2019. december 13. péntekLuca, Ottilia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszautasította a hadsereg ultimátumát az egyiptomi államfő

2013. július 02. 12:16, utolsó frissítés: 12:20

Több százezren tüntetnek Mohamed Murszi ellen, mivel egyre nyilvánvalóbb, hogy a Muzulmán Testvériséghez köthető politikus iszlamista államot épít.


Tovább mélyül az egyiptomi belpolitikai válság. A hétvégén hatalmas tüntetésekre került sor, hétfőn pedig a hadsereg ultimátumot tett közzé, amit Mohamed Murszi elnök visszautasított. Az államfő ugyanakkor telefonon beszélt Barack Obama amerikai elnökkel, azt ígérve, hogy Egyiptom "tovább halad" a békés, demokratikus átmenet útján.

Kedden várhatóan folytatódnak a tüntetések. Főként azok vonultak az utcára az elnök ellen, akik világi, modern Egyiptomot akarnak, és akik úgy érzik, Mohamed Murszi kizárólag a saját pártjának, a Muzulmán Testvériségnek kedvez,


az iszlamisták pedig lassan háttérbe szorítják őket.

Vasárnap már több százezren – egyes hírek szerint több millióan – vonultak utcára, és követelték Murszi lemondását. A tüntetéseket sok helyen – Kairóban és vidéken is – összecsapások kísérték az elnök ellenfelei és hívei között. Legalább 16-an életüket vesztették, csaknem 800-an megsebesültek, és a kormány négy minisztere lemondott. Hétfő reggel Kairóban megrohamozták és felgyújtották a Muzulmán Testvériség központját is.

Az egyiptomi hadsereg főparancsnoka hétfőn ultimátumot intézett a politikai erőkhöz. Ha 48 órán belül nem állapodnak meg az "egyiptomi nép" követeléseinek teljesítéséről, a hadsereg megvalósítja "a jövőre vonatkozó saját menetrendjét" – fogalmazott Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornok az állami tv-ben felolvasott közleményben.

A főparancsnok a népakarat "korábban soha nem látott" megnyilvánulásának nevezte a Mohamed Murszi elnök lemondását követelő tömegtüntetéseket. "A nép példátlanul világosan fejezte ki az akaratát a tömeges megmozdulásokon, és minden további időpocsékolás csak


fokozza a megosztottság és az erőszak veszélyét" – mutatott rá.

A hadsereg ellenőrizni fogja az összes fél és párt, és a fiatalok bevonásával elkészítendő megállapodás végrehajtását, de nem akar közvetlenül részt venni a kormányzásban – mondta a tábornok. A közlemény felolvasása után a televízió hazafias zeneműveket kezdett sugározni.

A tábornok szavai hallatán a kairói Tahrír téren várakozó tömeg örömujjongásban tört ki. "Murszi már nem az elnökünk, Sziszi velünk van" – skandálták. Az elnök elleni tüntetéseket szervező mozgalom, a Tamarrod (Lázadás) ellenzéki koalíció alapítója üdvözölte a katonák bejelentését. "A fegyveres erők nyilatkozatának lényege az egyiptomi nép akaratának támogatása, ami előre hozott elnökválasztást jelent" – mondta Mahmúd Badr, az ellenzéki koalíció szóvivője. Az iszlamisták fő ereje,


a Muzulmán Testvériség visszautasította az ultimátumot.

"A megoldásnak az alkotmány keretein belül kell lennie. A katonai puccsok korszaka lejárt" – mondta Jaszer Hamza, a Muzulmán Testvériség alapította Szabadság és Igazságosság Pártjának egyik vezetője az al-Dzsazíra katari hírtelevíziónak.Az elnöki hivatal kora hajnalban állásfoglalást tett közzé. Ebben az elnök úgy ítélte meg, hogy a hadsereg előző napi, a belpolitikai válság érdekében konszenzust sürgető ultimátuma zavart okozhat. Mohamed Murszi ezért ragaszkodik saját nemzeti megbékélési tervéhez – hangsúlyozta a közlemény.

Az elnöki hivatal felrótta, hogy az ultimátumot ismertető hadsereg-főparancsnok, Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornok nem konzultált előzetesen az államfővel. Megerősítette, hogy Mohamed Murszi elnök tovább kíván haladni a tervezett úton az átfogó nemzeti megbékélés irányába. A nyilatkozat szerint mindez válasz a "nagy egyiptomi nép törekvéseire", tekintet nélkül minden olyan állásfoglalásra, amely mélyíti az állampolgárok közötti megosztottságot.

A hivatal egy másik, a Facebookon közölt nyilatkozata szerint Murszi telefonon beszélt Barack Obama amerikai elnökkel az egyiptomi belpolitikai fejleményekről. A nyilatkozat szerint Murszi hangsúlyozta, hogy Egyiptom


"tovább halad" a békés demokratikus átmenet útján.

Az amerikai elnök hétfőn Tanzániában tartott sajtóértekezletén a szemben álló egyiptomi feleket önmérsékletre szólította fel. Közvetve Murszi elnöknek üzent ugyanakkor, amikor azt hangoztatta, hogy a demokráciát nem csupán a szabad választások jelentik, hanem az ellenzékkel, illetve a nemzeti kisebbségekkel szemben tanúsított magatartás is.

Az elnök elleni tüntetések nyomán benyújtotta lemondását Mohamed Kamel Amr külügyminiszter is – vált ismertté kedd hajnalban. Előző nap a kormány legkevesebb négy minisztere nyújtotta be lemondását.

Kedden további tüntetések várhatók. Murszi támogatói az elnök híveit tömegtüntetésekre szólították fel. A Tamarrod ugyanakkor korábban olyan ultimátumot szabott az államfőnek, hogy kelet-európai idő szerint 17 óráig le kell mondania. Ellenkező esetre további országos tiltakozó megmozdulásokat helyezett kilátásba.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS