2019. december 13. péntekLuca, Ottilia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dühösek és rémültek a hétfői kairói vérengzés sebesültjei

2013. július 09. 13:44, utolsó frissítés: 13:44

Valószínűleg sosem fog kiderülni, mi történt a köztársasági gárda laktanyája előtt. Az 50 halottal végződő incidens elsősorban a szalafista szélsőségeseket erősíti.


Zsúfolásig megtelt az egyik kairói kórház hétfőn a köztársasági gárda laktanyája előtt történt vérengzés miatt, amelyben kórházi források szerint több mint ötvenen vesztették életüket, a sebesültek száma pedig meghaladja a négyszázat.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó sebesültek története ugyanúgy kezdődik: hajnal volt, imádkoztak, majd valaki kiáltott, és egyszer csak a hadsereg sortüze alá kerültek. "Könnygázzal, madársöréttel, gumilövedékkel támadtak ránk. Aztán


következett az éles lőszer"

– mondta Abdel-Azíz Abdel Sakua, akinek a jobb lábát érte golyótalálat. A 30 éves szakállas férfi sok más emberrel együtt Kairó külvárosából indult el, hogy a Mohamed Murszi demokratikusan megválasztott elnököt megbuktató "katonai puccs" ellen tiltakozzon. Mint mondta, azért ment, hogy békésen tüntessen a köztársasági gárda épületénél, ahol Murszit őrzik. A katonák támadása mindenkit váratlanul ért – tette hozzá.Sakua elbeszélése az iszlamista vezető megbuktatása óta eltelt időszak legvéresebb incidenséről szemben áll azzal, amit a hadsereg hivatalosan közölt. Az arab ország egyre mélyebb megosztottságáról árulkodó esemény a katonaság szerint úgy zajlott, hogy


egy terrorista csoport meg akarta rohamozni a laktanyát,

miközben egy katona meghalt, 40 pedig megsebesült. Egy katonai forrás azt közölte: a hadsereg viszonozta a tüzet, amikor a fegyveresek rájuk támadtak. Az egyiptomi hadsereg azt is visszautasítja, hogy a múlt héten puccs történt volna az észak-afrikai országban, és álláspontja az, hogy csak a nép akaratának szereztek érvényt, miután június 30-án milliók vonultak az utcára Mohamed Murszi lemondását követelve.Egy másik demonstráló, Szaber el-Szabé is arról számolt be a brit hírügynökségnek, hogy a hadsereg először könnygázt használt ellenük, majd tüzet nyitott rájuk, aminek nyomán több demonstráló hanyatt vágódott. "A katonák éles lőszerrel lőttek ránk" – nyomatékosította a férfi, hozzátéve, hogy ezután katonák kíséretében páncélozott járművek hajtottak ki a laktanyából. Nem sokkal később pedig Szabé azt érezte, hogy valami erősen eltalálta a fejét, majd ömleni kezdett belőle a vér.

A brit hírügynökség helyszínen járt tudósítója szerint a megbuktatott elnök melletti tüntetések fő helyszínétől kevesebb mint egy kilométerre, a Kairó északkeleti részén található Nászr városi kórházban az orvosok és a nővérek kétségbeesetten rohantak föl-alá a folyosókon, ahol sebesült férfiak tucatjai vártak az ellátásra. A falon kézzel írt listákon olvasható


az orvosi kezelésre szorulók neve,

de pontosan nem tudni, hányan vannak, és hányan haltak meg. Musztafa Salabi, a kórház egyik fiatal orvosa azt mondta, hogy legalább 45 holttestet számolt és több mint 400 sebesültet, akiknek tizede súlyos állapotban van. Többségüket éles lőszer találta el. Egy másik orvos idegesen kiabálva hajtotta el a kórházból a kérdezősködő újságírókat.

A sebesültek közül néhányan azt mondták, nem értik, miért nyitna tüzet a hadsereg, egy olyan szervezet, amelyben teljes mértékben megbíznak. Az egyik kórházi ágyon fekvő 25 éves Mahmúd Abdel Kader az előjogaikat megtartani akaró katonai tisztségviselőket okolja a történtekért, nem pedig az egyszerű sorkatonákat, akik ugyanolyan hétköznapi egyiptomiak, mint ő.Szerinte a külföldi és helyi erők megrémültek attól, hogy Egyiptom tovább halad a politikai iszlám útján, és a régió többi része is követni fogja. "Ez az iszlámról szól, nem többről és nem kevesebbről" – hangsúlyozta.

Az incidens nyomán a Muzulmán Testvériség "a forradalmat elrablók" elleni felkelésre buzdította hétfőn az ország népét. Az iszlamista mozgalom felszólította a nemzetközi közösséget és szervezeteket, valamint "a világ minden szabad emberét", hogy avatkozzon közbe, hogy megakadályozzanak "egy újabb tömegmészárlást, egy újabb Szíria kialakulását". A liberális Mohamed el-Baradei


elítélte a tömegmészárlást,

és kijelentette, hogy az ország lakosainak sürgősen meg kell békélnie egymással. "Az erőszak nem (lehet) eszköz senkinek a részéről, azt szigorúan el kell ítélni. Azonnali független és átlátható vizsgálatot követelek. Egyiptomnak sürgős megbékélésre van szüksége" – írta Twitter-profilján.

Hamdín Szabáhi, a legjelentősebb baloldali ellenzéki párt, a Népi Áramlat vezetője, volt államfőjelölt a Reutersnek kijelentette, hogy azonnal meg kell alakulnia egy átmeneti kormánynak a veszélyes politikai űr kitöltésére. Az an-Núr szalafista párt szóvivője közölte, hogy


pártja kivonul a kormányalakítási tárgyalásokról.

Az an-Núr már vasárnap este éles ellentétbe került az új kormány alakításról tárgyaló többi erővel, mert elutasította, hogy Ziad Baháeddínt, a számvevőszék volt vezetőjét jelöljék ideiglenes kormányfőnek. A párt kifogásolta, hogy Baháeddín ugyanabból a pártból való, mint az előző jelölt, Mohamed el-Baradei, akinek a jelölését az an-Núr korábban szintén megvétózta.

Rövid távon valószínűleg fokozódik az erőszak Egyiptomban, de az iszlamisták és világiak közötti ellentét nem fog polgárháborúba torkollni – idézett egy egyiptomi biztonságpolitikai szakértőt a Hszinhua kínai állami hírügynökség.


A Fehér Ház továbbra sem minősíti puccsnak

Mohamed Murszi egyiptomi elnök eltávolítását a hatalomból a hadsereg által, és nem készül a Kairónak nyújtott segély azonnali felfüggesztésére – jelentette ki hétfőn az amerikai elnöki hivatal szóvivője. "Ez egy rendkívül összetett helyzet" – felelte Jay Carney fehérházi szóvivő arra a kérdésre válaszolva, hogy miért nem minősíti Washington államcsínynek Murszi megbuktatását."Ez a minősítés jelentős következményekkel járna, és a kérdés komoly feszültségeket hordoz magában egyiptomiak milliói számára, akik eltérő nézeteket vallanak arról, hogy mi is történt" – fogalmazott Carney, arra célozva, hogy a legnépesebb arab országban sokan azt vallják, hogy Murszi jogsértéseket követett el.


Ha puccsnak minősítené a katonai beavatkozást,

az Egyesült Államoknak le kellene állítania az Egyiptomnak folyósított, évi másfél milliárd dolláros katonai támogatást. Ezzel Washington elvesztené az Egyiptomra gyakorolt politikai befolyásolásának egyik fontos eszközét.

Barack Obama elnök és kabinetjének tagjai elítélték ugyan a demokratikusan megválasztott Murszi eltávolítását, de attól tartózkodtak, hogy a hatalomba való visszatérését is követeljék. Ezzel azt a benyomást kelti az amerikai kormány, hogy hallgatólagosan támogatja az egyiptomi elnök megbuktatását.


A keményvonalas szalafisták nyerhetnek

A megbuktatott iszlamista Muzulmán Testvériségtől jobbra álló, keményvonalas szalafista an-Núr párt megerősödve kerülhet ki az egyiptomi fordulat utáni intenzív politikai versengésből.

A párt nagy feltűnést keltett azzal, hogy szombat éjjel megvétózta Mohamed el-Baradei ideiglenes kormányfői kinevezését. A szalafisták azzal fenyegetőznek, hogy csatlakoznak a Muzulmán Testvériség kormányellenes tiltakozásához, és ezzel megakadályozzák az új választásokhoz vezető politikai menetrend megvalósítását – panaszolta a világi ellenzéket tömörítő Nemzeti Megmentési Front egy tagja.

"Az an-Núr megpróbálja betölteni a Muzulmán Testvériség átmeneti meggyengülésével a politikai térben keletkezett űrt" – magyarázta Halil el-Anani, az észak-angliai Durham egyetem politikai iszlám professzora.

"Abban bíznak, hogy növelni tudják a másfél évvel ezelőtti parlamenti választásokon megszerzett szavazataik számát, és kormányzati tényezővé válhatnak" – mondta a szakértő. Az an-Núr legutóbb a voksok 27 százalékát szerezte meg, ezzel a második legerősebb parlamenti erő lett a Muzulmán Testvériség mögött.

A szalafisták arra számítanak, hogy a zömmel vallásos, konzervatív vidéki lakosság, amelynek egy része kiábrándult a Muzulmán Testvériségből, rájuk fog szavazni a következő parlamenti választásokon, amelynek időpontját egyelőre nem tűzték ki.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS