2018. december 11. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Instabillá, kiszámíthatatlanná vált Észak-Korea helyzete

2013. március 08. 15:24, utolsó frissítés: 15:24

Az Észak és Dél között közvetlen kapcsolatot jelentő forródrót felszámolása könnyen félreértésekhez vezethet.


Bár Észak-Korea legutóbbi lépései nem feltétlenül jelentik azt, hogy az ország háborúra készülne, az bizonyos: a helyzete instabillá, kiszámíthatatlanná vált – írja összeállításában a BBC. Mint ismeretes, az ENSZ BT legutóbbi szankcióira válaszképp az észak-koreai rezsim bejelentette: hatályon kívül helyezi a Dél-Koreával kötött kétoldalú megnemtámadási egyezményeket, és megszakítja a két ország között létesített forródrót kapcsolatot.

Kim Dzsong Un pénteken meglátogatta azt a katonai egységet, amely 2010-ben tüzérségi támadást intézett a dél-koreai Jonpjong sziget ellen. Arra szólította fel az ott szolgáló katonákat, hogy készüljenek fel a "konfrontációra az ellenséggel". Úgy hírlik, a rendkívül zárt ország fővárosában egy nagy tömegrendezvényre készülnek, és a tömegközlekedési eszközökre álcázóhálókat borították.


Krízis-hangulatot kíván teremteni az északi vezetés

Úgy tűnik, Észak-Koreában a vezetés krízis-hangulatot akar teremteni – kommentált a BBC szöuli tudósítója. Mivel az évek során Észak és Dél egy sor egyezményt kötött, nem teljesen világos, pontosan mit ért az északi vezetés a kétoldalú megnemtámadási egyezmények hatályon kívül helyezésén.

A két ország között létesített forródrót-kapcsolat megszakítása mindenesetre súlyos. Az 1971-ben létesített forródrót célja az volt, hogy feszült helyzetekben direkt kommunikációs lehetőséget biztosítson, ugyancsak a forródróton keresztül koordinálták a demilitarizált övezetbeli mozgásokat. A forródrót híján könnyen félreérthetik egymás szándékait a két ország vezetői.


Dél is fenyeget

Észak kardcsörtetésére a déli védelmi miniszter szóvivője hasonlóan fenyegetően válaszolt: amennyiben Észak nukleáris támadást indít Dél ellen, az (mármint Észak-Korea) „eltűnik a Föld felszínéről”. Kilátásba helyezte azt is, hogy Észak provokációjára a jelenleg zajló közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat „büntető üzemmódba” kapcsol.

A Chatham House elemzői szerint Észak többek között azért ragaszkodik foggal-körömmel nukleáris programjához, mert az észak-koreai vezetés nem szeretne Muammar Kadhafi sorsára jutni. Az északi vezetés szerint a líbiai diktátor azért bukhatott meg, mert feladta atomprogramját, és így a rendszer ellenzéke az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség támogatásával szervezkedni kezdhetett.


Kim Dzsong Un hatalmának megerősítése a tét?

A nukleáris tesztek ezen kívül Kim Dzsong Un hatalmának megerősítését is szolgálják. Apja 2011-es halála óta az alig 29 éves, sokak szerint bábszerű Kim Dzsong Un egyre több kulcsfontosságú pozíciót tudhat magáénak.

A Chatham House szerint az ország nukleáris potenciáljának a növelésével a fiatal vezető sakkban tudja tartani a hadsereg tábornokait. Ezt támasztja alá az is, hogy az utóbbi hónapokban néhány régi tábornoktól megszabadult.

Az elemzők szerint ugyancsak Kim Dzsong Un hatalmának a megerősítését szolgálja az, hogy az ország alkotmányába foglalták: Észak-Korea nukleáris hatalom. A rezsim előszeretettel kérkedik a technikai megvalósításaival, mert így könnyebb elhitetni: az állam – és implicit módon a vezetője – erős.

Elemzők ugyanakkor nem hiszik, hogy Észak-Korea beváltaná fenyegetését, és nukleáris "megelőző csapásra" készülne.

Forrás: MTI, BBC

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS