2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Németország választ: nagykoalíció jöhet?

2013. szeptember 17. 17:20, utolsó frissítés: 17:20

Angela Merkel minden bizonnyal folytathatja a megkezdett munkát. Az európeriféria gazdaságai továbbra sem számíthatnak nagyvonalú támogatásra.


A bajor választások kimenetele megnövelte annak az esélyét, hogy a szövetségi szintű németországi parlamenti választások után a Merkel vezette CDU/CSU és a liberális FDP alakít kormányt. Ez jó hír az európeriféria gazdaságainak, bár túlzott német nagyvonalúságra ezután sem számíthatnak – vélekedett hétfői helyzetértékelésében a City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics.

A Forsa közvélemény-kutató intézet előrejelzései szerint a szeptember 22-i választásokon a konzervatívok nagy előnnyel végeznek az első helyen, a szociáldemokraták (SPD) pedig az előrejelzésekhez képest jobban szerepelnek, 25 százalék körüli eredményt érnek majd el.

Az Angela Merkel vezette konzervatív CDU/CSU pártszövetség jelenleg a szavazatok 39 százalékára számíthat, az FDP 6 százalékon áll. A Baloldal támogatottsága 10, a Zöldeké pedig 9 százalékos. Az euroszkeptikus AfD és a Német Kalózpárt választói támogatottsága egyaránt 3 százalék a felmérés szerint.

A Capital Economics európai gazdaságokra szakosodott közgazdászai kiemelték, hogy a jelenlegi koalíciós partner, a liberális FDP támogatottságának zuhanása miatt Angela Merkel kancellárnak jó eséllyelúj koalíciót kell kötnie

a vasárnapi országos választások után, ha kormányon akar maradni. Egy nagykoalíció azért valószínű, mert a felmérések alapján az SPD-nek és a zöldeknek szintén nem lesz meg a szükséges többségük együtt.

Jelölt-testbeszéd: Angela Merkel kiegyensúlyozott, stabil vezetést sugalló módon illeszti össze ujjait, kihívója, Peer Steinbrück egy elhíresült címlapfotón épp bemutat azoknak, akik különféle gúnynevekkel illetik. Montázs: Süddeutsche ZeitungJelölt-testbeszéd: Angela Merkel kiegyensúlyozott, stabil vezetést sugalló módon illeszti össze ujjait, kihívója, Peer Steinbrück egy elhíresült címlapfotón épp bemutat azoknak, akik különféle gúnynevekkel illetik. Montázs: Süddeutsche Zeitung


Egy ilyen koalíción belül az SPD várhatóan kitartana a tehetősebbek magasabb adóztatása mellett, és ebből finanszírozná az állami beruházások élénkítését, jóllehet Merkel ezt erőteljesen ellenzi, és arra van nagyobb esély, hogy ebben a kérdésben az ő álláspontja kerekedik felül – jósolta a Capital Economics.

Ugyanakkor a szociáldemokraták nagyobb valószínűséggel érnének el engedményeket az országos szintű minimálbér ügyében, az európerifériával kapcsolatban pedig a növekedést inkább pártoló német kormányzati hozzáállás alakulhat ki.

A Capital Economics szakértői hangsúlyozzák azonban, hogy még az SPD is ellenzi


az adófizetők pénzéből finanszírozott folyamatos átutalásokat,

amelyekre pedig ezeknek az országoknak szükségük van. A szociáldemokraták ragaszkodnak ahhoz is, hogy az euróövezet perifériális gazdaságainak bankrendszereit ne más eurógazdaságok kormányainak „összedobott pénzéből” oldják meg.

A cég kidolgozott egy forgatókönyvet egy baloldali – „vörös-vörös-zöld” – koalíció esetére is. Ez azonban nem jelentene komoly változást Németország költségvetési alapállásában, mivel az SPD, a zöldek és a Baloldal csak halovány elképzeléssel rendelkezik arról, hogy miből is állhatna az európeriféria növekedését ösztönző politika.

Ráadásul a német közvélemény erőteljesen támogatja Merkel kancellár kemény politikáját az euróövezet perifériájával szemben. Éppen ezért nem valószínű, hogy bármilyen összetételű német kormány nagyon eltávolodna az eddigi hozzáállástól.

A konzervatívok népszerűsége egyébként a „prezidenciális kancellárként” tevékenykedő Angela Merkel népszerűségének tulajdonítható. A CDU elnökéről 2005-ös kormányra kerülése óta az a kép alakult ki, hogy a


pártpolitika helyett az emberek gondjaival törődik.

Az euróövezeti válság sikeres kezelése révén azután ez vált az uralkodó értelmezéssé, ami rendkívüli népszerűséget adott Merkelnek.

Hasonló következtetésekre jutottak hétfői prognózisukban az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport londoni szakértői. A ház szerint is a nagykoalíció a jelenlegi német kormányszövetség legvalószínűbb alternatívája, de Merkel ebben az esetben is folytatná „lépésről lépésre” jellegű válságkezelő politikáját.

Az Eurasia szakelemzői szerint a koalíciós forgatókönyvek bizonytalansága ellenére az bizonyos, hogy az országos választások után is Angela Merkel marad a kancellári tisztségben. Ez azt is jelenti, hogy


nem lesz komoly átrendeződés

a kulcsfontosságú gazdaságpolitikai területeken, így az euróövezeti válságkezelésben sem.

A németek hozzáállására a jövőben is az lesz a jellemző, hogy Berlin szigorú feltételrendszereket csatol a további pénzügyi mentőakciókhoz, és nagyobb gazdaságpolitikai felügyeletet fog magának követelni bármilyen újabb adósságenyhítés fejében.

A ház elemzői hangsúlyozták, hogy az SPD egyetért ezekkel az elvekkel. A szociáldemokraták álláspontja az EU-val kapcsolatos szakpolitikai ügyekben általában is nagyon közel áll a jelenlegi német kormányéhoz, és eddig mindegyik euróövezeti mentőprogram intézkedéseit támogatták a Bundestagban.

Forrás: MTI/hírszerk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS