2018. december 11. keddÁrpád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Fokozódó észak-koreai bizonytalanság jele a támadás?

háttér 2010. november 23. 14:51, utolsó frissítés: 15:03

Egy órán keresztül záporoztak az észak-koreai lövedékek egy dél-koreai szigetre. Nem kizárt, hogy a sztálinista diktatúra elveszíti a kontrollt az események fölött.


Elemzők szerint az 1953-ban Észak- és Dél-Korea között kötött tűzszüneti megállapodás óta a legsúlyosabb incidensére került sor kedden, amikor az északi részről több tucat – a New York Times értesülése szerint 200 – ágyúgolyót lőttek ki a dél-koreai Jongbjong szigetre. A sziget az Észak- és Dél-Korea között húzódó határvonaltól mindössze 3 kilométerre fekszik.

Fotó: AFP via Index.huFotó: AFP via Index.hu


>> Még több fotó az Indexen >>

Mintegy 50 lövedék érte a szigetet – nagy részük az ott található katonai bázist. Déli részről szintén ágyútűzzel válaszoltak, egy F-16-os vadászgép is megjelent a sziget légterében, az Északkal kapcsolatban keményvonalas politikát folytató Lee Myung-bak dél-koreai elnök pedig figyelmeztette Északot: országa keményen megtorol minden további, Északról jövő provokációt. A déli hadsereg a legmagasabb készültségi állapotban van.

Hivatalos jelentések szerint az egy órán át tartó észak-koreai támadás két dél-koreai tengerészgyalogos életét követelte; továbbá tizennégy katona és négy civil is megsérült.


A szigetről elmenekült a lakosság,

és több helyen tűz ütött ki – a nagy hírügynökségek által közölt fotókon jól látszanak a vastag, fekete füstoszlopok.

Mindeközben az észak-korai fél azt állítja, az ágyútűz pusztán csak válasz egy dél-koreai provokációra: a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség szerint az első ágyúgolyók Jongbjong mellől csapódtak be az észak-koreai felségvizekbe. “Kíméletlen katonai támadással válaszolunk, ha a dél-koreai ellenség akár 0,001 milliméterrel megsérti felségvizeinket” – így a közlemény, mely nem tér ki arra, hogy északi oldalon voltak-e áldozatai az incidensnek.

Elemzők az incidenssel kapcsolatban azt hangsúlyozták, hogy az észak-koreai támadás egyik kiváltó oka egy, a térségben korábban zajló


dél-koreai hadgyakorlat

lehetett. Az amerikai csapatok részvételével zajló gyakorlat ellen Észak hevesen tiltakozott.

Az akció továbbá azt a célt szolgálhatta, hogy Észak-Korea pozíciói megerősödjenek, ha a jövőben újabb hatoldali tárgyalásra kerül sor Észak nukleáris leszereléséről. Továbbá elemzők szerint ez annak jele, hogy Északon belpolitikai átalakulás van folyamatban – hírek szerint Kim Dzsong Il beteg, és jelenleg az utódlását készíti elő.

Minden jel arra mutat, hogy az észak-koreai diktátor fiát, Kim Jong-unt jelölte ki utódjának, és várhatóan egy bizonytalan, kiszámíthatatlan időszak következik. Megfigyelők épp az ilyen és ehhez hasonló incidensektől tartottak – nyilatkozta a BBC egyik elemzője.

Egy Reutersnak nyilatkozó szakértő szerint az észak-koreai vezetés évtizedekig egy gondosan felépített, kiszámítható provokációs játékot játszott, melynek célja egyrészt az volt, hogy


a nemzetközi közösségből engedményeket csikarjon ki,

másrészt hogy fenntartsa az észak-koreai hadsereg morálját. Fennáll annak a veszélye, hogy az utódlás felborította ezt az egyensúlyt, és az események felett elvesztődik a kontroll.

Kína, Észak-Korea egyedüli nagyhatalomnak számító szövetségese óvatosan nyilatkozott az incidenssel kapcsolatban. Nem vette pártfogásába egyik felet sem, hanem felszólította a két országot, hogy “tegyenek többet a békéért”. Kiemelték továbbá, hogy a hatoldali tárgyalások újraélesztése kulcsfontosságú lehet.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a feszültség fokozódása Észak és Dél között “kolosszális veszélyt” hordoz magában. Az Egyesült Államok egyértelműen elítélte a támadást, felszólítva Észak-Koreát, hagyjon fel az akcióval.

Forrás: BBC/reuters/The New York Times

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS