2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

16 napja éhségsztrájkol a börtönben a Szaharov-díjas ügyvédnő

háttér 2012. november 01. 16:43, utolsó frissítés: 2012. november 02. 09:58

Ügyvédekből vádlottak: az iráni hatalom rájött, hogy lehet a legjobban leszerelni a jogsértések ellen harcoló jogász-aktivistákat. Úgy, hogy őket is be kell zárni.


Nasrin Sotoudeh, az Európai Parlament emberjogi Szaharov-díjával kitüntetett iráni ügyvéd több mint két éve börtönben van. Az elítélt ellenzékiek és a halálra ítélt kiskorú bűnelkövetők védőjét 2010 szeptemberében tartóztatták le, és 2011 januárjában egy iráni „iszlám forradalmi bíróság” 11 év börtönre ítélte és eltiltotta 20 évre ügyvédi praxisának gyakorlásától és a külföldre utazástól.

Az ügyvédnőt „nemzetbiztonság elleni cselekedet” és „rendszerellenes propaganda” bűncselekményében találták bűnösnek. Fellebbezés után a bíróság az ítéletet hat év börtönre és 10 év eltiltásra módosította. Az ítélet jogerős annak ellenére, hogy még az iráni törvények szerint is a büntetőjogi és forradalmi törvényszékek senkit nem tilthatnak el ügyvédi praxisától, erre csak a bírók fegyelmi törvényszéke lenne jogosult – áll az Amnesty International és más emberjogi szervezetek közleményében.

FOTÓK: http://www.facebook.com/NasrinSotoudehFOTÓK: http://www.facebook.com/NasrinSotoudeh


A 47 éves, kétgyermekes emberjogi aktivistától letartóztatása óta megtagadták, hogy rendszeresen találkozzon és beszéljen családjával. Többször magánzárkába helyezték, családtagjait a hatóságok zaklatták, lányától megtagadták a külföldre utazást. Az utóbbi három hónapban gyerekei nem beszélhettek vele személyesen, és telefonhívásait is csak ritkán engedélyezték. Közel egy éve, hogy az ügyvédnő édesanyját és testvérét nem engedik be hozzá látogatóba. Sotoudeh ezért október 17-étől éhségsztrájkba kezdett, és jelenleg az Evin nevű teheráni női börtön kórházában fekszik.

>> Facebook-kampányoldal Nasrin Sotoudehért >>

Egy ellenzéki iráni weboldal, a kaleme.org szerint szerdán legkevesebb kilenc női politikai fogoly kezdett éhségsztrájkba az Evin börtönben a börtönőrök visszaélései ellen tiltakozva.

Alistair Burt, Nagy-Britannia közelkeleti ügyekkel foglalkozó minisztere aggodalmát fejezte ki Sotoudeh egészségi állapota miatt, és sürgette az iráni hatóságokat, vizsgálják felül az ügyvédnő elleni ítéletet. Ahmad Shaheed, az ENSZ iráni emberjogi raportőre az ügyvéd szabadon engedését követelte.Múlt héten az Európai Unió küldöttsége lemondta teheráni látogatását, miután az iráni hatóságok visszautasították kérésüket azzal kapcsolatban, hogy meglátogathassák a két Szaharov-díjas iránit. A gondolatszabadságért 2012-ben szintén kitüntetett Jafar Panahi filmrendező is hatéves börtönbüntetését tölti Teheránban.

>> Facebook-kampányoldal Jafar Panahiért >>

Az iráni hatóságok az utóbbi hónapokban több politikai fogolytól vonták meg a látogatási jogot és az orvosi ellátáshoz való hozzáférést. Két bebörtönzött iráni újságírónőtől, az egy-egy évre ítélt Jila Baniyaghoobtól és Mahsa Amrabaditól is megtagadták, hogy férjeikkel találkozhassanak. A férjek is újságírók, és őket is börtönre ítélték: Baniyaghoob férje, Bahman Ahmadi-Amoui rendszerellenes propagandáért és az elnök megsértéséért öt évet, Amrabadi férje, Masoud Bastani államellenes propaganda címén hat évet kapott, a vitatott eredményű 2009-es elnökválasztásról tudósító cikkeiért. A két férfit egy Teherántól 47 km-re lévő börtönben, míg a nőket ugyancsak az Evinben tartják fogva.

Két politikai fogoly nőtől a hatóságok megtagadták az orvosi ellátást: a nemzetbiztonság-ellenes cselekedetekért három évre ítélt Mahboubeh Karami súlyos depresszióban szenved, a hasonló vádak címén 10 évre bebörtönzött Bahareh Hedayat veseproblémákkal küzd.

Az iráni hatóságok gyakran megnehezítik, hogy a politikai foglyok jogi képviselethez jussanak. A cél elérésére a leghatékonyabb módszernek azt találták, hogy


védenceikhez hasonlóan be kell zárni a védőket is.

Sok emberjogi ügyekkel foglalkozó jogász most már börtönben ül tevékenységéért. Javid Houtan Kiyan 11 évet kapott nemzetbiztonság elleni cselekedetért – 2010 októberében tartóztatták le, miután nyilvánosságra hozta egyik védencének, Sakineh Mohammadi Ashtianinak az ügyét. A nőt megkövezés általi halálbüntetésre ítélték még 2006-ban házasságtörésért, ám a nemzetközi nyomás hatására a büntetés végrehajtását felfüggesztették.

Houtan Kiant is 2010 szeptemberében tartóztatták le, azóta minimális mértékben volt joga látogatásokhoz, és súlyos gyomorproblémái ellenére nem kapott megfelelő orvosi ellátást.

2012. március 4-én egy másik híres ügyvéd, Abdolfattah Soltani megtudta, 18 évre ítélték rendszerellenes propagandáért, államellenes szervezkedésért és illegális csoportosulás alapításáért. Ez utóbbi vádpont egyébként az Emberi Jogok Védőinek Központja (Centre for Human Rights Defenders - CHRD) létrehozására vontakozik, amelyet Soltani a 2003-ban Nobel-békedjjal kitüntetett Shirin Ebadi iráni jogvédővel közösen alapított. Soltanit is eltiltották szakmájától 20 évre, amely fellebbezés után is érvényes maradt, míg a börtönbüntetést 13 évre csökkentették.

Egy másik ügyvédet, Mohammad Ali Dadkhahit azért ítéltek el kilenc évre, mert interjúkat adott a külföldi médiának. Emellett


megkorbácsolás, bírság fizetése,

a tanári és ügyvédi pályától való eltiltás szerepelt még az ítéletben. A CHRD egy tagja, Mohammad Seifzadeh jogvédő hasonló „bűnökért” két évet kapott, ám más eljárások is folyamatban vannak ellene.Az iráni büntetőjogi és büntetés-végrehajtási hatóságok azonnal függesszék fel a Nasrin Sotoudehhel szembeni rossz bánásmódot – követelte a hat emberjogi szervezet és Shirin Ebadi Nobel-békedíjas jogvédő közös felhívásában. Felszólítják az iráni hatóságokat, az összes fogolynak biztosítsanak orvosi ellátást és látogatási jogot a nemzetközi törvénykezés értelmében – írja az Amnesty International, Human Rights Watch, a Nemzetközi Kampány az Iráni Emberi Jogokért (International Campaign for Human Rights in Iran), a Riporterek Határok Nélkül (RSF), az Emberi Jogok Nemzetközi Föderációja (International Federation for Human Rights - FIDH), valamint az Iráni Liga az Emberi Jogok Védelméért (Iranian League for the Defence of Human Rights - LDDHI) Ebadival közösen kiadott közleményében.

A jogvédők ugyanakkor követelik, az újságírók, emberjogi ügyvédek és jogvédők elleni ítéleteket semmisítsék meg, és engedjék őket szabadon, feltételek nélkül. Ezeknek az embereknek nem szabadna börtönben ülniük, a hatóságok békés tevékenységük gyakorlása miatt ítélték el őket – szögezte le Ebadi. „Egy fogoly gyerekét meghurcolni vagy megtagadni tőle a családi látogatást és az orvosi ellátást


csak még rosszabb színben tünteti fel Iránt a világ szemében.”

A nemzetközi és iráni törvénykezés szerint is az elítélteknek joguk van megfelelő orvosi ellátáshoz, akkor is, ha ennek érdekében a börtönön kívüli egészségügyi intézménybe kell szállítani őket.

Ugyancsak mindkét törvénykezés megköveteli a börtönvezetőktől, hogy a foglyok alapvető szükségleteit kielégítsék, méltóan és tisztelettel bánjanak velük, engedélyezzék számukra a rendszeres látogatást, beleértve a személyes találkozást családtagjaikkal. A Civil és Politikai Jogok Nemzetközi Konvenciója – amelyet Irán is elfogadott – tiltja az embertelen és lealacsonyító bánásmódot vagy büntetési formát – áll a jogvédők nyilatkozatában.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS