-ellenes, romaellenes és antiszemita retorikájának köszönheti.

Az esemény Facebook-oldalának a borítóképeAz esemény Facebook-oldalának a borítóképe


A lap meglepődve emeli ki, hogy mindezek mellett a Jobbik iszlám-párti. Pontosabban arra hivatkozik, hogy Vona így nyilatkozott: „Az iszlám az emberiség utolsó reménye a globalizáció és a liberalizmus sötétségében.” Ezt a kijelentését a turáni eredet elméletére vezeti vissza. A cikk szerzője úgy gondolja, attól nem kell félni, hogy ez egy Nagy-Britanniába exportálható fasizmus.

A véleményanyag kiemeli, hogy a magyarországiak 63%-a úgy táplál ellenséges érzelmeket a zsidók iránt, hogy a tízmilliós országban a zsidó kisebbség lélekszáma csupán százezret tesz ki.

A The Guardian anyaga véleményt foglal a Jobbik elnöke ellen: nem ilyesfajta bevándorlókra várnak Nagy-Britanniában. Az utolsó mondatokban úgy vélekedik, hogy az a helyes, ha a britek minderre így reagálnak: "Mindent meg kell tennünk, hogy ellensúlyozzuk a Vonához hasonló szélsőjobboldaliak által terjesztett rasszizmust." És nem így: "Átkozott bevándorlók!"

A Jobbik szerint az országgyűlési választások a tét

A Jobbik tagadta a BBC-nek, hogy Vona a BNP-vel szeretne találkozni. A párt képviselője szerint a magyar országgyűlési választásokra készülnek a nagyszámú szigetországbeli magyar közösség megszólításával.

A belügyminisztérium egyelőre nem nyilatkozott az ügyben. A Scotland Yard úgy nyilatkozott, hogy tudnak a gyűlésről, és követik a fejleményeket.

Az esemény Facebook-oldalán 93-an jelölték be, hogy elmennek a jobbikos fórumra.


Forrás: BBC, The Guardian, The Independent

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS