2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Forró a talaj a vezetők talpa alatt Közel-Keleten és Észak-Afrikában

összefoglaló 2011. február 21. 16:37, utolsó frissítés: 17:37

Ha már követhetetlen számodra, mikor és hol tüntetnek az arab világban: országokra bontva összefoglaltuk az aktuális vasárnapi és hétfői eseményeket.


Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azzal a kéréssel fordult vasárnap este a forrongó észak-afrikai és közel-keleti országok kormányaihoz, hogy tartsák tiszteletben az emberek alapvető szabadságjogait, és "ne alkalmazzanak erőt" velük szemben. "Eljött az ideje a társadalmi párbeszédnek, valamint a politikai és a szociális reformoknak" – olvasható a főtitkár egyik szóvivője által kiadott közleményben. Ban Ki Mun felvette a kapcsolatot a szóban forgó országok államfőivel.


Líbia

Tripoliban, a fővárosban a tüntetők vasárnap este megtámadták egy rádió és egy televízió székházát. Rendőrőrsöket, kormányzati épületeket gyújtottak fel. Hétfő reggel lángolt az Általános Népi Kongresszus (parlament) épülete is. Az al-Dzsazíra arab hírtévé szemtanúktól úgy értesült, hogy Tripolit hétfőn gyakorlatilag elhagyták a biztonsági erők. Egyes értesülések szerint a rendfenntartók távozásával a lakosok népi egységeket alakítanak ki biztonságuk szavatolására. Evakuálta Líbiából nyugati alkalmazottjai egy részét több európai olaj- és gázipari társaság, és a brit diplomaták családtagjai is elutaznak.Az al-Dzsazíra katari székhelyű arab hírtelevízió kórházi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a legutóbbi tripoli összecsapások 61 halálos áldozatot követeltek. Szemtanúk a BBC szerint mészárlásnak nevezték, ami vasárnapról hétfőre virradóra történt. A tévé szerint a biztonsági erők bankokat és kormányzati épületeket fosztogattak, a tiltakozók pedig betörtek több rendőrőrsre.

A kelet-líbiai Bengázi – a tiltakozó megmozdulások kiindulópontja – és más városok, köztük Szirt a hadsereg visszavonulása után gyakorlatilag a tüntetők ellenőrzése alá került – közölte az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (FIDH). A szövetség összesítése szerint a líbiai összecsapások már összesen 300-400 emberéletet követeltek. A BBC tudósítója szerint is átvették az uralmat Líbia keleti részén a tüntetők, és valószínűleg csak idő kérdése, hogy megdőljön Moammer Kadhafi uralma. (Azt a hírt, miszerint a líbiai vezető már elmenekült egy dél-amerikai államba, még nem erősítették meg.)Jemen

Ali Abdallah Száleh államfő, aki már 32 éve van hatalmon, bejelentette, nem távozik a tüntetők követelésére, csak ha majd a legközelebbi választásokon nem nyer. Szánaában folytatódtak hétfőn is a február 13. óta tartó tüntetések; több ezer diák ülősztrájkot kezdett a helyi egyetem előtt; a teret az egyiptomi kormányellenes tüntetésekre utalva átnevezték Tahrír (Felszabadulás) térnek. Az áldozatok száma hétfőre elérte a 12-t.Az államfő vasárnap ismét párbeszédre szólította fel az ellenzéket, s a hétvégi tüntetésekért "a rendszeren és a törvényen kívül álló elemeket" tette felelőssé. "A párbeszéd a legjobb út. Nem a szabotázs. Nem az utak eltorlaszolása" – jelentette ki. Az államfő szerint Jemen 25 milliós népességének csak a töredékét teszi ki a tüntető 200 ezer ember. Hétfői sajtóértekezletén elmondta még: utasította a katonaságot, hogy "kizárólag önvédelemből" lőjön a tiltakozókra.


Bahrein

Hassan Machaimaa száműzetésben lévő ellenzéki vezér, akit távollétében elítéltek terrorizmusért, bejelentette, hogy visszatér kedden Manamába. A város egyik terét napok óta többezer tüntető foglalja el, akik rendszerváltást követelnek.

Irak (Kurdisztán)

Az utóbbi öt napban itt is véres tüntetések voltak, vasárnap este egy tinédzsert megöltek a rendfenntartók, és 48 személyt megsebesítettek Suleimaniyeh városban, Kurdisztán második legnagyobb városában. A tömeg korrupcióellenes jelszavakat harsogva a Kurdisztáni Demokratikus Párt székházához vonult, amikor a rendőrök a levegőbe lőttek. Ezen a helyszínen csütörtökön ketten haltak meg a tiltakozók és a rendfenntartó erők összecsapásában. Megfigyelők szerint Irakban a központi kormányzatot – legalábbis egyelőre – nem bírálják az emberek, a tiltakozó akciók helyi vezetők ellen irányulnak.


Szudán

Omar el-Besir államfő nem jelölteti magát a következő elnökválasztáson, jelentette be a szudáni kormánypárt. A tisztviselő, aki a bejelentést tette, sietett leszögezni, mindennek semmi köze sincs az arab világon végigsöprő forradalmi hullámhoz.


Marokkó

Vasárnap erőszakba torkolló tüntetések kezdődtek Marokkóban is, a tüntetők többek közt a király előjogainak megnyirbálását követelik. Hétfőn a tüntetők által felgyújtott egyik bankban 5 szénné égett holttestet találtak. Meg nem erősített hírek szerint több halálos áldozata van a több városban kitörő zavargásoknak.Tunézia

Az átmeneti kormány távozását követelik az újra összegyűlt tüntetők; a kormány kérte Szaúd-Arábiától a megbuktatott elnök kiadását, hogy felelősségre vonhassák a halálos áldozatokkal járó megtorlások miatt.


Irán

Hatalmas erőkkel vonult ki a rendőrség Teheránban, hogy még csírájában elfojtson mindenfajta kormányellenes tüntetést. Ellenzéki források szerint összecsapások voltak vasárnap; egy időre letartóztatták a volt elnök, Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni lányát, aki többedmagával tüntetett.


Egyiptom

Újra kinyitottak a bankok, a legnagyobb gyár újra elkezdte a termelést; a hadsereg fenyegetéshez folyamodott, hogy megakadályozzák a tüntetések folytatását.

Forrás: mediafax.ro, bbc.co.uk, MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS