2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romániai romák Spanyolországban, a kutató szemével

kérdezettSipos Zoltán 2010. december 20. 13:29, utolsó frissítés: 13:29

Franciaország és Olaszország mellett Spanyolországban is sok romániai roma él, róluk azonban soha nem hallunk. Vajon azért, mert akkora a boldogság? #b#[interjú]#/b#


Léteznek statisztikák vagy becslések arra vonatkozóan, hogy hány romániai roma él Spanyolországban? Lehet-e tudni azt, hogy számuk hogyan változott az utóbbi néhány évben?

Óscar López Catalán: – Jelenleg nincsenek megbízható adataink arra vonatkozóan, hogy hány romániai roma él Spanyolországban. Egyrészt a hivatalos népszámlálásokkor nem kérdeznek rá etnikai hovatartozásra, más adatok (például a bejelentett romániai állampolgárok száma egy adott területen) nem teszik lehetővé a romák számának pontos megbecsülését. Ráadásul a fenti források teljesen haszontalanok olyan vándorló vagy rögtönzött lakhelyen lakó személyek esetében, akik a hatóságok figyelmén kívül élnek.

Általánosságban elmondható, hogy a lakosság többsége, a politikum és a média sokszor túlbecsüli a Spanyolországban élő romániai romák számát. Sőt, sok esetben úgy tartják, a Romániából érkezők zöme roma. Ez nyilvánvaló tévedés, hiszen a legtöbb becslés 5 és 10 százalék közé teszi a romák arányát a román állampolgárságú, Spanyolországban élő személyek között – így a romániai romák száma 40 és 80 ezer közé tehető. Ez az arány megfelel a barcelonai terepmunkám során tapasztaltaknak.

Pontos statisztikák hiányában nehéz arról beszélni, hogyan változott a romák száma az utóbb években. Általában azt feltételezik, hogy az utóbbi évtizedben volt néhány fordulópont a romániai romák spanyolországi migrációs trendjeit illetően. 2002-ben, a schengeni vízumpolitika enyhülésével megnövekedett a romák száma. A következő fordulópont Románia 2007-es EU-csatlakozása, azonban meg kell jegyezni, hogy a romániai roma migráció növekedésével párhuzamosan más migrációs folyamatok is zajlottak: tapasztalataim szerint sokan visszatértek Romániába, vagy Nagy-Britanniába, Íroszágba vándoroltak. Általánosságban elmondható, hogy bár a romák száma növekedett, az semmiképpen sem annyira hirtelen, mint azt egyesek állítják.

A romániai romák spanyolországi tartózkodását olyan tényezők befolyásolják még, mint a gazdasági válság, valamint a franciaországi és olaszországi politikai helyzet: utóbbi elméletileg a romák számának a növekedését kellett volna eredményezze – ezt azonban a saját adataim nem támasztják alá. Persze ez nem azt jelenti, hogy ennek hatására néhány csoport vagy család nem költözött Spanyolországba, de semmiképp nem lehet jelenségről beszélni.

Korábbi anyagunk:

>> Franciaországi illegális romatáborok, a kutató szemével >>

Hogyan lehet leírni a Spanyolországban élő romániai roma népességet? Miben különböznek ezek a közösségek a Francaországban élő romáktól?

– Nem ismerem pontosan a franciaországi helyzetet, de nem hinném, hogy jelentős különbségek lennének a franciaországi és spanyolországi roma közösségek között. Mindkét országban élő népesség rendkívül sokszínű, és sokféle helyzetben él. Ami a gazdasági helyzetüket illeti, egyesek időszakos mezőgazdasági munkákból élnek, vagy építkezéseken, raktárakban dolgoznak.

Ők rendszerint sokkal kevésbé feltűnőek, mint azok a romák, akik a társadalom peremén élnek, és ócskavast gyűjtenek, koldulnak vagy autók szélvédőit mossák. Egyébként Barcelonában ez utóbbi csoport van túlsúlyban. Ugyanakkor, mint bármely más közösségben, itt is vannak törvénytelen tevékenységeket folytató romák, akik kisebb lopásokkal keresik meg a napi betevőt. Azonban nem mondanám, hogy ez a réteg lenne meghatározó a Spanyolországban élő roma közösség számára.

Ilyen tömbházakban élnek Barcelonában a romániai romákIlyen tömbházakban élnek Barcelonában a romániai romák

A romák kulturális jellemzőiket tekintve is rendkívül heterogének: sokféle helyről származnak, a nyelvhasználatuk nem egységes (egyesek románul, mások romani nyelven beszélnek), vallásukat tekintve pedig ortodoxok vagy pünkösdisták.


Az utóbbi években az olasz és francia hatóságok az illegális roma táborok felszámolásába kezdtek. Spanyolországból ilyen híreket nem hallani. Miért?

– Nem mondanám, hogy a spanyol átlagember másképp viszonyul a romákhoz, mint az olasz vagy a francia, legalábbis ami a sztereotípiákat illeti. El lehet mondani, hogy Spanyolországban a romániai romák a leglebecsültebbek, hiszen esetükben a romákkal és a kelet-európaiakkal kapcsolatos előítéletek egymásra tevődnek.

Ami a hatóságok hozzáállását illeti, meg kell különböztetni az országos és a helyi szintet, mivel különféle politikákat alkalmaznak. Országos szinten a kormányzó szociáldemokrata párt (PSOE) a meghatározó, mely az utóbbi hét évben – legalábbis a diskurzus szintjén – nagy hangsúlyt fektetett az interkulturalitásra, integrációra, diverzitásra. A spanyol kormány – a francia és olasz kormánnyal ellentétben – nem kezeli bűnbakként a romániai romákat.

Ugyanakkor nem kizárt, hogy ez a helyzet a jövőben változni fog: jelenleg helyhatósági választási kampány folyik, és itt a legnagyobb jobboldali párt (Partido Popular) a helyi konfliktusok felerősítésével kampányolt. Egyes politikusaik pedig nyíltan a romák kiutasítását ígérték.

Egy törvénytelenül elfoglalt raktár, melyben néhány roma család hetekig lakottEgy törvénytelenül elfoglalt raktár, melyben néhány roma család hetekig lakott

Helyi szinten trenddé vált az, hogy a hatóságok hevenyészett rendeletekkel reagálnak konkrét konfliktusokra és a lakosság körében eluralkodott sztereotípiákra. Vannak példák arra, hogy a pártok kihasználják a romániai romák rossz imidzsét.

A roma közösségekkel kapcsolatos problémák fölött a helyi hatóságok szemet hunynak, majd, ha túlságosan kényelmetlenné válnak, kiutasítják őket. Nem tesznek határozott lépéseket az alapvető jogok garantálására és az integrációra.

Meg kell említeni ugyanakkor, hogy Barcelonában nincsenek nagy illegális romatelepek. Madridban tudomásom szerint van ilyen. Spanyolországban is ürítettek már ki roma táborokat, mint ahogy arra is volt példa, hogy a hatóságok úgy utasítottak ki romákat, hogy kifizették a repülőjegyüket hazafelé. Ezek azonban szórványos esetek, melyeket nem övezett különösebb médiafigyelem.

Mindent összevetve a spanyol hatóságok romákkal kapcsolatos politikája talán nem annyira látványos és agresszív, mint Olaszországban vagy Franciaországban, de ugyanannyira hatástalan, ami a konkrét megoldásokat illeti.


Milyen integrációs programok léteznek Spanyolországban romániai romák számára?

– Léteznek keretprogramok országos, regionális és helyi szinten; ezek közül egyes programok a spanyolországi romák integrációját célozzák. Civil részről is léteznek romániai romákat célzó programok, ugyanakkor egyes helyeken a társadalombiztosítási rendszereknek is van romániai romákat célzó programjuk.

Nem hiszek abban, hogy mindig jó megoldás külön programokat és szolgáltatásokat nyújtani egyes népcsoportoknak, mivel ezek csak tovább súlyosbítják a romák függőségét, és mélyítik a romániai romák és a közösség közötti szakadékot. Ugyanakkor a romániai romákkal kapcsolatos intervenciók nem voltak minden esetben megfelelőek, sokszor figyelmen kívül hagyták a romák specifikus igényeit.

Egy igen kezdetleges tábor, ahol néhány család hónapokig lakott. Bár más városokban gyakoriak, Barcelonára nem jellemzőek a foglalt házak és rögtönzött táborok: itt a romák általában tömbházlakásokban élnekEgy igen kezdetleges tábor, ahol néhány család hónapokig lakott. Bár más városokban gyakoriak, Barcelonára nem jellemzőek a foglalt házak és rögtönzött táborok: itt a romák általában tömbházlakásokban élnek

Nem létezik egységes és rendszeres politikai akarat a romániai romák helyzetének a rendezésére. A hatóságok nem hangolják össze az intézkedéseket, rendszerint arra várnak, hogy valamely másik hatóság megoldja a kérdéseket, vagy hogy a romák egyszerűen továbbálljanak. A helyzetet súlyosbítja, hogy mivel sok probléma létezik párhuzamosan, egyfajta ördögi kör jön létre, amiből szinte lehetetlen kitörni, és ahol az integráció lehetetlen.

Mivel nincs egyértelmű politikai akarat az integrációra, számukra az egyedüli lehetőség az, hogy munkaerejük szükségessé válik, és így önerőből jobb helyzetet tudnak teremteni maguknak. Csakhogy azt láthatjuk, hogy ahogy a gazdasági helyzet romlik, a romániai romákat és más népcsoportokat marginalizálják először.

KELET-EURÓPAI ROMÁK KÜLFÖLDÖN

» Felszámolnák a franciaországi roma bádogvárosokat

» Románia a schengeni övezeten kívül maradhat a roma-integráció elmaradása miatt

» Hadjárat Franciaországban az illegális romatáborok ellen

» Párizs: a roma integráció elsősorban a származási országok kötelessége

» Illegális romatelepet számoltak fel Franciaországban

» Kitiltotta a romániai romákat egy francia szupermarket

» Megkezdődött a romák kiutasítása Franciaországból

» Több mint 40 romatelepet számoltak fel Franciaországban

» Útblokáddal tiltakoztak a kiutasítás ellen a romák Franciaországban

» Ma megérkeznek az első, Franciaországból önként távozó romák

» Figyeli az EU, hogyan bánik Franciaország a romákkal

» 61 roma érkezett meg Franciaországból a bukaresti repülőtérre

» Újabb 139 romát utasított ki Franciaország

» A Vatikán is bírálja a romák kiutasítását Franciaországból

» "A romák elűzése egész Európára szégyent terít"

» Meghalt egy hároméves gyerek egy római romatáborban keletkezett tűzben

» Tovább támadják Sarkozyt, francia-román tanácskozás lesz Bukarestben

» Több pénzt fog kérni az EB-től Románia és Franciaország azért, hogy integrálhassa a romákat

» Romák kiutasítása: részben elfogadta Franciaország az ENSZ bírálatát

» Brüsszelben bizonygatta a francia kormány, hogy nem sértett uniós jogszabályt

» A francia termékek bojkottálását szorgalmazza egy roma érdekvédelmi szervezet

» Kétli Brüsszel, hogy jogszerű volt a romákkal szembeni francia fellépés

» A Franciaországból kiutasított roma családok Rómában bukkantak fel

» A romák kitelepítéséről vitázik az EP jövő héten

» Economist: a romák rosszabbul élnek, mint a kommunizmus idején

» A romákkal szolidarizáltak a francia művészek

» Mégis büntetik Franciaországot a romák kitoloncolása ügyében [hírösszefoglaló]

» Franciaországi illegális romatáborok, a kutató szemével [interjú]

» Franciaország megmenekült a kötelezettségszegési eljárás alól romaügyben [hír]

további közviták »

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS