2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A sofőrök kínjai: felmérés a világvárosok forgalmáról

F. N. 2010. július 13. 09:53, utolsó frissítés: 09:53

Úgy gondolod, Kolozsváron vagy Bukarestben iszonyú a forgalom? Van egy jó hírünk: Pekingben vagy Moszkvában sem jobb.


Az ingázók fájdalma (Commuter Pain): ezt a beszélő címet adta a munkahelyükre autóval eljutókról szóló felmérésnek az IBM. A nemrég közzétett felmérés az első világszintű kutatás ezen a téren, és a világ húsz, gazdasági szempontból fontos nagyvárosát öleli fel.

A felmérésben hat kontinens 8192 ingázó sofőre vett részt - a legtöbben azt állították: az utóbbi három évben a közlekedés színvonala romlott abban a városban, ahol élnek. Ebből a szempontból rosszabb helyzetben vannak azok, akik olyan városban élnek, amely az utóbbi időszakban ugrásszerű gazdasági fejlődésen ment át. Ezek a városok ugyanis


nem voltak felkészülve a forgalom hirtelen megnövekedésére,

ellentétben azokkal a városokkal, amelyeknek volt idejük kifejleszteni a nagy embertömegek közlekedését megkönnyítő megoldásokat. Moszkva vagy Peking az előbbi, New York, Los Angeles vagy London az utóbbi kategóriába tartoznak.Pekinget egyébként az ingázók számára legkellemetlenebb városnak szavazták meg a felmérés résztvevői. Kína középosztálya rohamosan nő, az újonnan bejegyzett autók száma 2010 első hónapjaiban 23 százalékkal nőtt Pekingben, elérve a 248 ezret. A város metróhálózatnak fejlesztésére szánt befektetés a becslések szerint 2015-ig eléri a 400 milliárd eurónyi jüant, idén több mint 9 milliárd eurónyi összeget szánnak a tömegközlekedési infrastruktúra fejlesztésére.


A stockholmi sofőrök ugyanakkor úgy vélik, városukban ha nem is kellemes, de legalább gondtalan a közlekedés. Mindössze 14 százalékuk válaszolta azt a felmérésen, hogy a forgalom miatti stressz rossz hatással volt a munkahelyi vagy iskolai teljesítményükre.


Összességében azonban nem túl rózsás a helyzet.


A felmérés összes résztvevőjének 57 százaléka állította azt, hogy az autópályák forgalma rossz hatással van az egészségére, de ez az arány Új-Delhiben 96 százalékos, Pekingben pedig 95 százalékos.

Az ingázók 29 százalékának munkahelyi vagy iskolai teljesítményére rossz hatással van a forgalom, ám az ő arányuk is magasabb Pekingben (84 százalék), Új-Delhiben (62 százalék) és Mexikóvárosban (56 százalék). Moszkva különösen rossz helyezést ért el, ami a közlekedési dugók időtartamát illeti: az autósok két és fél órásra becsülték az általuk tapasztalt, leghosszabb dugót.

Az átlagos ingázó ugyanakkor egy órát tölt el az autópályán araszolva. A megkérdezettek 31 százalékával megtörtént már, hogy annyira rosszul tudtak haladni, hogy inkább visszafordultak és hazamentek. 16 százalékuk pedig


hajlandó volna többet dolgozni,

ha ezért cserébe kevesebb időt kellene a forgalomban töltenie. Az IBM tíz kérdést figyelembe véve rangsorolta a felmérésben részt vevő városokat. Számított az ingázásra szánt idő, a közlekedési dugókban töltött idő, valamint a sofőrök igenlő válasza néhány kérdésre.


Az IBM arra volt kíváncsi: magasnak találják-e a benzin árát, rosszabbodott-e a közlekedés, gondot okoz-e az, hogy újra meg újra le kell állítani és újraindítani az autót, stresszt és dühöt okoz-e számukra a közlekedés, kihatással van-e a közlekedés a munkájukra, lemondtak-e már az autóvezetésről a pocsék közlekedési viszonyok miatt, illetve mondtak-e már le egy út megtételéről a forgalom miatt?

Az első (azaz legrosszabb) helyen Peking, az utolsón Stockholm végzett. Pekinget Mexikóváros és Johannesburg követi, míg a lista pozitív végén Melbourne és Houston áll Stockholm előtt. “A hagyományos megoldások (újabb utak építése) nem oldja meg a gondot” - véli Naveen Lamba, az IBM intelligens közlekedés-szakértője. Szerinte arra van szükség, hogy a közlekedést irányító hivatalok jobban megértsék és megelőző intézkedésekkel javítsanak a forgalmon.

Forrás: https://www-03.ibm.com/press/us/en/pressrelease/32017.wss#resource

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS