2019. április 25. csütörtökMárk
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem szexelnek a fiatalok: kihalnak a japánok?

2013. október 21. 16:12, utolsó frissítés: 17:06

A jelenlegi harmincas nemzedék túl jól elvan egyedül ahhoz, hogy vállalja a párkapcsolattal járó "kellemetlenségeket".


Váratlan, korábban nehezen elképzelhető problémával szembesülnek Japánban: a fiatalok nem érdeklődnek a szex iránt, a virtuális barátságok világában a tartós párkapcsolat, a házasság és gyermekvállalás pedig végképp a múlté.

Ma már több öregeknek való pelenka fogy Japánban, mint gyermekeknek való, a születési szaporulat negatív, 2060-ig a japán lakosság harmadával csökken. Nem kell demográfusnak lenni ahhoz, hogy világossá váljon: ha ez így megy tovább, a japánok egészen egyszerűen kihalnak.

Ennek ellenére a szingli kultúrát a japán kormány, a hagyományok és a munkaadók is erősítik – állítja a The Guardian riportja, melyben


megszólal egy domina,aki idős korára párkapcsolati terapeutává vált. Queen Ai, vagyis Szerelem Istennő 15 éve még a klasszikus szado-mazo fogásokban utazott, kötözőszexet és forró viaszos játékokat vállalt, mára azonban saját bevallása szerint sokkal nehezebb a dolga: a mindenfajta testi érintéstől, intimitástól idegenkedő fiataloknak – főként férfiaknak, de újabban nőknek is – tart egyfajta bevezetést a nemiségbe és párkapcsolatba.

Ai Aoyama, vagyis Szerelem Istennő egyik kliensével. Fotó: Eric Rechsteiner/Panos PictureAi Aoyama, vagyis Szerelem Istennő egyik kliensével. Fotó: Eric Rechsteiner/Panos Picture


Kliensei közül sokakat először arról kell meggyőzzön, ne kérjenek bocsánatot saját létezésükért. Az anakronisztikus japán családmodell és a magánéletet leszűkítő munkaerő-piaci realitások szorításában eltévelyedve bolyonganak a fiatalok. Egyesek szeretnének ugyan randizni, de félnek a randizás és a párkapcsolat költségeitől.

Mások már letettek arról, hogy valaha családot alapítanak – ehelyett alkalmi, futó viszonyokba bonyolódnak. Egyre növekvő azoknak a száma is, akik


teljes egészében lemondtak a szexről.

Csak nagyon kevesen tudnak normálisan viszonyulni a szexhez és a házassághoz – árulja el a párterapeuta: legtöbben tanácstalanok, és azt hiszik, valami baj van velük.

Japánban sosem élt ennyi egyedülálló. Egy 2011-es felmérés szerint az egyedülálló férfiak 61 százalékának, az egyedülálló nők 49 százalékának nincsen semmilyen párkapcsolata – ez 10 százalékos növekedést jelent az öt évvel ezelőtti állapotokhoz képest. Egy másik felmérés szerint a 30 év alatti férfiak harmada sosem randizott.

Mivel Japán nem vallásos társadalom, a szex és a párkapcsolat nem jár okvetlenül együtt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a japánok szabadosak: a Japan Family Planning Association (JFPA) felmérése szerint a 16-24 év közötti japán nők 45 százaléka nem érdeklődött, vagy egyenesen undorodott a szexuális aktustól. A férfiak több mint negyede érzett hasonlóképpen.

Balról jobbra: a 23 éves Emi Kuwahata és a 22 éves Eri Asada bevásárolnak Tokióban. Fotó: Eric Rechsteiner/Panos PicturesBalról jobbra: a 23 éves Emi Kuwahata és a 22 éves Eri Asada bevásárolnak Tokióban. Fotó: Eric Rechsteiner/Panos Pictures


A japán fiatalok már nem alapítanak családot és nemzenek gyereket kötelességből, úgy, ahogy a háború utáni generációk tették. Az 20 éves gazdasági stagnálástól, az utóbbi években egy sor katasztrófától sújtott társadalom látványos átalakulásokon megy keresztül – nem feltétlenül a pozitív értelemben. Egyre többen gondolják azt, hogy


a szerelem értelmetlen,

a párkapcsolat pedig túl sok bonyodalommal jár. Egy kifejezés is született erre: mendokusai, ami szabad fordításban annyit tesz hogy „túl sok a strapa”, vagy „nem zavartatom magam”.

A ma is élő hagyományos japán családmodell miatt pedig a házasság egyértelműen a rossz és még rosszabb közötti választás úgy a férfi, mind a nő számára. Hagyományosan a férfiak tartották fenn a családot – a jelenlegi japán gazdaságban azonban csak kevés férfinak van olyan biztos, jól kereső munkahelye, hogy be merjen vállalni egy családot és gyermeket.

Ugyanakkor a nők egyre látványosabb karriert futnak be a multinacionális vállalatoknál, tehát elvileg működhetne a két dolgozó szülős megoldás. Csakhogy a vállalatoknál uralkodó hagyományos felfogás és a hosszú, rugalmatlan munkaidő azt jelenti, hogy a gyermeket vállaló nők a legjobb esetben is búcsút mondhatnak az előléptetésnek – ha ugyan nem az állásuknak. Egy felmérés szerint


a gyermeket vállaló nők 70 százaléka sosem dolgozik többet.

Otthon ülő anyának lenni viszont egyszerűen nem vonzó opció a jelenlegi japán fiatalok számára. „A házasság a nő sírja” – állítja a japán közmondás, arra utalva, hogy a házas férfiak körében elterjedt gyakorlat az, hogy szeretőt tartanak. Megoldás lehetne a vadházasság vagy az egyedül való gyermeknevelés, ezt viszont az állam nem támogatja.

Hosszútávú, az ellenkező nemmel közös cél hiányában a gigantikus japán nagyvárosokban élő fiatalok egyéjszakás kalandokban élik ki testi vágyaikat, ha egyáltalán kiélik. A szex helyét fokozatosan átveszi az online pornó, a virtuális „barátnők” és az animék; sokak pedig egyszerűen más dolgokkal foglalkoznak, így nincs idejük ilyesmire.

A 31 éves Satoru Kishinot érdeklik a nők, azonban megtanult szex nélkül élni, mivel a párkapcsolatok túl bonyolultak. Fotó: Eric Rechsteiner/Panos PicturesA 31 éves Satoru Kishinot érdeklik a nők, azonban megtanult szex nélkül élni, mivel a párkapcsolatok túl bonyolultak. Fotó: Eric Rechsteiner/Panos Pictures


Mert a japán fiatalok élete – főleg, ha jól is keresnek – igazán kényelmes. Jó éttermekbe járnak a barátaikkal, divatos ruhákat viselnek, fizetésükből drága vakációkat is megengedhetnek maguknak – nem csoda, hogy sokan nem akarnak lemondani erről a kényelemről.

A párterapeuta szerint kliensei olyan személyek, akik a társadalmi visszavonulás egészen extrém formáit választották: hikikomorik (magányosok), otakuk (kockafejek) vagy parasaito shinguruk (parazita szinglik), akik


30 éves korukra sem költöztek el otthonról.

A terapeuta elmeséli, hogy egyik kliensét, egy harmincas szűz férfit kizárólag Power Rangers-szerű női robotok izgatnak fel. Őt jógával és hipnózissal próbálja ellazítani, tanítani arra, hogyan működik az emberi test. A terápia részeként felárért le is vetkőzik, azonban aktus kizárva – mondja.

A japán kormány persze tisztában van a helyzet súlyosságával, így nagy léptékű bölcsőde-építési programmal próbálja a nőket segíteni abban, hogy a gyermekvállalást összeegyeztessék a karrierjükkel, azonban az intézkedések egyelőre nem hozták meg a várt áttörést.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS