2019. november 19. keddErzsébet
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amit tudni kell és tudni lehet Angela Merkelről

B. D. T. összeállította:B. D. T. 2010. október 12. 14:11, utolsó frissítés: 14:13

Kvantumkémiából doktorált, csodálja Nagy Katalin cárnőt, és diákkorában soha nem lehetett ivászatokra csábítani. Visszafogott és pragmatikus: a világ egyik legbefolyásosabb nőjének portréja.


Németország első női miniszterelnöke 56 éves, gyermektelen, második férjével 1998-ban kötött házasságot. 2006-2009 között, négy éven keresztül Angela Merkelt választotta a Forbes magazin a világ legbefolyásosabb nőjének. Az első keletnémet, aki kancellár lett az újraegyesült Németországban.

Egy lutheránus lelkész és egy angol-latin tanárnő gyermekeként született Hamburgban, és „negyedrészben” lengyel származású.

Angela Merkel. Szereti Bachot, Beethovent, Dosztojevszkijt és a fotballt
<br />
Fotók: www.angela-merkel.deAngela Merkel. Szereti Bachot, Beethovent, Dosztojevszkijt és a fotballt
Fotók: www.angela-merkel.de


Bár elsősorban politikai tevékenysége és tisztségei révén vált a jelenkor egyik legbefolyásosabb és legismertebb politikusává (1990-ben már képviselő, a kilencvenes években Helmut Kohl kormányában ifjúsági, majd környezetvédelmi miniszter, 2000 óta pártja, a Kereszténydemokrata Unió – a CDU – elnöke, és 2005 novembere óta kancellár),


tudományos munkássága is elismert.

Fizikát tanult a lipcsei egyetemen, kvantumkémiából doktorált, és évekig kutatóként dolgozott. 2007-ben a jeruzsálemi Héber Egyetem, 2008-ban a lipcsei egyetem és a lengyelországi Boroszló (Wrocław) Műszaki Egyeteme avatta díszdoktorrá.

2003-ban az iraki háború mellett szólalt fel, akkor még az ellenzék vezéreként, akkoriban nem divatos, erős Amerika-barátságról téve tanúbizonyságot. 2002 és 2005 között a CDU és a vele szövetkező bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője. 2005-ben előrehozott választásokat írtak ki, amelyen a CDU 35 százalékot szerzett, és több hónapos egyeztetés után a CDU-CSU végül a korábbi kormánypárttal, Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) kötött nagykoalíciót.

A 2009. szeptember 27-én tartott következő választáskor a CDU megkapta a legtöbb szavazatot, és ezúttal a CSU mellett a liberális Szabaddemokrata Párttal (FDP) lépett koalícióra. Merkel október 28-án alakította meg új kormányát.

Tipikus kinézet" title="Tipikus "német háziasszony"-
kinézet" >Tipikus "német háziasszony"-
kinézet
Bár népszerűsége az utóbbi időben a bejelentett megszorítási intézkedések miatt csökkenőben, a német választópolgárok kedvelik pragmatizmusa miatt. „Egyesek azt mondták, Angela Merkel


unalmas és provinciális, ám alábecsülték őt”

– mondta róla Detmar Doering, a potsdami Liberális Intézet vezetője. Visszafogottan öltözködik, megbízhatóságot sugároz, és diplomáciai eredményei is azt mutatják, hogy következetes, konszenzusra hajló, kompromisszumkész tárgyalópartner. Ugyanakkor tabukat döntött azáltal (is), hogy a „családok pártjában” kulcspozíciót betöltve nincs saját gyereke, és első férjétől – akinek a vezetéknevét viseli egyébként – elvált. A CDU-t előtte hagyományosan nyugatnémet, családos férfiak vezették.

Hódolók gyűrűjébenHódolók gyűrűjében


Angela Merkel 2006-ban az európai integrációért tett erőfeszítéseiért Vízió Európáért-díjat, 2008-ban az európai egység szolgálatáért a Nagy Károlyról elnevezett, Aachen városa által kiosztott díjat kapta meg. Ugyancsak 2008-ban a Német Köztársaság Érdemrendjének Nagykeresztjével is kitüntették. Margaret Thatcher óta ő a második nő, aki a G8 csoport évi ülésén elnökölt, 2007-ben. Ugyanebben az évben az Európai Bizottságot is ő vezette, kulcsszerepet játszott a lisszaboni szerződés és a berlini nyilatkozat elfogadását megelőző tárgyalásokon.

Thatcherhez hasonlítják gyakran amiatt is, hogy jobbközép, konzervatív pártot vezet nőként, és mert a vaslédihez hasonlóan elődjeivel ellentétben neki is természettudományos végzettsége van. Az "Iron Frau" becenév arra is utalhat, hogy bizonyos esetekben szokatlanul keményen és ellentmondást nem tűrő módon lépett fel, illetve befolyásolt döntéseket. Egykori pártfogóját, Helmut Kohlt, a "nagy újraegyesítő" miniszterelnököt például


elsőként szólította föl lemondásra

az 1998-as választási vereség után. Vagy elég arra utalni, hogyan vétózta meg Görögország uniós megsegítését.

Oroszul folyékonyan beszél. Volt tanárai és kortársai tartózkodó, kitartó, ám vitába szállni nem szégyenlős diákként emlékeznek rá, akit soha nem lehetett bulikba, ivászatokra csábítani, és fiúkkal sem járt. Ha a berlini fal nem omlik le, valószínűleg a tudománynak él és jelentős akadémiai karriert fut be Kelet-Németországban. Az újraegyesítés eufóriájában vetette bele magát a politikába, és Kohl meglátta a "Das Mädchen"-ben az ideális képviselőjelöltet a keletnémet szavazatok megszerzésére. Innen, legeslegalulról tornázta föl magát a pártvezetésig, majd a miniszterelnökségig.

A kancellár asszony irodájában Nagy Katalin cárnő bekeretezett képét helyezte el a számítógépe mellé. „Nagyon inspiráló, hogy egy német nő Oroszország cárnője volt régen. Nagyon sok változást és reformot vezetett be Oroszországban. Gyakran beszélgetünk Vlagyimir Putyin miniszterelnökkel arról, mennyire tisztelték Katalint. Egyszerűen csodálatos nő volt” – írta a Forbes magazin felkérésére Angela Merkel egy összeállításban, amely a világ legkülönbözőbb munkahelyeit, irodáit mutatta be. Merkel irodájában van még egy világtérkép, illetve egy festmény is Konrad Adenauerről, Németország első miniszterelnökéről.

Forrás: forbes.com, news.bbc.co.uk, independent.co.uk, english.pravda.ru, wikipedia

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS