2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Izrael megtámadta a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító hajókat

hírösszefoglaló 2010. május 31. 15:31, utolsó frissítés: 15:31

Az önkéntes flottilla hajóin több mint tíz áldozata van a kommandós akciónak. Izrael szerint az utasok váltották ki az erőszakot.


Az izraeli támadás a hajnali órákban történt, amikor a flottilla még meglehetősen messze volt az izraeli partoktól. A hajókaraván elleni ostromról az al-Dzsazíra a flottilla zászlóshajója, egy török hajó fedélzetéről számolt be telefonos jelentésében: az izraeli haditengerészet tüzet nyitott a hajóra, majd kommandósok foglalták el azt, megsebesítve a kapitányt.


A kommandósok helikopterről ostromolták meg a hajót,

és a fedélzetén tüzet nyitottak. A török NTV tévécsatorna ugyancsak beszámolt arról, hogy az izraeli haditengerészet megcsáklyázta a segélyeket szállító hajókat, azt követően, hogy tüzet nyitott, amelyben többen megsebesültek.

Izrael előre figyelmeztetett, hogy mindenáron, akár erő alkalmazásával is, de megakadályozza a hajók kikötését a gázai partoknál. Izrael közölte, hogy ha a flottilla nem szakítja meg útját és nem fordul vissza, lefoglalja a hajókat, az aktivistákat Asdod kikötőjébe szállítja, majd kihallgatásuk után kitoloncolja őket. Izrael álláspontja szerint a Hamász palesztin radikális mozgalom által irányított Gázai övezetben nincs "humanitárius válsághelyzet", ezért nem indokolt a nemzetközi segélyakció.

>> Még több fotó a BBC-n itt >>

A konvojt vezető török hajón több mint 750 ember tartózkodott, köztük helyi és külföldi újságírók, parlamenti képviselők és jogvédő szervezetek munkatársai mintegy ötven országból. Ott volt az ír Nobel-békedíjas Mairead Corrigan is. Egy EP-forrás Brüsszelben az MTI-vel közölte, hogy a korábbi értesülésekkel ellentétben a flottilla hajóin nem utaztak európai parlamenti képviselők. Törökország hétfőn figyelmeztette Izraelt:


"helyrehozhatatlan következményei" lesznek

a flottilla elleni támadásnak. A Hamász palesztin iszlamista mozgalom felszólította hétfőn az arabokat és a muszlimokat szerte a világon, hogy vonuljanak az izraeli nagykövetségek elé, és "lázadjanak fel" a gázai segélykonvoj elleni támadás miatt.

Az izraeli kormány a flottilla utasait vádolta az erőszak kiváltásával, amelyben az izraeli televízió legfrissebb értesülése szerint 19-en haltak meg és 26-an sebesültek meg.

A haditengerészet a tűzparancs szabályainak megfelelően járt el, és az utasítások világosak. A katonákat figyelmeztették, hogy ne hagyják magukat provokálni – mondta a tábornok, aki szerint készültek ugyan erőszakkal szembeni rendőri akcióra, de


terrorista jellegű erőszakkal találták szembe magukat.

"Sajnos, a hajón tartózkodók szélsőséges erőszakkal, vasdorongokkal, késsel és lőfegyverekkel támadtak rájuk" – hangsúlyozta Mark Regev, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szóvivője.

Avi Benajahu tábornok, az izraeli hadsereg szóvivője a katonai rádióban kijelentette: nem tudja, ki adott tűzparancsot a kommandósoknak. Benajahu az izraeli közszolgálati rádióban elmondta: a kommandós műveletet nemzetközi vizeken hajtották végre közép-európai idő szerint hajnali 3:30 és 4:00 óra között, az izraeli partoktól 70-80 tengeri mérföldre (130-150 kilométerre). Az 1993-as oslói békeszerződés értelmében Izrael 20 mérföldes sávban tartotta meg a Gázai övezet parti vizeinek ellenőrzését.

Izraeli médiaértesülések szerint a katonai vezetők bizonytalankodtak, hogy a nyílt tengeren vagy a hajóknak a 20 mérföldes sávba való behatolása után avatkozzanak be. A katonák végül az első mellett döntöttek.

Az izraeli hatóságok ideiglenesen cenzúrát vezettek be az akcióról szóló sajtóbeszámolókra. Benjámin Ben-Eliézer izraeli kereskedelmi és ipari miniszter az izraeli katonai rádiónak nyilatkozva sajnálatát fejezte ki a halottak miatt. "A látvány bizonyosan nem kellemes. Csak sajnálkozásomat tudom kifejezni a veszteségek miatt" – mondta.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke utasította a palesztin ENSZ-képviselőt, kérje a Biztonsági Tanács soron kívüli ülésének összehívását


az izraeli kalózkodás, bűncselekmény és tömeggyilkosság

miatt – mondta Száeb Erekát palesztin főtárgyaló. A Palesztin Hatóság kérte az amerikai kormányzatot is, sürgősen lépjen fel, hogy véget vessenek "az izraeli bűncselekményeknek". Mahmúd Abbász háromnapos nemzeti gyászt rendelt el a palesztin területeken.

Amr Músza, az Arab Liga főtitkára keddre összehívta a szervezet rendkívüli ülését, amelyen a segélyflottilla elleni izraeli támadás után teendő lépéseket vitatják meg. "Kedden Kairóban ülést tartunk, hogy elfogadjuk a támadás utáni kollektív arab álláspontot" – jelentette ki Amr Músza. A főtitkár szerint a "szabadság flottillájának" véres elfoglalása "újabb, erős üzenet Izrael részéről, hogy nem akarja a békét". A tanácskozás összehívását Szíria is hivatalosan kérte hétfőn.

Az Európai Unió vizsgálatot követel a Gázai övezetbe segélyrakományt szállító önkéntes flottilla hajóin történt halálesetek ügyében, és felszólította Izraelt, hogy adjon szabad utat a segélyszállítmányoknak. "Catherine Ashton külpolitikai főképviselő mély sajnálatát fejezi ki a halálesetek és az erőszak miatt, s részvétét tolmácsolja a halálos áldozatok és a sebesültek hozzátartozóinak" – közölte az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője. Az Európai Unió nevében Ashton


teljes körű vizsgálatot kér a történtek körülményeiről.

Felszólítja az izraeli hatóságokat, hogy azonnal, állandó jelleggel és feltételek nélkül nyissák meg az átkelőket a Gázába tartó és onnan érkező humanitárius segítség, kereskedelmi cikkek és személyek előtt – tette hozzá a szóvivő. Ashton figyelmeztetett: a Gázai övezet blokádja továbbra is elfogadhatatlan az unió számára, és politikai szempontból a céljával ellentétes hatást vált ki.

Az izraeli nagyköveteket több uniós ország kormánya is bekérette, Görögország megszakított egy Izraellel közös hadgyakorlatot; Izrael isztambuli konzulátusát a támadás hírére tüntetők próbálták megostromolni.

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS