2019. május 24. péntekEszter, Eliza
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

91 ezer titkos katonai doksit szivárogtatott ki a WikiLeaks

hírösszefoglaló 2010. július 26. 15:20, utolsó frissítés: 15:21

Jóval több a civil áldozat, Pakisztán titokban tálibokat támogat: betekintés a propagandagépezet állításai mögé.


Afghan War Diary 2004-2010 címmel több tízezer oldalnyi titkos katonai dokumentumot hozott nyilvánosságra a WikiLeaks. A http://www.wikileaks.org/wiki/Afghan_War_Diary,_2004-2010 webcímen lévő összefoglaló jelenleg – a rekordszámú kattintás vagy éppen letiltás miatt – elérhetetlen. A kormányzati korrupció ellen is küzdő svéd székhelyű nemzetközi oknyomozó internetes portál által megszerzett anyagot már korábban eljuttatták olyan nemzetközi hírű sajtóorgánumokhoz, mint a brit The Guardian és a német Spiegel.

Spiegel-címlap Reuters-fotóvalSpiegel-címlap Reuters-fotóval


A New York Times vasárnapi számában közölt összefoglalót a dokumentumok kapcsán.

Az amerikai liberális lap azt emelte ki, Pakisztán átejtette az Egyesült Államokat: titokban támogatta a tálibokat Afganisztánban, miközben hatalmas amerikai segélyekhez jutott. Emellett eddig nem ismert információk lelhetők fel a dokumentumokban az afgán civil áldozatokról, a tálib vezérek elfogására és kiiktatására indított akciókról.

A Fehér Ház a kiszivárogtatásra annak éles elítélésével válaszolt, felelőtlennek nevezte a WikiLeaks üzemeltetőit, azzal érvelve, hogy a titkos információk nyilvánosságra kerülése


a nemzetbiztonságot, amerikaiak és szövetségeseik életét

fenyegeti. Jim Jones, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója közleményében azt hangsúlyozta, hogy "ezek a felelőtlen kiszivárogtatások" nem változtatnak Washington jelenlegi elkötelezettségén a kapcsolatok elmélyítésére Pakisztánnal és Afganisztánnal.

A WikiLeaks tette közzé az év elején azt a botrányossá vált, s addig titkos amerikai katonai videofelvételt is, amelyen látható, amint egy amerikai katonai helikopterről civileket, köztük két hírügynökségi fotóst lőttek le Bagdadban 2007-ben.

New York Times-címoldal a pakisztáni titkosszolgálatok tálib kapcsolatairól szóló
<br />
jelentés részletévelNew York Times-címoldal a pakisztáni titkosszolgálatok tálib kapcsolatairól szóló
jelentés részletével


A „háborús napló” dokumentumaiból kiderül, a pakisztáni hírszerzés együttműködött az al-Kaidával a támadások megtervezésében is – írja a New York Times. Míg a pakisztáni katonai csoportok al-kaidás kapcsolatairól már régóta beszélnek szakértők, nagyon nehéz a közvetlen kapcsolatot bizonyítani a titkosszolgálat (Directorate for Inter-Services Intelligence, ISI) és a terrorszervezet között.

Az ISI-t 1987-89 között Hamid Gul irányította, akkoriban a CIA-val együtt támogatták a tálibokat a Szovjetúnió ellen. Miután az a háború véget ért, továbbra is


kapcsolatban maradt a tálibokkal,

és a most kiszivárgott dokumentumok szerint most is aktívan részt vesz a pastu és tálib csoportok szervezésében és irányításában. A pastuk Pakisztánban és Afganisztánban is jelen vannak, és Pakisztán számára létfontosságú, hogy Afganisztánban iszlámisták és lehetőleg pastuk legyenek hatalmon.

Az ISI állományának jelentős része is pastukból és iszlamistákból áll. Bár a pakisztáni vezetés tagadja, a jelentések szerint Gulnak továbbra is számtalan kapcsolata és nagy hatalma van a titkosszolgálatban – írja az Index.hu. A nyugdíjas generális telefonon nyilatkozva a New York Times-nak szintén tagadta a vádakat, szerinte az amerikai hírszerzés diverziójáról van szó.

Kiderül az is a dokumentumokból, több esetben a pakisztáni erők több esetben futni hagyták a határmenti zónákban a lázadókat.


A színfalak mögött zajló konfliktusok

az „amerikai szövetségesekkel” éles ellentétben állnak a csupa optimizmussal átitatott hivatalos nyilatkozatokkal, amelyekben amerikai részről az Afganisztánnal szomszédos ország együttműködését hangoztatják.

Az Egyesült Államok számára stratégiai jelentőségű, hogy a maga oldalán tudja a nukleáris fegyvereket birtokló Pakisztánt, amely jelentős utánpótlási NATO-bázisoknak ad otthont. Hillary Rodham Clinton külügyminiszter nemrég jelentette be, 7,5 milliárd dolláros segítséget nyújtanak Pakisztánnak, a két országot pedig "egy közös ügyért" harcoló partnereknek nevezte.

The Guardian, címoldal-részletThe Guardian, címoldal-részlet
A The Guardian külön cikkben foglalkozik a civil áldozatokra vonatkozó jelentésekkel. Titkos CIA-paramilitárisok szerepe a civilek halálában című cikkükből kiderül,


a civil áldozatok száma és gyakorisága még nagyobb,

mint amiről eddig cikkezett a világsajtó. Az áldozatok családtagjainak kártérítést fizetnek, derül ki a jelentésekből, mintegy 1500 angol fontnak megfelelő összeg jár egy hulláért.

A brit lap percről percre követi a kiszivárogtatás utáni fejleményeket, közli a legújabb nyilatkozatokat, reakciókat, ugyanakkor más sajtótermék cikkeit is szemlézi.

A Der Spiegel szerint a dokumentumok egyedülálló lehetőséget adtak arra, hogy belátva a „az Egyesült Államok hadseregének propagandagépezetének” állításai mögé ennyire részletes információkat kapjunk a harctéren zajló valódi eseményekről. A lap élesen bírálta ennek kontextusában Németország részvételét az afganisztáni háborúban, valamint a német csapatok „naivitását” és teljesítményét. Annak fényében, ami a dokumentumokból kirajzolódik, legalábbis biztosra vehető: a győzelem messze van – írta a Der Spiegel. Ötrészes cikksorozatuk itt olvasható.

Forrás: guardian.co.uk, nytimes.com, spiegel.de, mti/reuters, index.hu

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS