2020. május 26. keddFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Az amerikai álom továbbra sem szűnt meg létezni”

S. Z. 2012. november 19. 16:38, utolsó frissítés: 16:54

A gazdagok és szegények közötti szakadék nő, viszont nem kell fehér, protestáns férfinak lenni a sikerhez – állította kolozsvári előadásán egy chicagói ügyvéd.


Iránt a szankciók hamarosan „megpuhítják”, Izrael támogatásában minden amerikai egyetért, a következő időszakban pedig kiderül, Obama igazi államférfi-e vagy sem: át tudja majd hidalni a kongresszus munkáját ellehetetlenítő mély megosztottságot?

Az AEÁ kül-és belpolitikai helyzetéről tartott sajtóbeszélgetést pénteken Jeffrey C. Rubenstein chicagói ügyvéd valamint Jo Ann Seagren, egy befektetési cég társtulajdonosa.

A Sapientia-EMTE által szervezett beszélgetés apropója, hogy Rubenstein és Seagren az egyetem diákjainak tart adózásról, tárgyalástechnikáról szóló előadásokat. Kiderült, a kül- és belpolitikai témakör ugyan nem szakmája Rubensteinnek, azonban nem csak a sajtóból követte a választási kampányt: barátai közt több szenátor található, legjobb barátja kongresszusi képviselő lett, és korábban


személyesen is megismerte Mitt Romneyt.A kelet-európai újságíró fejében ilyenkor motoszkáló kérdésre – melyik oldalt támogatja – Rubinstein a beszélgetés végéig nem adott választ, ellenben meglepetést okozott azzal, hogy mindkét jelöltet percekig dicsérte.

Kijelentette, sosem volt a történelem folyamán két ennyire felkészült elnökjelöltje az Egyesült Államoknak. Romney intelligenciáját, közvetlenségét és karizmáját emelte ki, amiről ő maga is személyesen meggyőződhetett. Obamát viszont származása, családi háttere, politikai karrierje és liberális meggyőződése miatt méltatta.

Kiderült, a végletesen megosztottnak tűnő belpolitika valójában számtalan ponton érintkezik: a republikánus illetve demokrata-párti kongresszusi képviselők sok kérdéseben egyetértenek, igazából


csak a pártfegyelem miatt blokkolják

a másik párt törvénykezdeményezéseit. Az Obama előtt álló kihívás éppen ez: nem a demokraták, hanem az Egyesült Államok elnökeként kellene vezesse az országot. Kérdés, hogy az elnök liberális programját módosítja-e majd, és valódi államférfiként teremt-e egységet.

Szó volt arról is, hogy a második mandátumát töltő elnökként immár egyedül arra kell figyelnie, mivel kerül be a történelembe. A Legfelsőbb Bíróság új tagjainak a kinevezése például ilyen történelmi döntés lehet, ahogy Irán ügye is.

Az atomfegyver gyártásán ügyködő Iránnal szembeni szankciók, ha tovább szigorodnak, eredményesek lehetnek – mondta el Rubenstein: az Egyesült Államok tudja, hogy az ajatollahoknak a hatalom megtartása sokkal fontosabb, mint a vallás. Ennek ellenére létezik egy olyan vonal, amit Irán nem léphet át. Hogy ez pontosan hol húzódik, persze senki nem tudja.

Egyébként Izrael az Egyesült Államok legfontosabb partnere Közel-Keleten, és mind az amerikai politikusok, mind a lakosság egyetért abban, hogy


Izraelt meg kell védeni.

Itt nem csak arról van szó, hogy Izrael az egyedüli demokrácia a térségben, hogy fontos amerikai támaszpontok vannak Izraelben, vagy hogy Izrael az Egyesült Államok egyik legnagyobb befektetője és technológiai partnere.

A lakosság töretlen támogatásának kulcsa, hogy a déli államokban élő republikánus szavazók úgy gondolják, a judaizmus a kereszténység részét képezi, Izrael, a feltámadás földje a zsidóké kell maradjon. Rubenstein és Seagren egyetértett abban, hogy


az amerikai álom továbbra is létezik.

Bár a a gazdagok és a szegények közötti távolság egyre hangsúlyosabbá válik, a társadalmi mobilitás továbbra is magas. A '60-as évekhez képest ma jóval nehezebb látványos karriert befutni az Egyesült Államokban, azonban sok munkával, kitartással ez továbbra sem lehetetlen.

Az amerikai társadalom ugyanakkor sok pozitív változáson ment keresztül: míg a '60-as években szinte kizárólag egy WASP (White Anglo-Saxon Protestant, fehér angolszász protestáns) tölthetett be befolyásos funkciót, ma a helyzet sokban változott: az ügyvédek 20-40 százaléka zsidó (korábban ez elképzelhetetlen volt), a nők cégtulajdonossá válhatnak, és a különféle nemzetiségek számára is jóval több a lehetőség.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS