2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

30, 31 vagy 32 éves lett Kim Dzsong Un

MTI-összefoglaló 2014. január 08. 16:28, utolsó frissítés: 16:28

A Kedves Vezető fiát Dennis Rodman vodkával lepte meg, és Happy Birthdayt is énekelt neki. Észak-Korea azonban nem lett jobb hely ettől.


Születésnapját ünnepli szerdán az észak-koreai vezető, de a külvilágtól hermetikusan elzárkózó kelet-ázsiai országra jellemzően még azt sem tudni pontosan, hogy Kim Dzsong Un a 30., a 31. vagy a 32. életévét tölti be az idén.

Harmincéves lett Kim Dzsong Un - írja a Telegraph szerdán az Észak-Koreát két éve irányító politikus születésnapja alkalmából közölt portréban. Ugyanakkor a brit lap cikkének szerzője maga is utal arra, hogy egy - valamikor Kim Dzsong Ilnek dolgozó - japán mesterszakács elbeszélése szerint a fiatal vezető 1983. január 8-án született, tehát most lett 31 éves.

Néhány hónapja a Kim Dzsong Unnal állítólag szívélyes baráti viszonyt ápoló Dennis Rodman, az NBA amerikai profi kosárliga volt sztárja is úgy értesült, hogy az észak-koreai vezető abban az évben született. Korábban viszont az észak-koreai hatóságok 1982. január 8-át adták meg a néhai "Kedves Vezető" harmadik fiának születési dátumaként.


Egyedi tervezésű címkével ellátott vodkát kapott ajándékba Rodmantól.Akármelyik dátum is a valódi, annyi bizonyos, hogy Észak-Korea - 30 körüli - vezetője roppant fiatalnak számít. Nem is meglepő, hogy sokkal jobban érdeklik a síparadicsomok, a hullámvasutak és a csinos énekesnők, mint a díszes katonai parádék és a véget nem érő politikai tanácskozások, amelyeket - legalábbis a nyilvánosságra hozott fényképek tanúsága szerint - Kim Dzsong Un általában fásult arckifejezéssel ül végig. A fiatal vezetőt


halálos unalommal töltik el

hivatalos kötelezettségei és annak az elavult szovjet halandzsának a nagy része, amely a mai napig áthatja az észak-koreai politikát - írja a Telegraph.

John Delury, a szöuli Jonszej Egyetem professzora szerint éles különbség van Kim Dzsong Un és apja, a 2011. decemberében elhunyt Kim Dzsong Il között. Az ifjú vezető sokkal többet jelenik meg a nyilvánosság előtt a kifejezetten visszahúzódó Kim Dzsong Ilhez képest, aki életének utolsó éveiben szinte végig hatalmas napszemüveg mögé rejtőzött, és nyilvánvalóan kényelmetlenül érezte magát a reflektorfényben.

Ezzel szemben fia hatalomra kerülésének első pillanatától fogva karizmatikus nagyapjáról, az államalapító, örökös elnök Kim Ir Szenről vett példát: ugyanolyan frizurát vágatott magának és bevezette a televízióban közvetített újévi köszöntők gyakorlatát.Érdekesség, hogy egészen húszéves koráig Kim Dzsong Il harmadik - egyben kedvenc - fiának még a létezéséről sem tudott a világ. Először az egykor Kim Dzsong Il alkalmazásában álló és a családdal állítólag bizalmas viszonyba került japán mesterszakács, Fudzsimoto Kendzsi tett róla említést könyvében. Apja halálakor teljes homály fedte, milyen vezető válik majd belőle. Dél-koreai jelentések határozott és erős versenyszellemmel bíró emberként jellemezték. Tekintettel arra, hogy Svájcban is folytatott tanulmányokat, egyesek

kicsit reménykedtek abban,

hogy a világra nyitottabbá teheti majd az elzárkózó sztálinista országot.

Delury szerint Kim Dzsong Un némileg valóban próbál lépést tartani a XXI. századdal. Felesége például - mint first lady - gyakran megjelenik vele a nyilvánosság előtt. Nevetségesnek tűnhet a síparadicsomokkal és delfináriumokkal kapcsolatos megszállottsága, de ezek valójában mind a fiatal Kim legfontosabb támogatói táborának számító phenjani fogyasztói osztály igényeinek kielégítését célozzák. Vidéken, ahol több millió észak-koreai az életben maradásért küzd, a fiatal vezető a mezőgazdasági rendszer javítására törekszik, és ennek az utóbbi időben már némi eredménye is volt. Idei újévi beszédében a mezőgazdaság elsőbbségét hangsúlyozta a tudománnyal és a technológiával szemben. Ezenkívül elmozdulást tettek az ipar decentralizációjának irányába és a különleges gazdasági övezetek kínai modelljének átvétele, a kereskedelem és a külföldi befektetések iránti nyitás felé, bár mindezt egyelőre a nemzetközi szankciók lényegében lehetetlenné teszik.


Bizonyos dolgok ugyanakkor egyáltalán nem változtak.

Phenjan továbbra is elkötelezett nukleáris programja mellett, amely némi mozgásteret biztosít szomszédjaival és ellenségeivel szemben. A politikai áskálódások is folyamatosak: legutóbb a nemrégiben még a rezsim második emberének számító Dzsang Szong Teket, Kim Dzsong Un nagynénjének férjét likvidálták. Az utóbbi két évben a néhai Kim Dzsong Il több emberét is leváltották, elsősorban a hadsereg soraiban. A "Kedves Vezető" halottaskocsiját bal oldalról kísérő négy tábornokot például mind eltávolították, és a fegyveres erők minisztériumának élén is négy alkalommal volt váltás.Felmerült, hogy Kim Dzsong Un talán csak az ország névleges vezetője, és a de facto irányító Csoe Rjong Hae, a hadsereg politikai részlegének igazgatója lehet, aki állandóan a fiatal Kim mellett látható. Nemrég az keltett izgalmat az észak-koreai helyzetet figyelemmel kísérők körében, hogy a Rodong Szinmun című hivatalos lapban több olyan, gyárlátogatásokon készült fotó is megjelent, amelyeken Csoe nem az ország vezetőjére néz - ahogy azt a protokoll előírja -, hanem egyenesen a kamerába. Elemzők szerint talán tévedésből tették közzé ezeket a képeket, vagy talán éppen azért, hogy hangsúlyozzák Csoe és a hadsereg kiemelt szerepét.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS