2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Táborozók a madridi Napkapu téren: mit akarnak?

B. D. T. B. D. T. 2011. május 25. 09:48, utolsó frissítés: 11:32

Igazi demokráciát Spanyolországban, a korrupció felszámolását. „Az általános hangulat az, hogy valami történik, és valódi” – interjú az Acampada Sol forradalmáraival.


Az arab világon és Észak-Afrikán végigsöprő forradalmi láz Európát sem hagyta hidegen: Németországban, Spanyolországban, Franciaországban is megjelentek olyan csoportosulások, mozgalmak, amelyek valódi demokráciát, társadalmi változásokat követelnek, egy új, igazságosabb és szolidárisabb társadalmi rend iránti igényt képviselve.

Spanyolországban hirtelen több mozgalom neve is ismertté vált: az országos „Democracia Real Ya” (Valódi Demokráciát Most), a „Toma la plaza” (A tér elfoglalása), Madridban a 15M Movement Madrid (a Madridi Május 15. Mozgalom), illetve az Acampada Sol (a Napkapu Táborozói). De minden nagyobb városban külön neve, Facebook-oldala van a „térfoglaló”, békésen táborozó csoportosulásoknak. Kívülállóként nézve, baloldali beütésű, részvételi demokráciát hirdető és alkalmazó, lazán szerveződő, hierarchiamentes mozgalmak szövetségének tűnik ez az egész, jelmondatok és követelések kavalkádjával, a közös pont pedig a fennálló társadalmi valóság megváltoztatásának vágya.

Fotók: SpanishRevolutionFotók: SpanishRevolution


Mi a konkrét cél, mit akarnak elérni, milyen ideológiai spektrumba helyezhető a kortárs „spanyol forradalom”? (Egyébként valóban így nevezik magukat, az országszerte alakult kisebb mozgalmak a „Spanish Revolution” Facebook-csoport égisze alatt tartják a kapcsolatot.) A madridi Acampada Sol mozgalom névtelenségbe burkolózó szóvivői szerint bár az újságírók sokféle néven hívják őket, a közös név nyugodtan lehet a Spanish Revolution. Legalábbis egy romániai magyar hírportál cikkében.


Mit jelenthet és mit érhet el ma egy „spanyol forradalom”?

Communicación Acampada Sol:
Számunkra a spanyol forradalom azt jelenti, hogy az egész ország hiányolja a valódi demokráciát, elegünk van a politikusok körében dívó korrupcióból, és abból, ahogyan a bankárok és politikusok rosszul menedzselték a társadalmi-gazdasági válságot.


Milyen a politikai-társadalmi hangulat Spanyolországban, mit kell tudnunk a legutóbbi események tágabb kontextusáról?

Spanyolország mély álomba merült, sok szempontból. Voltak persze szervezetek, csoportok, egyének, akik felemelték a szavuk az előbb említett jelenségek ellen. Április 7-én volt néhány demonstráció országszerte, ám május 15-én még több ember jött el a tüntetésekre. A mozgalom legimpresszívebb jellemzője, hogy minden korosztály, nem és társadalmi osztály képviselteti magát benne. Az általános hangulat az, hogy valami történik, és ez a valami valódi.


Mi a mozgalom története? Kik ezek a csoportosulások, közösségek, hogyan kapcsolódnak egymáshoz, van-e struktúrája a mozgalomnak?


Nem beszélhetek a többi városokban táborozó demonstrálók nevében, ám azt elmondhatom, az Acampada Sol nem tartozik sehová. Egyszerű polgárok vagyunk, akik rendszeresen kijárunk a térre. Felvettük az Acampada Sol nevet, mivelhogy a Puerta del Sol-on (Napkapu téren) táborozunk, de nem akarjuk, hogy bennünket bármilyen más csoporthoz vagy párthoz kössenek.


Jó, de kik vagytok valójában?

Mikor ott vagy a Puerta del Sol-on, hidd el, nem látsz különbséget ember és ember között. Mi vagyunk azok az emberek, akik valódi változást akarunk a társadalmunkban. Elmondhatom, hogy vannak köztünk munkások, munkanélküliek, nyugdíjasok és háziasszonyok is...


Milyen érzés elfoglalni egy egész teret?

Furcsa és hihetetlenül jó egyszerre. A Puerta del Sol Madrid igazi szíve. Mindig nagyon zsúfolt, de látni azt, ahogy egy kis és szervezett város kezd kinőni a téren, csodálatos.Azt írtátok, senki nem felelős a teljes mozgalomért, senki nem beszélhet a mozgalom nevében. Ez jó dolog, vagy épp ellenkezőleg?

Ez jó, mert minden polgár implikálva van. Mindenki elmondhatja a saját ötleteit, gondolatait, javasolhatja a Közgyűlésnek, és mindannyian közösen építhetjük a saját jövőnket. Ez utópikus, de ez a hihetetlen visszhang kell jelentsen valamit.

Hogyan jellemeznéd a mozgalmatokat, milyen ideológiák mentén?

Nem akarjuk, hogy bármilyen ideológia alapján skatulyázzanak be bennünket. Természetesen nagyon sok ideológia képviselteti magát a Közgyűlésen, de mindenki elmondhatja a gondolatait.


„Harc a méltóságért”, „egy új társadalom iránti vágy”, „társadalmi változás”, „a társadalmi felelősségvállalás növelése” – a mozgalom céljai picit általánosak. Mit követeltek a kormánytól? Hogyan akarjátok érvényesíteni ezeket a követeléseket? Elég tüntetni ahhoz, hogy változást érjetek el bármiben is?

A különböző spanyolországi településeken tartott gyűléseken azon dolgoznak, hogy konkrét javaslatokat terjesszenek elő. Azt tervezzük, a helyi mozgalmakkal megosztjuk egymással ezeket a javaslatokat, megbeszéljük, és előállunk egy közös javaslatlistával.


Mit értetek világforradalom alatt? (Van egy „World Revolution” csoport is, amely kapcsolatban áll ezekkel a mozgalmakkal – szerk. megj.)

Nemcsak Spanyolországban van válság, nemcsak nálunk van korrupció, nemcsak nálunk nézik a saját érdekeiket a politikusok az embereké helyett. Néhány arab országban, mint Egyiptom, Szíria, Tunézia, az emberek rájöttek erre korábban, és megváltoztattak pár dolgot. Most Spanyolországban is ráébredtünk erre. Miért ne lehetne, hogy az egész világ felébredjen?A SpanishRevolution Facebook-csoportot már több mint 133 ezren lájkolták (UPDATE: május 25-én már több mint 145 ezren - szerk.). Mit jelent ez? Hány támogatótok van, hány ember vesz részt közvetlen módon a felhívásotokra a mozgalomban?

Az emberek bárhol vitázhatnak, a Közgyűlésben, egy saját csoportban, az interneten. A közösségi hálózatokat arra használjuk, hogy több emberhez eljussunk. A technológia sokat segít a mozgalom kiterjesztésében. És nagyon fontos csatorna akkor is, amikor segítséget kérünk támogatóinktól (például szükségünk lenne vízre vagy egy asztalra). Elcsiripeljük, hogy valami kéne, és valaki már hozza is, mert segíteni akarnak.


Úgy tudom, különböző politikai pártok próbálták kisajátítani a mozgalmat, a hivatalos média pedig igyekszik a gyengeségeiteket és az ellentmondásaitokat kipécézni. Mi a tervetek, hogy ezt megakadályozzátok?

Meghívtunk politikusokat is a Közgyűlésbe, de kikötöttük: nem politikusokként jöhetnek csak. Valóban minden párt próbált valamilyen módon előnyt kovácsolni belőlünk. Most a választások után el vannak foglalva a saját eredményeikkel. Mi továbbmegyünk a mozgalommal. Tudjuk, hogy a média, a politikusok és mások is kritizálni fognak, de ez szerintünk csak gazdagítja a mozgalmat.


Mi a jövőre nézve a tervetek?

Legalább május 29-ig táborozunk itt még, de az a terv, hogy addig maradunk, amíg elérjük a céljainkat.
Hétköznapi Csalódások: Most adjatok! (dedicación del autor del revolucionario español)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS